Novi virus vas prisiljava da igrate PUBG kako biste otključali vaše podatke

Ovaj pristojan ransomware ne želi vaš novac, već samo da igrate battle royale.

Napisao  Srijeda, 11 Travanj 2018

Ransomware odnosno ucjenjivački softver je vrsta virusa koja korisniku kriptira datoteke na računalu i traži od njega uplatu određene svote novca kako bi otključao svoje podatke.

Crpytolocker je među prvim takvim virusima koji se pojavio 2013. godine i koji je generirao 2048-bitni RSA par ključeva, te je time kriptirao slike, tekstualne dokumente, glazbu i slične vrste datoteka na računalu žrtve. Nakon toga je stavljen uvjet kako korisnik mora uplatiti određenu svotu novca, jer će u roku od 3 dana softver trajno obrisati privatni ključ, te će podaci biti bespovratno izgubljeni.

Sada se pojavio novi ransomware virus koji kriptira vaše podatke uključujući slike, glazbu, dokumente raznih formata, a od vas traži da igrate PlayerUnknown's Battlegrounds (pročitajte našu recenziju) kako biste dobili ključ kojim otključavate kriptirane datoteke.

Nakon što se virus pokrene korisnik vidi poruku koja kaže da mora provesti barem jedan sat u PUBG-u kako bi se pokrenuo proces dekripcije. Međutim, dovoljno je samo pokrenuti igru na nekoliko sekundi kako bi otključali vaše podatke, a nakon toga je preporuka napraviti temeljito skeniranje vašeg sustava i poduzeti sve potrebne radnje kako bi uklonili neželjeni softver.

Milicevic87
2018 Tra 11 10:31:46 AM
A sta ako imas tako slab komp da niti ne mozes pokrenuti pubg?
Chono7
2018 Tra 11 10:44:21 AM
Udes u main menu i cekas da se pokrene dekripcija. Dovoljno je pokrenuti .exe, a to moze svako racunalo danas.
AlexY
2018 Tra 11 11:15:21 AM
E to je već sotonski
buz
2018 Tra 11 12:10:05 PM
Glavno da nije ništa od Ubisofta, sve drugo može.
Ulogiraj se da bi komentirao.