Prije 10 godina PlayStation je "iskopirao" sistem trofeja, no imao je ono nešto

Vrijeme je definitivno proletjelo od uvođenja prvih, a danas su igračima na raspolaganju na stotine tisuća trofeja za otključavanje.

Napisao  Ponedjeljak, 02 Srpanj 2018

Mnogo je igrača koji ne vide previše smisla u osvajanju nečeg zapravo beznačajnog i bezvrijednog, no isto tako je mnogo onih koji u zvuku otključavanja trofeja vide nešto magično i pronalaze ono nešto što ih tjera u potragu za još toga. Kako god, danas se obilježava točno deset godina od uvođenja sistema trofeja na PlayStation 3.

Nije bilo originalno, ali taj sitan detalj značio je puno

Točno prije 10 godina, 2. srpnja 2008. objavljeno je ažuriranje za igru Super Stardust HD kojim je uvedeno nešto što igrači PlayStationa nisu imali do tada - mogućnost osvajanja brončanih, srebrnih, zlatnih i platinastih trofeja. Istina, ideja je bila daleko od originalne, gotovo pa kopija sistema “Achievementsa” s Xboxa 360, no uz taj jedan zanimljivi dodatak.

Iako ga prva igra s trofejima nije imala, ono što je činilo razliku bio je platinasti trofej, odnosno nagrada za osvajanje svih ostalih trofeja dostupnih za otključavanje. Uključivanje trofeja u pojedinu igru u početku je bilo opcionalno, ali je već 2009. postalo obavezno za sve naslove, a o samom fenomenu unutar svijeta gaminga mogle bi se ispisati stranice i stranice teksta.

Trofeji kao način života (igranja je bolja riječ)

Možda je izjava iz podnaslova pomalo pretjerana, ali definitivno je uvelike utjecala na “životne” puteve mnogih igrača. Naravno, ima igara s potpuno besmislenim trofejima, no neke liste su sastavljene tako da se igrača “tjera” na ulaganje dodatnog truda za osvajanje pojedinog trofeja, što bi možda u normalnim okolnostima bilo zanemareno, a zapravo omogućava otkrivanje nekih novih čari unutar pojedine igre.

Tijekom godina također se našao velik broj igrača koji su kupovali i igrali naslove koje inače niti u snu ne bi pogledali (npr. Hannah Montana), no draže mi je pohvaliti se da na našem forumu kao člana imamo, Ridena (na PSN-u daca-9), vlasnika najvećeg broja platina u Hrvatskoj, a još uvijek je tu negdje i Blitz, poznat po osvajanju izazovnih i teških platina (ima ih još, naravno, potražite ih). Pošto trenutno nije previše aktivan na forumu, uzet ću si pravo da ga pohvalim za nedavno osvajanje rijetkog i teškog platinastog trofeja u Wolfenstein II: The New Colossus, a tu je također i njegovo viđenje i pogled na osvajanje trofeja (Trofejčići, šarene franjice i roze mašnice), a na forumu imamo i pripadajuću temu u kojoj se možete pohvaliti osvojenim ili potražiti savjet (? TROFEJI ?).

Kabegami
2018 Srp 02 10:55:53 AM
ahhh trofeji... Moja prva platina bila je, pogađate, Bayonetta.
Tada sam to smatrao velikim postignućem, a trofeji su još uvijek bili izuzetno popularni. Nažalost (ili na sreću) lov na trofeje me nikada nije istinski uhvatio pa sam nakon Baye osvojio svega nekoliko platinastih trofeja.
Shvatio sam da zadaci za njihovo osvajanje katkad baš i nemaju puno smisla i da najčešće samo frustriraju pa sam odustao od skupljanja. Apsolutno ništa nisam izgubio tom odlukom. :)

Ahhhh, malo me nostalgija pere...
Icek™
2018 Srp 02 05:46:51 PM
Nikad mi se ti trofeji nisu sviđali, nikad. Onda je došla 2011. i prva platina u MW2 i navukao sam se  xD  Lagao bih kad bi rekao da mi je drago da postoje, mislim da bi gaming bio bolji bez njih. No s njima je bome zanimljivije kako god da okreneš.
ikral
2018 Srp 02 05:49:07 PM
Taman sam kupio PS3 i Uncharted, jos pamtim kako je iskocio prvi trofej za prvo pronadjeno blago.
ThaUrban
2018 Srp 02 06:32:47 PM
Po meni su trofeji dobra stvar jer kod nekih igara te tjeraju na taj post game sadržaj, kod nekih da obavljaš sidequestove itd.
Icek™
2018 Srp 02 06:40:05 PM
A kod nekih za 242 puta ubiješ jedno-te-istog protivnika šipkom u dupe kako bi možda u 487. pokušaju prdnuo sveti prdac kojim možeš oplahnuti svetu plahtu i pokriti mrtvog zmaja te dobiti srebrni ključ kojim otvaraš vrata za legendarni mač kojim možeš napokon ubiti brata od zmaja kojeg si pokrio svetom plahtom.
AlexY
2018 Srp 02 07:15:34 PM
Quote:

ahhh trofeji... Moja prva platina bila je, pogađate, Bayonetta.


OMG i moj isto, blažena Baya, svi ti Alfheimovi i Infinite Climax, ne žalim ni sekunde.

Trofeji su čista psihološka manipulacija, ali ako mi se igra svidi i nema neke naporne trofeje (multiplejer trofeji lol) skupimo platinu, zašto ne.
Ulogiraj se da bi komentirao.