EmuParadise je pao! Neće više imati igre za skidanje

Kraj jedne ere.

Napisao  Četvrtak, 09 Kolovoz 2018

Čini se kako polako, jedan po jedan, svaki web sajt repozitorij ROM igara koje su se mogle besplatno skidati zatvara svoje "poslovanje". Nakon dugih 18 godina postojanja, EmuParadise zatvara vrata toj sivoj zoni te više neće imati ROM-ove.

To najvjerojatnije možemo zahvaliti Nintendu koji je već i prije krenuo u lov na sajtove sličnog sadržaja. EmuParadise je sadržavao popriličan broj igara koje su se mogle direktno skidati bez nekih većih komplikacija i straha da će onaj tko skida pobrati neki malware, virus, trojanac i slično. Pošto Nintendu u zadnje rijeme ide odlično s prodavanjem mini verzija svojih nekada jako uspješnih konzola, bilo je za očekivati da će krenuti u napad na sajtove koji potencijalno otkidaju dodatni dio tog kolača i nude igre za skidati koje bi Nintendo vrlo rado prodavao i na taj način, uvjetno rečeno, suzbijao piratstvo.

Potencijalni gubitak abandonware sadržaja

Problem koji tu nastupa je taj da vjerojatnost da Nintendo (ili bilo drugi) ponudi alternativu za nabaviti svaku igru iz libraryja prošlih konzola je ravna nuli. Čisto sumnjam da će postojati drugi način za nabaviti neke igre koje su abandonware i ne postoji način da ih se drugačije nabavi nego preko ROM sajtova ili drugih metoda.

Isto tako, tu možemo ubrojiti mnoge igre (Japanske recimo) koje imaju samo neslužbeni translation patch ugrađen. Neki će reć da te abandonware igre nisu ni bitne te da su vjerojatno loše čim ih se više ne može nabaviti. Ipak, u svrhu prezervacije starih igara, bilo bi lijepo da postoji mjesto gdje će biti očuvane. Nekima je EmuParadise služio za isprobavanje igara prije kupnje.

Jesu li EmuParadise i njemu slični repozitoriji igara sinonim za piratstvo ili ne? Odgovor na to pitanje prepuštam vama. Hoće li se time suzbiti piratstvo ili širenje igara na način koji ne donosi novac u džep onima koji su pravi vlasnici tih igara? Najvjerojatnije neće jer uvijek će biti drugačijih (više underground) metoda za nabavke igara. Jednom kad nešto bude na internetu, tamo i ostane. Bojim se da će uskoro i IsoZone otegnuti papke. Čini se da su veliki na redu za "giljotinu". EmuParadise će i dalje živjeti kao sajt, samo bez najbitnije funkcije koja ga je činila onime što je.

Prati nas na Youtubeu

U kratkom vremenu koliko postojimo postali smo najaktualniji, najopširniji te jedan od najčitanijih gaming portala na ovim prostorima. Podignuli smo i gaming forum koji je najveći na ovim prostorima. Sve to radeći naše redovne poslove od kojih i živimo, dok ovo radimo iz ljubavi bez (još uvijek) ikakve koristi. Spremamo se pokoriti i Youtube, pa kad si već ovdje, molimo te podrži nas i na toj platformi subscribeom (KLIKOM OVDJE), a mi ćemo ti vratiti kvalitetnim video sadržajem po uzoru na najveće svjetske portale.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.