Kreator prve hrvatske gaming konzole Albert Gajšak ima novi veliki projekt – kreiraj svoj mobilni telefon!

U samo jedan dan na Kickstarteru, MAKERphone je prikupio tri puta veću cifru od tražene!

Napisao  Četvrtak, 11 Listopad 2018

Danas svi znaju za mladog inovatora Alberta Gajšaka iz Karlovca koji je početkom prošle godine napravio veliki uspjeh sa svojim MAKERbuinom, koji smo tada prozvali prvom hrvatskom gaming konzolom.

MAKERbuino onda je prikupio više od 100 tisuća dolara na Kickstarteru, a kasnije i prodan u više od 6000 primjeraka diljem svijeta. Mogućnosti koje jedan takav uređaj pruža su gotovo beskrajne. Učili smo sastavljati elektroničke komponente i programirati u raznim programskim jezicima vlastite aplikacije i igre, dok su nam istovremeno bile dostupne stotine drugih već dostupnih na Audrino repozitoriju na internetu, a izrađenih od strane drugih kreatora i zaljubljenika.

Albert i njegova ekipa koja danas broji dodatnih šest zaposlenika u njegovoj tvrtci CircuitMess sličnu su ideju odlučili podići na još jednu veću razinu, u proizvod koji je danas najdostupniji i najrašireniji diljem svijeta, pa i u njegovim najsiromašnijim djelovima. Mobilni telefon. I tako je nastao MAKERphone!

Kao MAKERbuino, ali još naprednije i zabavnije

MAKERphone funkcionira na sličnom principu kao i MAKERbuino. Uz iznimku kako ovaj put sastavljate telefon, a ne gaming konzolu. MAKERphone nije telefon u rangu najnovijih iPhonea ili Android pametnih telefona, ali se radi o uređaju koji možete prilagoditi sebi i relativno jednostavno naučiti programirati uz njega, te ga istovremeno koristiti u dnevne svrhe.

Cijeli koncept izgleda nevjerojatno zabavno i jedva čekamo se upustiti u slaganje vlastitog mobilnog telefona. Naime, telefon u paketu stiže u dijelovima koje uz priložene upute slažete u telefon, a procijenjeno je kako će vam za prvo slaganje, ukoliko nemate tehničkog iskustva, trebati oko 7 sati. Aplikacije, kao i kod MAKERbuina možete preuzeti na internetu, ili možete programirati svoje u Pythonu ili Scratchu – programskom jeziku s pojednostavljenim sučeljem uz koje ćete zavoljeti i brzo shvatiti kako programirati.

makerphone.jpg

Sadržaj MAKERphone paketa.

CircuitMess pokrenuo je kampanju za prikupljanje novca na Kickstarteru i već prvog dana (jučer) prikupljeno je inicijalno traženih 15 tisuća dolara. U trenutku pisanja ovog teksta prikupljeno je preko 35 tisuća dolara i brojka samo raste. Projekt modularnog telefona mladih inovatora predvođenih Albertom Gajšakom možete podržati i vi za samo 5 dolara.

Podrškom od 89 dolara ćete si osigurati svoj vlastiti primjerak MAKERphonea i dobiti ćete ga među prvima u svijetu. Za prvu pošiljku osigurano je 400 primjeraka, dok ih je u trenutku pisanja ovog teksta ostalo 190. Kada se "rasproda" prva pošiljka od 400 primjeraka, svoj primjerak možete osigurati uz donaciju od $94, a za $100 ekipa iz CircuitMessa sastaviti će telefon umjesto vas. Za $119 ćete dobiti i set s alatom (lemilicu, odvijač, "papagajke"...), a za veće donacije i više informacija možete se informirati na genijalno posloženoj stranici Kickstartera.

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.