Recenzije

Community recenzija | Resident Evil Zero

Naš F_i_C_O preživio je horore Resident Evila Zero.

Iako možda ne toliko popularan naslov kao Resident Evil 1, Resident Evil 0 nudi atmosferu dostojnu serijala. Šetajući jezivim hodnicima Resident Evil Zero HD Remastera, više stvari nam pada na pamet, prije svega brojni sati provedeni uživajući u starim igrama ovog serijala. Fiksirani uglovi kamere, zloslutna atmosfera, ograničeni resursi koji su vam na raspolaganju. Sve su to stvari koje nam bude nostalgiju.

Početak igre, koji se odvija u vlaku prepunom zombija, je odličan. Poznati elementi serijala su prisutni: pronalaženje ključeva, čitanje bilješke, rješavanje zagonetki. Klaustrofobični vagoni su briljantno osmišljeni i kada vas 3–4 zombija okruže (pogotovo na hard težini) nije vam svejedno.

fico zero 1

E, što sad?!

Međutim onda napustite vlak i odjednom kao da je igri ponestalo ideja. Nađete se u vili koja je zapravo Umbrellin objekt. Zvuči poznato? Postoji nekoliko novih neprijatelja, uključujući i zombi majmuna i pijavice, ali ne možete se otresti déjà vu osjećaja tijekom prolaženja igre. Igra ima sve elemente koji prvi nastavak čine bezvremenskim klasikom, ali su raspoređeni na takav način da se ne mogu oteti dojmu da igram copy-paste Resident Evila 1 (što mi osobno čak i nije nedostatak, bolje igrati copy-paste remek-djela nego da su radili novu igru koja više sliči na akcijsku pučaninu nego na horor).

fico zero 2

Here we go again…

Jedan od noviteta u HD verziji je Wesker mod. On Billyja zamjenjuje glavnim negativcem u serijalu, Albertom Weskerom. Wesker posjeduje super-moći, uključujući i mogućnost da beskrajno prži neprijatelje laserskom zrakom koja će obezglaviti sve nesretnike koji se nađu u blizini. Osim toga može sprintati nevjerojatno brzo, rušeći gotovo sve što mu se nađe na putu. Ovaj mod razbija sve vrste pravila i, iako bih ovako nešto u normalnim okolnostima nazvao apsurdnim, nakon prelaska igre na hard modu (konstantno kalkuliranje da li ubiti zombija ili ne jer igra metke dijeli na kapaljku, a zombiji ih upijaju kao spužve; pa kidanje živaca kada zdravlje padne na kritičnu razinu, a herbova nigdje u blizini) stvarno je zadovoljavajuće učiniti neprijatelje bespomoćnima i dobro se iživjeti na njima, a još se pritom i dobro nasmijati na račun igre, pogotovo u cutscenama kada Wesker preuzme Billyjev glas. Još jedan veliki plus Capcomu dao bih iz razloga što u ovom modu Rebecca na prsima nosi P30 uređaj (koji, ako se sjećate, Wesker u Resident Evilu 5, a i u jednom od filmova, koristi kako bi Jill isprao mozak) kako fanovi serijala ne bi ispali naivni i pitali se kako glavni lik u igri može surađivati s glavnim negativcem.

fico zero 3

Team Badass

fico zero 4

P30

Ako možete zažmiriti na jedno oko na predvidljivu radnju i manjak scena u kojima srce iskače kroz prsni koš, Resident Evil Zero HD Remaster je igra u kojoj će većina ljubitelja ovog serijala uživati. Unaprijeđene teksture, sustav osvijetljena, likovi iz igre i okruženja zaista daju dojam da se radi o jednom modernom naslovu. Sve u svemu, Capcom je odradio solidan posao i sada s nestrpljenjem iščekujemo Resident Evil 2 Remake.

fico zero 5

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close