Recenzije

Recenzija | Dark Souls III: The Ringed City DLC

Pobjednici nikad ne odustaju, a oni koji odustaju nikad ne pobjeđuju. – Ted Turner

Evo nas naposljetku, prošla je gotovo godina dana od izlaska njegovog kraljevstva Dark Soulsa III. Za nekoga mnogo, za nekoga malo vremena. Igra koja je opravdala većinu očekivanja i zasjala zlatnim sjajem nepatvorenog mazohizma donijela nam je na desetke sati, pa i stotine sati zabave, kako u izvanmrežnom, tako i u mrežnim modovima (pomaganje i co-op s drugim igračima ili PvsP).

Naravno, Dark Souls ne bi bio Dark Souls da zabava nije „rastegnuta“ uz pomoć DLC-a. Za razliku od prethodnika, gdje je originalni Dark Souls donio jedan veliki i nezaboravni DLC, dok smo u Dark Souls II dobili čak tri DLC-a, Dark Souls III nam je naposljetku donio 2 DLC-a.

Prvi, Ashes of Ariandel DLC, donio nam je jako zanimljivo okruženje, no nažalost samo jednu, iako jako, jako upečatljivu boss borbu. Druga je bila opcionalna, iako također impresivna. Po pitanju sadržaja, gotovo svi smo se mogli složiti da je DLC bio prilično kratak, no kvalitetom prilično dobar, što je i naš Adriano istaknuo u FFA recenziji.

Pa, kakav je završni DLC za možebitno posljednji nastavak Dark Soulsa? Morao bi biti za pamćenje, zar ne? Ukratko – i da i ne. Kad kažem ne, postoji opasnost da će ovaj DLC ostati upamćen po iritantnim segmentima i priličnoj linearnosti, a to je zapravo samo jedan neizbježni dio koji nudi.

https://www.youtube.com/watch?v=qWqtl-PDRlM

The Ringed City već u samom početku baca na hrpu novih neprijatelja na čije napade se treba naviknuti. Prvi test živaca i vjerojatni razlog uzastopnom umiranju dok ne otkrijete rute kretanja i predmete za pokupiti bit će sumanute kričave spodobe pod imenom Angeli. Angel je inače naizgled neranjiv i spawnat će se ponovno ako ga riješite. To praktički znači da radite Sizifov posao napucavajući ga samo magijom ili strijelama dok uokolo leti. Angel u međuvremenu nastoji izvršiti jednu jedinu pripisanu mu misiju – navesti vas da spominjete užu i širu rodbinu ekipi iz From Softwarea. Zašto, pitate se? Jedini način da pređete ovu početnu dionicu putovanja (Dreg Heap) jest rolajući se i izbjegavajući cik-cak sumanutu količinu ispucanih i ubojitih zraka svjetlosti koje će letjeti na vas i sve one kripove koji imaju tu nesreću da se nađu u blizini. Oh, da, jesam spomenuo da vas može i curseati ako stanete iza zaklona?

dark souls 3 the ringed city 1

Ovo gore je Angel, razlog zašto mnogi Dark Souls igrači ne spavaju mirno.

Ovo je ujedno i uvjerljivo nagori dio DLC-a, s jeftinom mehanikom i trikovima koji će vas natjerati da se zapitate pod kojim drogama su bili dizajneri nivoa da ovako nešto uvrste. Ipak, nakon malo mučenja vjerujem da ćete ovo preći, ako ste već bili u stanju preći čitavu igru i prethodni DLC.

Nakon ovoga kreće, usudio bih se reći, uvjerljivo bolji dio igre. Da pređem odmah na ono bitno, Dark Souls III: The Ringed City će na vas naposljetku baciti čak četiri boss borbe, od kojih je jedna opcionalna. I ništa manje važno, u jednoj borbi ćemo naići na jednu genijalnu mehaniku koju će prepoznati igrači Demons Soulsa. Naime, u toj boss borbi igra će, u slučaju da ste online, prizvati drugog igrača da se sukobi s vama. Ako to ne upali i izvan mreže ste, svjedno vas očekuje zanimljiva borba s jednim igrinim bossom, iako lakša od svih ostalih.

DS3 1

Jao Smiljana, ženo moja trapava, pa opet si razbila jaje, a Uskrs je pred vratima?!?!

Ne sumnjam da će se naći i komentara koji će ići na račun lošeg dizajna završnog bossa, da ima previše HP-a, da je praktički copy-paste nekih sličnih borbi i ostalo. No, meni je bio sasvim pristojan izazov, ako izuzmemo činjenicu da se radi o još jednom bossu kojeg je najlakše pobijediti ako jednostavno odbacite štit i krenete s rolanjem kao najboljom obranom od njegovih napada. Uzmite u obzir i da se ovdje radi o high level bossovima, te da je preporučeni level 100 za ovaj DLC. Ja osobno sam bio 111 level u trenutku započinjanja The Ringed Cityja, i ne mogu reći da sam naišao na nepremostive probleme u svom solo prelasku.

new dualboss dks3 ringed city dlc

Bez brige, bit će tu i izazovnih bossova.

Što se ostalog sadržaja tiče, dakako da ćete naići na par usputnih NPC-ova (od kojih je ponovno neke doista teško naći), hrpu oklopa i oružja te predmeta (među najkorisnije predmete valja svrstati +3 prstene, poput recimo Chloranthy Ring +3, Ring of Favor +3,  Havel’s Ring +3). Klasična ponuda i sadržaj za jedan Dark Souls DLC, pri čemu ponovno ističem korist koju pružaju upravo prsteni, a moguće i novi spellovi (moj lik je orijentiran na melee borbu s nekim rudimentarnim pyro/mag spellovima, pa bolje bonus spellove i nisam baš imao prilike isprobati).

Po pitanju običnih neprijatelja, mogu reći da je većina pun pogodak! Najviše sam uživao u rješavanju Ringed Knightova (koji će vas ubojitošću ponovno podsjetiti na stare „dobre“ Black Knightove), ogromnih Judicatora i Hollow Clerica, koji znaju biti i opasniji ako ih se nađe više u jednoj prostoriji, a prislijeni ste se boriti. Dizajn nivoa mi je također bio sasvim solidan. Impresionirat će vas neka područja Ringed Cityja, no da je u serijalu bilo i ljepših lokacija – bilo ih je.

Dark Souls III: The Ringed City nije neviđeno dobar DLC, ali po mom skromnom mišljenju rekao bih da je kudikamo korak naprijed u odnosu na prethodni, čak i usprkos onih par iritantnih dionica koje će neke igrače možebitno dovesti do sloma živaca. No i to je Dark Souls, a od vas se očekuje da ste se dosad na to naviknuli. The Ringed City nije odveć dugačak DLC, pa je na vama da procijenite želite li odmah platiti za ovaj DLC koji traje oko 5–7 sati, ili će možda čekati The Fire Fades GOTY Edition izdanje koje sadrži sve DLC-ove. Ovo zadnje bi bio moj izbor.


Ocjena: 80/100

+ novi bossovi; itemi; i dalje sjajna igrivost i razina izazova

iritantne dionice gdje je jako lako zaginuti; ponovno su neki sadržaji previše skriveni; i dalje kratko

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close