Recenzije

Recenzija | Football Manager 2019

Iako Sports Interactive svake godine najavljuje novi Football Manager kao revoluciju u serijalu, mnogi će se zakleti kako se svake godine radi o istoj igri s jednostavnim data updateom. Istu stvar su napravili i ove godine, no jesu li ovoga puta napokon i ispunili svoje obećanje?

Football Manager je zaista poseban serijal. U oku promatrača običnog gamera kojeg možda ne zanima nogomet niti neki oblik simulacije, to ni nije igra, ali milijunima koji upravo u ovom trenutku zanemaruju svoje obaveze je to više od igre. To je način života. Mnoge su igre utjecale na razne faktore javnog života, ali dakako i privatnih života nekih pojedinaca, no rijetko je koja igra utjecala na ovo potonje kao Football Manager. Otiđite u Muzej prekinutih veza i pronaći ćete među izložbenim primjercima FM 2006. Ukucajte u Google “razlozi za razvod braka u Ujedinjenom Kraljevstvu” i negdje na listi ćete pronaći i Football Manager. Upitajte bilo koga tko radi profesionalno u nogometu je li ijednom iskoristio ovu igru kao pomagalo u svom poslu i većina će reći da je barem jednom pokušala. Kada mi majka pošalje poruku da će danas raditi sarmu za ručak nakon jučerašnje pašte i salse, ja joj odgovaram: I think there’s more to come from you and I completely believe you got what it takes.” Kada vidim da mogu dovesti potencijalno dobrog mladog igrača iz NK Opatije u NK Rudeš u igri, ja ne šaljem skauta unutar igre da provjeri koliko je dobar taj igrač, već odlazim pogledati utakmicu 3. HNL u Opatiju da se uvjerim sam. To je razina privrženosti koju igrači ovog serijala imaju pa kada proizvođač igre najavi revolucionarne promjene na to se gleda ozbiljno i pod povećalom. Ovoga je puta ta izjava nikad bliže istini.

Od autobusa Josea Mourinha do free flow nogometa Gorana Tomića.

Na prvi pogled FM 19 je identična igra kao što su to bile sve prethodne iteracije, no već tamo nakon negdje petog ili šestog klika je vidljivo da se ekipa iz Sports Interactive odlučila na potpuni remont taktičkog sučelja i da se radi o najvećem pomaku u tom smislu još od onda kada su ukinute strelice za igrače da se kreću u određenom smjeru. Čim kliknete na tactics igra otvara pomoćno sučelje za kreiranje taktike i to tako da vam nudi 10 predefiniranih poznatih nogometnih taktika, a to su redom: Control Possession, Gegenpress, Tiki-Taka, Vertical Tiki-Taka, Wing Play, Route One, Fluid Counter-Attack, Direct Counter-Attack, Catenaccio i Park The Bus. Nakon što izaberete jednu od navedenih taktika, igra vam naznači koje su prednosti, a koje mane te taktike te vam putem animacije pokazuje jednu klasičnu akciju koju bi vaši nogometaši trebali odigrati ukoliko tu taktiku primjenjujete. Osim što je sve ovo navedeno novitet u igri, remont taktičkog elementa igre tu ne prestaje. Tako je taktika općenito podijeljena na tri segmenta, a to su: igra s loptom, tranzicija i igra bez lopte.

Taktika

Bournemouth i vertikalna tiki-taka. Ma što bi moglo poći po zlu.

Tu pronalazimo stvari već viđene u svakom prošlom menadžeru pa tako u segmentu igre s loptom birate hoće li vam dodavanja biti kratka ili direktna i duga, ili pak koliko će ekspresivni i kreativni biti vaši igrači u fazi napada. U segmentu tranzicije birate hoće li prilikom osvajanja lopte vaši igrači odmah juriti u kontru ili će konsolidirati redove, hoće li pritisnuti odmah protivničkog igrača koji je osvojio loptu ili će se povući te birate i način na koji će golman distribuirati loptu. Segment igre bez lopte je poprilično jednostavan jer se tu bira koliko će visoko stajati vaša obrana i koliko će visoko vaši ofenzivni igrači vršiti pritisak, hoćete li namještavati ofsajd zamku ili ne, koliko čvrsto ćete ići u duele te koliko će široko ili usko stajati vaša obrana. Činjenica da svaku od 10 taktika možete beskrajno prilagođavati svojem ukusu putem navedenih segmenata (uostalom nudi vam se i clean slate opcija pa sami kreirate svoju taktiku od nule) i pri tome svakom pojedinom igraču davati još individualne instrukcije čini ovaj remont izuzetno uspješnim te se radi o najboljoj stvari koju je SI napravio za taktički dio igre u zadnjih 5 godina, ako ne i više. 

Bogarajte na treninzima poput Ćire!

Taktika nije jedini element igre gdje je SI napravio remont, već su istu stvar napravili i s treninzima i to čak i radikalnije. Dugi niz godina čak i oni najzagriženiji igrači FM-a su treninge prepuštali assistant manageru te bi im jedina bitna stvar bila dovesti dovoljan broj kvalitetnih coacheva kako bi rejting za svaki segment treninga bio što veći. I ovoga puta je važno imati dobar kadar, ali ovoga puta treninzi nisu nešto što se može zanemariti, već su vjerojatno i najkompleksniji dio igre. Da imate točan koliki je remont napravljen za element treninga samo ću vam reći da se trening na tjednoj bazi dijeli na: Pre-Season, Tactical Style, Scenario i Training Style. Pre-Season se dijeli na 15 različitih varijacija pripreme u predsezoni, Tactical Style se dijeli na 10 taktičkih stilova koje smo spomenuli, Training Style na 8 kategorija treninga kao što su napad, obrana, tehnika, itd., dok je Scenario specifičan oblik treninga za utakmicu koja je pred vratima.

Trening

Znate zašto nikad ozbiljnog kluba od Watforda? Previše odmora!

Kao da to nije dovoljno, prilikom odabira jednog od tjednih treninga, a uzet ćemo za primjer da smo u 10. kolu i da smo za taj tjedan se odlučili na Training Style: Attacking, otvorit će vam se trening kalendar gdje će vam svaki dan u tjednu biti podijeljen na tri sesije i da svaku od tih sesija možete prilagoditi svome ukusu gdje imate na izbor čak 46 opcija koje ulaze pod sve ovo što smo do sada naveli. I dok sam Attacking ima tri različite sesije, a to su Wing, Patient i Direct, vi slobodno možete tu sesiju utorkom poslijepodne prebaciti iz napadačke u neku tehničku, npr. izvođenje prekida. Kada sve to zbrojimo dođemo do te brojke od 46, a koliko je to suludo govori i činjenica da je jedna od opcija da vam igrači provedu večer tako da obave neku grupnu aktivnost, tipa posjeta lokalnoj dječjoj bolnici. 

Sve isto je, ali ništa isto nije.

Pored ove dvije radikalne promjene ostatak igre je ostao (loša igra riječi) uglavnom isti uz neke sitne preinake. Squad Dynamics, Team Report, Social Feed, Staff, Medical Centre, Scouting i Finances su gotovo pa potpuno identični onome što smo vidjeli prošle godine. Konferencije za novinare i dalje nakon nekog vremena postanu tlaka na koju većina ljudi šalje svog pomoćnog trenera. Potraga za igračima te dovođenje i potpisivanje istih također funkcionira na isti način kao i do sada te se tu javljaju opet oni isti problemi koji se javljaju gotovo svake godine, a radi se o pretjeranom precjenjivanju mladih igrača od strane klubova koji to ne bi trebali raditi. Iako u stvarnom životu imamo tonu primjera gdje se jednostavno previše novaca daje za neke igrače, nitko me neće uvjeriti da stvarno moram dati skoro pa 20 milijuna za Danija Olma ili 80 za Jadona Sancha. Naravno može se tu uhvatiti i jedan Lozano za 17 milijuna pa se da manevrirati na tržištu, ali dječje bolesti i dalje postoje u tom smislu. Postoje i u smislu ozljeda pa se tako dosta igrača već žali kako imaju nerealno visok broj ozljeda. I dok ja osobno nisam to baš toliko doživio, primjetno je da na tom polju SI mora još malo poraditi.

Home page

Home page, mjesto gdje možete vidjeti sve što… Ma koga ja zavaravam, stavio sam ovu sliku samo da vidite kako ubijam sa Bournemouthom.

A kada smo kod dječjih bolesti moramo se uhvatiti i samog Match Enginea. Ono što je fantastično za vidjeti je činjenica da Match Engine u potpunosti prati ono što radite s taktikom. Način igre koji ste odabrali uistinu je vidljiv na terenu i vidi se da se igrači trude igrati na taj način pa čak i ako nemate uopće igrače koji su prikladni za taj stil igre. Ukoliko prebacite tokom susreta svoj stil igre s kreacijom u sredini terena na forsiranje igre putem krila i bombardiranjem centaršuta u 16 metara, upravo to ćete i vidjeti na terenu. Možda vam to i ne donese rezultat, jer oba vaša krila imaju ocjenu za centaršut 9/20, ali zadovoljavajuće je vidjeti da pokušavaju. Vidljivo je kako se svaki sustav igre može prilagoditi onom protivničkom pa igra uopće ne dopušta da tokom prvog poluvremena odete do frižidera složiti si sendvič jer vam asistent konstantno javlja što protivnik mijenja u igri, daje prijedloge što bi trebali vi promjeniti, a opcija shout gdje možete viknuti igračima što da rade napokon ima veći utjecaj pa vam tako igra prikaže kako se mentalitet promijenio kod vaših igrača nakon što ste im nešto doviknuli. Zgodni dodatci, koji su više tu zbog imerzije, su VAR i goal-line tehnologija pa ćete tako u ligama gdje se primjenjuje gledati suce kako koriste oboje prilikom procjene oko penala, odnosno oko toga je li lopta prešla liniju.

utakmica

Jumbo ekran, sprej na travi gdje je stajao živi zid, felš lopte – sve je to dio poboljšanih animacija ove godine.

Nažalost, pored ovih dobrih stvari, Match Engine nije još u potpunosti izglancan. Dobra stvar je što bekovi više nisu najjači igrači na svijetu s preko 20 asistencija po sezoni, ali loša stvar je što napadači i dalje znaju situacije 1 na 1 promašivati češće od normalnog. Dobra stvar je što uistinu možete dobru utakmicu odigrati neovisno o formaciji, igrali romb kroz sredinu ili 4-3-3 s ofenzivnim krilima, ali loša stvar je što i dalje neke utakmice znaju izgledati skriptirano. To je neki sljedeći korak na kojem bi SI trebao poraditi i bila bi prava šteta da nakon ovolike količine pozitivnih promjena ne urade to sa sljedećim menadžerom, pa možda čak i sa sljedećim patchevima.

Revolucionarno?

Riječ revolucija nije riječ koja je podobna za ovaj serijal, jer, realno, značajnu revoluciju je teško napraviti. Igra svake godine u nekom segmentu pruži nekoliko dobrih stvari, nekoliko loših, pa je teško onda razmišljati na način kako će sljedeći menadžer biti kompletno drugačiji od onog prošlog. To se nikada neće dogoditi jer ovakav tip igre takve promjene ni ne dopušta. Ono što zato dopušta je remont pojedinih elemenata na način da zadrže suštinu na koju su se igrači naučili već godinama, a da opet ponudi nešto novo, drugačije, dublje i nešto u čemu će igrač prepoznati svoj rad i trud te svoj rukopis.

Ovim ogromnim promjenama oko taktike i treninga, Sports Interactive je nagradio svoje igrače, dao im pregršt opcija i upakirao ih na način da nakon početnog razmišljanja kako je sve to otišlo u fazu pretjeranog kompliciranja ipak uvidimo kako se kroz solidno posložen interface ipak da manevrirati i kako ćemo se brzo naučiti što da točno radimo. I dalje je to dobri stari Football Manager koji i dalje ima neke svoje mušice, no ovoga puta je uistinu došao s promjenama i poboljšanjima te bi mogao natjerati i neke koji su izgubili vjeru posljednjih par godina da se vrate serijalu. 

{loadposition recenzija}

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close