Recenzije

Recenzija | The Walking Dead: A New Frontier (3. epizoda)

Solidna epizoda poslužila je za nadogradnju priče i postavljanje temelja za, nadamo se, burnu završnicu.

Zanimljiv je moj odnos s Telltaleovim serijalom The Walking Dead koji je u ovom trenutku na sredini treće sezone “prikazivanja”. Namjerno sam upotrijebio riječ prikazivanje jer se ovdje se gotovo više ne radi o klasičnoj igri, već na pravovremeno pritiskanje određenog gumba na kontroleru i povremeno donošenje odluka za koje se na kraju ispostavi da uopće ne utječu na radnju u velikoj mjeri. Neki idu tako daleko i kažu da se radi o prevari od igre i ne može se osporiti da su djelomično u pravu, no jednak odnos imam s istoimenom TV serijom. Ima nešto baš privlačno u apokaliptičnom svijetu prepunom zombija i prikazivanju međusobnih odnosa grupe likova koji se bore za preživljavanje. Seriju The Walking Dead ostavit ću na seciranje filmskoj ekipi redakcije i samo ću reći da se, unatoč vidnom padu kvalitete, i dalje prati, baš kao i igra koja se oslanja na kanon stripa kao predloška.

Nakon više nego dobrog otvaranja treće sezone s dvije epizode (pročitajte našu recenziju) i predugog čekanja s objavljivanjem treće, očekivala se lagana stagnacija priče, no dobili smo stvaranje solidnih temelja za zahuktavanje prema završnici sezone koje bi trebalo uslijediti u četvrtoj epizodi.

The Walking Dead

Clem se svim snagama bori za one do kojih joj je stalo, a ostalima poručuje da s njom nema zahebancije.

Već sada je jasno da naša “stara” poznanica Clementine nije više glavni lik, no ona je u epizodi naslova “Above the Law” dobila dovoljno prostora da zadrži našu pažnju i da dobije jednu od ključnih uloga u ostatku sezone. I dalje je to ona Clem čije je povjerenje veoma teško zaraditi i lik koji se iz prestrašene djevojčice silom prilika razvio u prekaljenu snažnu osobu koja teške odluke donosi u sekundi. Daleko više pažnje u ovoj epizodi dobio je Javi, drugi glavni lik. Detaljnije je objašnjena njegova veza i međusobni odnosi unutar obitelji koji idu prema vjerojatno nepovoljnom razrješenju za jednu od sukobljenih strana, dok se istovremeno razotkriva uloga njegovog brata Davida u opasnoj zajednici preživjelih ljudi imena New Frontier. Tu smo naišli na efektno korištenje flashbackova u prošlost koji dodatno objašnjavaju i oblikuju Javija i postepeno ga pretvaraju u potencijalno najbolje napisanog lika cijelog serijala. Jedino je prilično nejasno što se željelo postići s Jesusom koji je i u seriji i u stripu jedna karizmatična pojava, pa ispada da ga se ubacilo samo zbog pokušaja komercijalizacije serijala zbog privlačenja fanova druga dva medija u kojima obitava franšiza The Walking Dead.

The Walking Dead

Bit će tu svega – Javi i žena njegovog brata Davida našli su se u nezavidnom položaju.

Poznavatelji Telltaleovog opusa potvrdit će da je gotovo uvijek treća epizoda nekog serijala najslabija karika, što je ovdje uspješno izbjegnuto. Osim što smo dobili solidan dio priče i zanimljiv razvoj likova i radnje, sve drugo ostalo je karakteristično za igru studija koji je slavu stekao na štucavom (i vjerojatno nikad promijenjenom) grafičkom pokretaču i iznimno jednostavnim gameplay mehanikama.

Ocjena: 70%

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close