Recenzije

Shadow Complex Remastered

Remaster koji se isplatilo čekati.

Da odmah prijeđem na bit, Shadow Complex je 2.5D platformersko-avanturistička igra iz 2009. godine i s izlaskom prerađene verzije za PC, a uskoro i za PlayStation 4 i Xbox One, apsolutno više nemate ispriku da ne zaigrate ovaj mali dragulj. Radi se o naslovu koji je nastao suradnjom Chair Entertainmenta i Epic Gamesa. Ekipa iz Epica je u to vrijeme pomno proučavala tržište „malih“ igara, i odlučili su napraviti naslov koji će ujedno pokazati moć njihovog Unreal Engine 3 pokretača, ali koji će ujedno označiti i početak proboja na tržište mobilnih igara, što se kasnije najbolje vidjelo u obliku Infinity Blade igara za iOS uređaje. No prije nego se to dogodilo, Shadow Complex je kao Xbox 360 ekskluziva pokupila brdo pohvala i odličnih ocjena (88% na Metacriticu), a tadašnjih 1200 Microsoftovih Pointsa za ovu igru je bila prilika koja se nikako ne propušta u slučaju da ste posjedovali Xbox 360. Ubrzo nakon izlaska zazivao se i PC port, no od toga nije bilo ništa, baš kao i s kasnijim nastavcima Gears of War igara. Epic za to jednostavno nije imao interesa. Sve do sada. 

Ako ste pratili naš FFA portal, mogli ste pročitati i vijest da je Shadow Complex Remaster bio potpuno besplatan na PC platformi (prvih mjesec dana), što je bila prilika koja se ne propušta. Bez obzira na to, igra i dan danas vrijedi vašeg novca. Iza Epicove i Chairove darežljivosti ujedno se skriva promocija te ispitivanje tržišta za sve izgledniji nastavak ove odlične igre. No ostavimo priče o nastavku za kasnije i pogledajmo što je zapravo novo u ovoj preradi i kakav je zapravo Shadow Complex Remastered.

Srce, glava i rep Shadow Complex Remastereda

Shadow Complex pripada metroidvania naslovima. Dakle, igra dizajnom ima crème de la crème uzore žanra kojeg ponajprije predstavljaju legendarni Castlevania i Metroid 2D serijali. Čisto da spomenem, zadnji izvanserijski naslovi ovog tipa su meni osobno bili Guacamelee! i Ori and the Blind Forest. Ako i dalje nemate predodžbu kakva je igra, najkraće rečeno, imate jedan ogromni nivo za cijelu igru, rascjepkan i dobar dio vremena nepotpuno pristupačan, sve dok ne otključate predmete ili sposobnosti koji će omogućiti dolazak do tih dionica, kao i njihov neizbježan prelazak i savladavanje.

Shadow Complex zapravo ima i prilično zgodno prezentiranu priču za ovaj format igara. U animacijama unutar igre gotovo da se i ne primijeti skromnija produkcija za ovu igru, no grozan klišej od priče od toga vas nikako neće spasiti, što je zapravo još jedan segment koji je donekle i prikladan za ovu relativno kratku igru. Priča prati Jasona Flemminga (glas mu posuđuje nezaobilazni Nolan North) i njegovu djevojku Claire, koji pokušavaju uživati u svakodnevnim aktivnostima jednog romantičnog para. Ubrzo se stvari izjalove, Claire otme mistična organizacija pod imenom Restoration, a nedugo potom postat će jasno da je situacija mnogo ozbiljnija i da spomenuta organizacija predstavlja opasnost za cijelu državu.

Shadow Complex 02

Jason i Claire, dvojac glavnih junaka naše priče, u jednom od trenutaka „zašto ja?“.

Neimpresivnu priču na stranu, već od prvog dodira s igrom primijetit ćete da je igrivost sjajna. Kontrole su na mjestu, osjećaj napucavanja odličan, a platformski elementi su logički razmješteni. Igra napretkom i otključavanjem novih predmeta i oružja postaje sve zabavnija. U svemu tome moram vas upozoriti da je igra prilično lagana na normalnoj razini težini, pa iskusnijim igračima svakako preporučujem da ne idu na ništa ispod „hardcore“ težine. Nadogradnji za vašu opremu i samog Jasona je i više nego dovoljno, tako da ćete se iznimno rijetko naći u situaciji da vam pomanjka bilo čega, od granata do raketa, pjene za onesposobljavanje vojnika i objekata, pa sve do zdravlja. Za svaki od predmeta i oruđa dobit ćete i kratki tutorial van igre da se upoznate s opremom, makar to zapravo i nije toliko nužno. Tu su također i virtualne dionice za treniranje, tzv. Proving Grounds, gdje možete izgubiti dio svog vremena savladavajući postavljene izazove. Naposljetku, u Shadow Complexu će i povremene boss borbe postati izazovnije, no teško da će vam predstavljati pravi izazov, naročito ako zanemarite savjet o igranju na težoj razini. 

ShadowComplex Screen17.0

Boss borbe s mehaniziranim jedinicama. Oh, joy!

Ono u čemu Shadow Complex briljira je posloženost pojedinih dijelova u cjelinu, igrivost i oduševljenje istraživanjem nepoznatih prostora. Vjerujte mi na riječ, to nikad nije dosadno u ovoj igri. Čak i ako odlutate negdje, pokazivač će vam jasno pokazati gdje se nalazite i gdje biste zapravo trebali ići. To je ujedno označeno linijom za trenutni quest. Naravno, tu istu liniju možete komotno i isključiti ako želite. S vremena na vrijeme, igra će vam ukazati i na postojanje treće dimenzije, najčešće kroz smaknuća iz blizine, ili sekvence u kojima zasjednete za mitraljez i „ožežete“ po neprijateljima. Ovaj prijelaz je napravljen intuitivno i prirodno, tako da se ne osjeti nikakav gubitak imerzije. Dapače, čak se može reći da ovo dodatno obogaćuje igru, baš kao i dijelovi kada pucate po neprijateljima koji nisu na istoj razini nivoa kao i vi. Osjećaj dubine i treće dimenzije u većinom 2D igri je pogođen izvanredno, no takvi segmenti igre i nisu toliko (zlo)rabljeni.

Shadow Complex Remastered 1

Stealth dijelovi su rudimentarni, no barem ih ima. Prilikom njihovog izvršavanja kamera prelazi u 3D, tako da je uvijek vizualni gušt nekoga zatući sleđa.

Što se tehničkog aspekta tiče, Shadow Complex Remastered je jako dobro naslov. I dalje se radi o Epicovom Unreal Engine 3 pokretaču, no ova prerada je dobila i dodatnu pažnju. Igra sada ne izgleda tako sivo (baš kao i prerada Gears of Wara za Xbox One), dodani su novi efekti, prepravljen je sustav osvjetljenja i sjenčanja, modeli su dobili novi visokorezolucijske teksture, dodane su nove animacije prilikom bliskih smaknuća i slično.  Shadow Complex Remastered je, očekivano, u srži i dalje gotovo isti kao original, ali većinu vremena djeluje primjetno ljepše. Uz sve to, na PC-u postoji i hrpa postavki za dodatno optimiziranje i prilagođavanje igre vašim željama i mogućnostima hardvera. Hvala, Epic/Chair, sjedni, pet.

Shadow Complex Remastered FREE for PC during Holidays arriving in 2016 for Xbox One PS4

Jedna od 3D dionica. Ja i moj raketni top, zajedno s topovskim mesom u neposrednoj blizini, heh.

Glazbena podloga je OK i ništa više koliko sam osobno primijetio. Glasovi za likove su dobri jer, dakako, tu je i Nolan North kao jamac glasovne kvalitete za glavnog junaka. Sve u svemu, itekako kvalitetna produkcija za jedan (o)manji naslov.

Zaključno, želio bih još jednom naglasiti da se radi o naslovu kojeg biste trebali odigrati u slučaju da to još niste učinili, a volite žanr metroidvania igara. Shadow Complex Remastered  je uoči blagdana bio besplatan za PC, i radilo se o doista prekrasnom poklonu koji smo dobili. Za PlayStation 4 i Xbox One verzije morat ćete se još strpiti, ali prema navodima Epica/Chaira, izlazak za navedene platforme očekujte negdje tijekom ove godine. Nije isključeno da će ova igra doći u sklopu PS Plus i Xbox Live pretplate, no zasad su ovo samo spekulacije. Shadow Complex Remastered odlična je prerada i uz dovoljnu podršku i interes igrača koji će zadovoljiti Epic/Chair, toplo se nadam(o) sve izglednijem nastavku.

https://www.youtube.com/watch?v=b6wGaDmIkQY

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close