Vijesti

Atlus USA “mrzi” PC platformu te ne želi vidjeti Personu 5 pokretanu na RPCS3 emulatoru

U Atlusu su odlučni u borbi protiv emuliranja njihove najpoznatije uzdanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što SEGA polako, ali sigurno otkriva PC platformu pa i tamo izdaje neke od svojih igara, Atlus (koji je u njenom vlasništu) to ne čini. I to je u redu jer na kraju krajeva, sami određuju na kojim platformama će izlaziti njihove igre. No, nitko nije očekivao DMCA molbe za uklanjanjem Nekotekina i kd-11 Patreon stranica gdje skupljaju sredstva za razvoj RPCS3 emulatora. Razlog koji Atlus USA šalje je sljedeći:

“PS3 emulator sam po sebi ne krši naša zaštitna prava, ali niti jedna verzija igre P5 nebi smjela biti igriva na toj platformi (aludiraju na PC platformu) i  RPCS3 developeri zadiru u naš IP time što omogućuju da je naša igra igriva na tom emulatoru.”

Patreon na takvu molbu odbija ukloniti stranice iz razloga što nijedna od spomenutih ne krši nikakva prava na koja se Atlus poziva te da emulator potpada pod “fair use”. Atlus mjenja retoriku te kaže sljedeće:

“Molimo vas da uklonite obje stranice iz sljedećeg razloga – kako bi mogli pokretati Personu 5 na emulatoru, korisnici moraju zaobilaziti postavljenu DRM zaštitu. Blog postovi na stranicama daju instrukcije za dumping diska te PSN downloading.”

U obranu developera, nijedna instrukcija do sada ne pomaže odnosno ne radi kod pokretanja Persone 5 neovisno o verziji igre. Druga stvar je ta što neke zemlje dopuštaju izradu osobnih backup kopija medija (igara) koje posjeduju onih koji su ih kupili čisto u svrhu prezervacije originala. Sve dok ne ostvaruju profite prodajom ili ne šire sadržaj uokolo po internetu. Skidanje spornih Pateron stranica bi samo privremeno prekinulo dotok financija developerima (na američkom teritoriju) dok bi RPCS3 stranica i sadržaj ostali netaknuti.

Na kraju, čini se da je rješenje problema bilo jednostavno maknuti ime Persona 5 i bilo koju referencu na igru sa stranica povezanih s RPCS3 emulatorom. Zašto je Atlus baš sada odlučio zahtjevati ukidanje stranica koje se bave financiranjem emulatora te zašto je specifično naglasio da Persona 5 nebi smjela biti pokretana na toj platformi (PC platformi) još nije poznato. Bilo kako bilo, neka budu svjesni da neće baš moći zaustaviti pokretanje igre na emulatoru. Čak i da Developeri stave igru na crnu listu ili onemoguće pokretanje iste, opet je vrlo lako izvesti lagani reverzni inžinjering ili način za zaobić restrikciju i pokrenuti Personu 5 na emulatoru te će se nači netko tko će igrati igru i na PC-u. Možda bi Atlusu bilo pametnije da razmisli o portanju igara na PC pa da konačno prigrli i tu platformu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano