Vijesti

Google otkrio koju brzinu trebate imati za 1080p i 4K igranje na Stadiji

Ne znam kako vama, ali još uvijek mi je ime Stadia prilično čudno. Dobro i Xbox je čudno ime pa smo naviknuli. Jučer je Google dobrano uzdrmao igraći svijet najavom svoje vizije budućnosti igara koja po njima nije kutija pod nazivom “konzola” već je budućnost u oblacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda tržište još uvijek nije spremno za takav radikalan zaokret, no u svakom slučaju ako itko može osigurati kvalitetno cloud igranje to je onda Google koji ima data centre diljem svijeta i koji je u čitav koncept clouda uložio milijarde kune.

Što vi trebate imati za igranje na Stadiji?

Već smo pisali, ali po Facebook komentarima vidim da ljudi misle da će trebat imati jak PC ili nešto. NE. Google data centri odrađuju sve i upravo tu je prednost (tako Google kaže) što developeri nisu limitirani snagom konzole, već im je konzola čitav data centar.

Google Stadia je prava next-gen gaming mrcina od 10.7 teraflopsa!

Vama doslovno treba samo internet konekcija, ekran na kojem ćete igrati igre (mobitel, laptop, PC ili TV ekran) i to je sve. Vjerujem da će Google predstaviti i neku pretplatu, ali zasad nisu otkrili cijene.

Kako igrati na TV-u?

Trebat ćete nabaviti Google Chromecast i Stadia gamepad. Xbox gamepad i ostale periferije radit će na PC-u, ali ne i na TV-u pa će biti potrebna dodatna investicija. Google je već rekao da će sastaviti povoljan bundle Chromecast + gamepad za sve vas koji želite igre igrati na TV-u.

Pogledajte skraćenu verziju prezentacije i sve će vam biti jasnije

Koju brzinu morate imati?

Google je jučer odgovarao na mnogobrojna pitanja, a najviše je sve zanimalo koja je internet brzina potrebna za 1080p i 4K igranje. Prema njihovim testiranjima da biste dobili najkvalitetniji prikaz igre na 1080p rezoluciji pri 60FPSa, trebat će vam download od oko 25mbit/s.

Za 4K igranje i 60FPS-a trebat će vam brzina od oko 30mbit/s. Ako nemate tu brzinu, Google će prilagoditi kvalitetu slike vašoj internet brzini. No, iskreno, ako nemate tu brzinu bolje je ne igrati jer će slika biti zrnata.

We were able to test a lot of this with our Project Stream test late last year, starting back in October. To get 1080p, 60 frames per second, required approximately 25 megabits per second. In fact, we use less than that, but that’s where we put our recommended limit at. But with innovations that we’ve made on the streamer side and on the compression side since then, when we launch, we will be able to get to 4K but only raise that bandwidth to about 30 megabits per second.

Google obećava da Stadia nije još jedan Google Plus kojeg će Google napustiti jer su u infrastrukturu i data centre zaista uložili hrpu novca. Kako god ovo prođe, više ne možemo pisati samo o Nintendu, Microsoftu i PlayStationu jer od jučer je došao novi igrač pun love i želje za uspjehom.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano