Vijesti

Google Stadia je prava next-gen gaming mrcina od 10.7 teraflopsa

Iako nije klasična igraća konzola, nego streaming cloud servis za koji trebate brzi internet i ekran na vašem mobitelu, laptopu, računalu i televizoru. Bitno da ekran nije puknut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadia će prema riječima iz Googlea podržati odmah 4K, HDR, 60FPS gaming, a u budućnosti će biti podržana i 8K rezolucija pri 120FPS-a. Stadia je prava next-gen platforma i ogroman skok u odnosu na trenutne konzole. Tu mislimo na PS4 Pro i Xbox One X.

Ovo su trenutne Stadia specifikacije:


Custom 2.7GHz hyper-threaded x86 CPU with AVX2 SIMD and 9.5MB L2+L3 cache
Custom AMD GPU with HBM2 memory and 56 compute units, capable of 10.7 teraflops
16GB of RAM with up to 484GB/s of performance
SSD cloud storage

Iz Googlea ističu da je ovo prva generacija specifikacija i da će u budućnosti ih još više pojačati. Zapamtite da to mogu jer ovo nije klasična konzola, odnosno kutija u koju su zatvorene specifikacije koje ne možete mijenjati.

Stadia je prvi pokazatelj next-gen hardvera

To ne kažemo mi, nego čarobnjaci iz Digital Foundryja kojima je posao secirati specifikacije do najmanjeg detalja. Upravo su oni imali priliku upoznati se pobliže s mogućnostima platforme, pa svakako pogledajte njihov video.

Modificirani Stadia CPU je generacijski skok u odnosu na PS4 Pro i Xbox One X CPU, a modificirana grafička jedinica (GPU) je prava AMD-ova mrcina od 10.7 teraflopsa. Bacite samo mali pogled na sliku ispod i sve će vam biti jasno.

Nakon što je Google otkrio svoje karte i kao veliki igrač ulazi u svijet igara ove godine, zanimljivo je pratiti kakve će nam konfiguracije predstaviti Microsoft i Sony koji vjerujemo će ovu generaciju još uvijek imati fizičke konzole.

Pa dobro, gdje ovdje “caka?”

Stadia zvuči nevjerojatno. Nema skidanja igara. Instant igrate sve igre. Ne treba vam konzola, nema dodatnog troška osim cijene igara i eventualnog nekog pretplatničkog modela kojeg će Google predstaviti.

Igre koje vidite na YouTubeu, Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Tinderu moći ćete odmah zaigrati, a svi vi koji volite gledati streamere, Sadia će omogućiti da zajedno sa streamerom instant igrate igre. A pogledajte samo multiplayer potencijal!

Mana ili caka je jednostavna. Ovo je cloud streaming platforma i kompresija slike je neizbježna. Da biste mogli igre igrati u 4K, 60FPS-a i HDR-u trebat ćete odličnu internet vezu što znamo da kod nije baš čest slučaj. I tu upravo leži najveći skepticizam. Bez dobre brzine džabe 10.7 teraflopsa.

Sadia će svakako zaoštriti konkurenciju i jedva čekamo odgovor velikih igrača. Za vas koji volite hardver i razumijete se u isti, svakako pročitajte veliku Digital Foundry analizu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano