Vijesti

Hyundai radi na novoj inačici egzoskeletona

Sjećate se poznatog „viljuškara“, egzoskeletona iz filma Aliens? Hyundai upravo testira veoma slične modele, koji bi trebali znatno olakšati posao radnicima teških poslova dizanja tereta i sl. Kako kažu, to je tek početak primjene jer će biti i više modela u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije novost da mnogo kompanija današnjice radi na primjeni egzoskeletona u stvarnom životu, s svrhom koja počinje od olakšavanja teškog posla, smanjenja mogućnosti ozljeda, do vojne primjene i medicinskog pomagala. Panasonic i Daewoo su neki od tih proizvođača koji ciljaju gotovo isključivo na primjenu egzoskeletona kod teških poslova, dok recimo DARPA, agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za primjenu vojne tehnologije radi na programima tipa Warrior Web, kako bi poboljšali učinkovitost i snagu vojnika. Dakako, postoje i tvrtke poput Ekso Bionicsa, koje rade na primjeni ovakve tehnologije u obliku medicinskih pomagala za paraplegičare i u programu rehabilitacije.

Južnokorejski Hyundai je pri krenuo u ekstreme, pa za razliku od sličnih namjena gdje je egzoskeleton odijelo, u ovom slučaju konstrukcija zapravo nosi osobu koja se nalazi unutar nje. Rezultat je impresivan, jer su osobe u stanju dignuti i više stotina kilograma bez većih poteškoća. Na duže distance, bez lokalnog napajanja, ovaj egzoskeleton je pogodan za nošenje dodatnog tereta do 50 kilograma.

Novi egzoskeleton predstavlja poboljšanu verziju i evoluciju H-LEXa, tvrtkinog modela za pomoć pri hodanju. Osim ovog modela Hyundai priprema i lakšu verziju s mehaničkom kralježnicom za paraplegičare, invalide i starije osobe. Sveukupno, čitava nova ponuda egzoskeletona je dio Next Mobility projekta koji cilja na slobodno kretanje osoba i ljudi. Drugim riječima, Hyundai, većini poznatiji kao proizvođač automobila zapravo traži i primjenu mehaniziranih odijela kao oblik transporta. Hoće li uspjeti u široj primjeni i optimizaciji tehnologije (pogotovo s obzirom na mogućnosti današnjih baterija), ostaje za vidjeti. Čini se da i nismo tako daleko od Iron Man egzoskeletona, ili barem onih jednostavnijih modela viđenih u Call of Duty: Advanced Warfareu.

Prikaz starijeg modela namijenjenog pomoći u kretanju

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra