Vijesti

Kad su saznali da više nisu dio Activisiona, zaposlenici Bungiea poludjeli od sreće

Sreća i veselje, no je li baš Activision kriv za sve?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer u kasnim večernjim satima po našem vremenu, gaming svijet razveselila je Bungieva objava kako više neće biti dio Activisiona. Internet je doslovno u par minuta poludio. Nakon objave u svega nekoliko trenutaka ova objava, postala je glavna vijest na svim portalima i na svim mogućim socijalnim mrežama. Izgledalo je kao da je završio Drugi svjetski rat ili da su svi u istom trenutku dobili na lutriji milijune dolara. Internet je poludio od sreće i zadovoljstva jer se Bungie riješio okova Activisiona. Sretni su bili i zaposlenici Bungiea koji kad su ovo čuli od vrha kompanije, jednostavno su poludjeli od sreće i zadovoljstva. 

 

Gotovo niti jedna jedina osoba nije iskazala žaljenje što se Bungie odvojio od Activisiona. Prisjetimo se da je Bungie slavio i kad se odmaknuo od Microsofta, pa s pravim veseljem treba još pričekati budući da su pred Bungiem novi izazovi. Kakvu poruku su igrači poslali Activisionu time što ovaj rastanak svi slave? Mislim da će se morat žestoko zapitati u kompaniji što rade krivo. Kažu da šutnja ponekad ostavi jači dojam od galame, ali ovdje to nije slučaj. Nitko nije šutio. Svi su jasno rekli što misle o Activisionu koji se realno našao u problemima.

Pale dionice, što ako ode i Blizzard?

Jer ne znam znate li, Blizzard nije u vlasništvu Activisiona. Oni su u partnerskom odnosu i Blizzard može izaći iz njega. Nekako nam se čini da bi i to mogao biti mogući scenarij budući da nitko više nije zadovoljan smjerom u kojem ide Blizzard. Valjda Activision donosi lošu karmu. Ili su ipak odluke u pitanju? Nakon objave rascjepa, drastično je pala vrijednost Activisionovih dionica. Tržište i ulagači prepoznali su da nešto ne paše u kompaniji. Activision je zapravo pao na samo jedan vlastiti IP koji donosi novac, a to je Call of Duty. 

Neće Activision propasti, ali nužne su daljnje promjene u kompaniji ili barem mišljenju vodećih ljudi. Ovo je jasan znak da ovako više ne ide i da to nije put koji igrači žele. Da, igrači. Možda dioničari ili ulagači misle drugačije, ali pogledajte kako je to završilo. Mikrotransakcije, plaćanje svih mogućih sadržaja i “guranje” nedovršene igre van obilo se o glavu svima. Nisu nevini ni Bungie ni Activision. Bungie je bio primoren izdati igru koju je izdao. Njih je stisnuo Activision. Activision su stisnuli investitori koji su uložili lovu u projekt zvan Destiny.

A Destiny je jedna od najskupljih igara ili serijala u povijesti. Sam Bungie nikad ne bi mogao uložiti $500 milijuna koliko je Activision ulupao u igru i sve oko nje. Brojka je zapravo puno veća. U očima igrača, Activision je tiranin koji drži bič i udara po Bungieu koji ne želi izdati poluproizvod od igre. Iako, svi znamo, upravo takvu igru smo zapravo dobili. Bungie nije zaboravio raditi igre. Jednostavno, nije imao vremena koje mu je bilo potrebno za razvoj igre. Opet se postavlja pitanje, tko je tu kriv? Svi. Od dioničara, Activisiona do samog Bungiea.

Bungie je sam jednom priznao da su se uljuljali i da su neke stvari odradili baš “ofrlje” što im nikako ne služi na čast. Bez obzira bili zadovoljni ili ne, takve stvari se ne rade zbog svih fanova koji te vole i poštuju. Treba biti svjestan da su Bungie napustili i neki vrlo bitni ljudi zbog ovih i onih razloga. Vjerujem da sredinom kolovoza, Bungie nije dobio investiciju od jedne kineske kompanije od $500 milijuna, do razdvajanje ne bi sigurno došlo. Bungie je postao ovime najveći nezavisni (indie) studio na svijetu. Veći i od CDPR-a.

Novi početak za sve znači nove prilike na horizontu

Pred Bungiem je novi početak koji donosi mnoge, mnoge izazove. Sam raditi na igri i izdati je, stvarno nije lagan zadatak. Mentalno, ali ni financijski. Bungie sigurno i dalje traži ulagače jer sam ne može. To je jasno. Bungie na svojoj strani ima čitav gaming svijet. Najvažnije od svega, na svoju stranu ovim potezom dobio je sve gamere koji za ništa ne krive njih, nego “baužvakača” Activision. Bungie je dobio priliku za novi početak i novo dokazivanje da nije zaboravio raditi igre. Vjerujemo da će Destiny 3 biti najbolji do sada. Nadamo se da će Bungie uzeti dovoljno vremena da napravi najbolju igru koju su ikad napravili. Ta titula još uvijek veže se uz ime i pojam – Halo. Zabrlja li Destiny 3, Bungie može staviti ključ u bravu. 

A Activision? Pa i oni su dobili priliku za novi početak. Iako će njihov put biti podosta teži zbog negativnog mišljenja igrača, imaju šansu stvoriti potpuno nove igre. Svoje vlastite igre. Potpuno nove naslove koji će opet vratiti vjeru igrača u nekad cijenjenu kompaniju. Activision još uvijek ima dovoljno novaca i znanja da napravi nove igre. Da možda oživi na pravi način Tony Hawk serijal. Dioničari? Oni će uvijek ostati i pritiskati. Možda je Activision našao čovjeka koji će imati muda i reći ulagačima, kao Drago Ćosić sportašima “pa gospodo, ne može to tako više.” 

Za kraj jedna slika koja najbolje opisuje poslovni svijet, pa tako i svijet igara.

smijesne ptice 7 5 2 5

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano