Vijesti

Kina predvodi ostale zemlje prema količini prihoda iz gaming industrije, pogledajte kako stoje “naši”

Slovenija predvodi ljestvicu zemalja u okruženju s procijenjenim prihodom po glavi stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Newzoo, analitička tvrtka specijalizirana za gaming industriju ovih dana objavila je nama prilično zanimljivo istraživanje. Naime, analitičari te tvrtke analizirali su prihode iz industrije prema državama u svijetu, te su napravili ljestvicu s poretkom 100 danas najnaprednijih država prema gaming industriji.

Zanimljivo, ali ne i iznenađujuće, Kina se nalazi na prvom mjestu prema procijenjenim prihodima u 2017. godini s 27,5 milijardi dolara. U stopu je prati SAD s 25 milijardi, dok je na trećem mjestu, očekivano, Japan s dvostruko manjim prihodom od 12,5 bilijuna. Daleko od njih, prema prihodima, nalaze se Njemačka, Velika Britanija i Južna Koreja, gdje se svima trima državama predviđaju prihodi nešto veći od 4 milijarde dolara.

Bacili smo oko i na zemlje iz našeg okruženja koje predvodi – Mađarska, i to s približno 110 milijuna dolara previđenog prihoda. Slijedi je Srbija s 73 milijuna dolara, iduća je Hrvatska s 48 milijuna, dok se u među prvih 100 nalaze još i Slovenija s 31 milijuna dolara, te Bosna i Hercegovina s 28 milijuna.

Prihod_po_zemlji2.jpg

Ljestvica zemalja rangirana prema predviđenom prihodu od gaming industrije u 2017. godini.

Prihodi prema glavi stanovnika

Pošto nam ovakvo istraživanje zvuči poprilično nepošteno, odnosno sami rezultat ne daje realno stanje razvijenosti industrije prema državama, odlučili smo izračunati koliko prihodi iznose prema glavi stanovnika određene zemlje. Rezultate smo poredali u novu tablicu, koja ovaj put govori nešto više.

Preteča zemalja gaming industrije je, naravno, Japan, kojem se u 2017. predviđa prihod iz industrije od otprilike $100 po glavi stanovnika. Slijedi ga Južna Koreja s $82. Luxemburg je treći 78 dolara po glavi, međutim, radi se o zemlji sa samo pola milijuna stanovnika. Veliku petorku zatvaraju SAD s $77 i Velika Britanija s $64. Zanimljivo, ali i očekivano, Kina je tek na 31. mjestu s $20 prema glavi stanovnika.

Također, i u našem okruženju situacija je ponešto drugačija. Tako Slovenija predvodi ljestvicu s predviđenim prihodom po glavi stanovnika od $15. Slijede je Hrvatska i Mađarska s  otprilike $11, Srbija je na globalnom 57. mjestu s $8, dok je na začelju Bosna i Hercegovina s $7 po glavi stanovnika.

Prihodi_po_glavi3.jpg

Ljestvica zemalja rangirana prema predviđenom prihodu u gaming industriji po glavi stanovnika u 2017. godini.

Daleko od vrha, ali napredujemo

S gledišta Hrvatske koja se nalazi na 46. mjestu globalne ljestvice, procijenjeni rezultat je solidan, međutim, sigurni smo da to može biti značajno bolje. Prije svega, Vlada bi trebala prepoznati veliki potencijal koji posjedujemo, pa s određenim poticajima (ne nužno financijskim injekcijama) pogurati lokalnu gaming industriju. Primjer bi nam svakako mogle biti zemlje Europske Unije poput Danske, Finske, Švedske, Austrije, Švedske, Poljske…

Kako stoje ostale države u svijetu? Provjerite na stranicama analitičke tvrtkeNewzoo, a rezultate prema glavi stanovnika provjerite u našoj cjelovitoj tablici ovdje.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano