Vijesti

Microsoft je sinoć pokazao budućnost igara, ali i potvrdio da konzole kakve znamo još ne idu nigdje

Jučer je bio prilično zanimljiv dan u svijetu igara. Možda vam se čini da je sve mrtvo i da osim peludi i ambrozije ne raste ništa, ali nije tako. Stvari se već mijenjaju idući tjedan kad Google ulazi u svijet igara. Većina ovaj ulazak još ne doživljava kao nešto veliko, ali osobno smatram da ćemo od idućeg tjedna dobiti velikog igrača s hrpom love na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivanja su da će Google pokazati stream gaming servis, ali ja ću biti slobodan i reći da očekujem konzolu. Više ćemo znat idući tjedan. Ono što smo vidjeli jučer, a što je demonstrirao Microsoft izgleda obećavajuće.

Microsoftova želja je igre s konzola prenijeti na mobitele, tablete i ostale stvari. Kako? Preko famozonog clouda. Kako to funkcionira u praksi i idealnim uvjetima mogli smo vidjeti sinoć.

Dakle, ovo što vidite je Forza Horizon 4 na mobitelu. Bitno je za shvatiti da mobitel ne pokreće igru, nego je samo prikazuje. Cijeli posao odrađuju data centri koje Microsoft ima diljem svijeta i u koje MS ulaže hrpu novaca.

Da bi “Project xCloud” vama radio kako treba vi morate imati brz internet i napredniji mobitel od preklopnog Alcatela. Idealno bi bilo imati nekakav OLED panel da ne gubite na kvaliteti prikaza i to je to. Grafika neće biti slabija, zvuk neće biti lošiji jer ne igrate na konzoli. Kompletan taj “teški” posao obavljaju data centri, serveri i hrpa super moćnih kompjutera.

Ovo dolazi u budućnosti i ovo je budućnost. Bliža možda ne, ali Microsoft će već na E3-u veliku pozornost posvetiti Project xCloudu.

Ostaju i konzole

A dolje ću vam linkati video od 5 minuta koji trebate pogledati ako vas zanima kuda ide svijet igara. MS je svjestan da nije čitav svijet spreman još zbog internet brzina i drugih stvari za Project xCloud, i na njega ne gleda kao zamjenu za konzole, nego dodatak koji će donijeti veću mogućnost igranja za sve odnosno veću mogućnost izbora.

Konzole kakve znamo i volimo ostaju i dalje, ali neće više biti jedino sredstvo na kojem možemo igrati naše igre. Da, još uvijek teško da nešto može zamijeniti iskustvo igranja na velikom panelu, ali da ima prostora za Project xCloud – definitivno ima.

E3 je svaki dan sve bliže i jedva čekamo vidjeti što nam to Microsoft sprema.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano