Vijesti

Microsoft odlučan u fokusiranju na računarstvo u oblaku

John Thompson, jedan od čelnika Microsofta, izjavio je kako Microsoftov odbor direktora želi što bržu transformaciju tvrtke u još moćniji centar za računarstvo u oblaku, makar su u ovom segmentu već jedan od dva najveća svjetska lidera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Bloomberg Thompson je naglasio kako je računarstvo u oblaku uvelike drugačiji poslovni model za Microsoft u odnosu na tradicionalnu dosadašnju praksu koja se bazirala na prodaji softvera. Microsoft nema drugog izbora nego prihvatiti ovaj model i toga su svjesni u kompaniji.

Razlog Microsoftovom sve većem približavanju oblaku je vidljiv i iz izjave izvršnog šefa Satya Nadellem koji je izjavio kako će u 2018. godini ukupni prihod od računarstva u oblaku i pripadajućeg softvera iznositi $20 milijardi. Iako je to značajan dio poslovanja, i dalje predstavlja malu frakciju Microsoftovog ukupnog prihoda, koji je za 2015. fiskalnu godinu iznosio gotovo $94 milijarde.

U međuvremenu tvrtke sve više prelaze na računarstvo u oblaku; računalna snaga i softver se unajmljuju umjesto kupnje i instaliranja na vlastite podatkovne centre.

Međutim, najveći Microsoftov strah predstavlja scenarij u kojem se tradicionalno poslovanje softverom smanjuje većom brzinom nego li raste računarstvo u oblaku. Thompson je izjavio kako se u Microsoftu ne žele probuditi i shvatiti da su u poziciji u kojoj je bio računalni gigant IBM, koji je već imao 16 kvartala za redom u kojima im je opadalo poslovanje i prihod.

Rast poslovanja u sektoru oblaka zahtijevat će mnogo promjena u Microsoftu, od kojih su neke stupile na snagu s dolaskom Nadelle na čelo. Primjerice, Microsoft treba pojačati korištenje oblaka kod partnera i njihovih ekosistema, od konzultanata do proizvođača softvera.  Dosadašnja struktura partnerske mreže bazirana je uglavnom na tradicionalnom softveru, od Windowsa do podatkovnih SQL servera. Također, osim prodaje računalnog prostora i softverskih rješenja u oblaku, Microsoft je počeo stavljati i veći naglasak na to kako bi tvrtke i korisnici ustvari počeli koristiti snagu Microsoftovih Azure servera za računarstvo u oblaku.

Pred Microsoftom je još dosta izazova i cilj većeg stavljanja naglaska na oblak i pripadajuće servise, no čini se da je čelništvo izrazito uvjereno da računarstvo u oblaku predstavlja bitan zalog za uspješnu budućnost tvrtke.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano