Vijesti

Nintendo baca tužbe na sve strane protiv web stranica s ROM igrama

Uobičajena Nintendova politika. Možete poći kućama jer se nema što novo vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno u startu možete naslutiti o čemu se radi. Na internetima i dalje postoji određena količina web stranica gdje se nalaze ROM verzije hrpe igara za razne konzole. To ide ruku pod ruku s igranjem tih igara na emulatorima pogotovo zato što oni koji igraju te igre na takav način nemaju originale niti pripadajuće im konzole. Emuliranje tih ROM-ova pogotovo dolazi do izražaja kada konzola nije odavno u prodaji, a ni igre se više ne mogu nabaviti (nisu reizdane, remasterirane ili remakeane). Čisto sumnjam da bi htjeli trošiti stotine i stotine dolara listajući neke stare igre i konzole po eBayu. Emuliranje je ipak lakše.

Nintendo ne misli tako. Te su stranice za njih trn u oku odnosno leglo povrede vlasničkih prava. Tako je gaming gigant odlučio na sudu u Arizoni kazneno prijaviti LoveROMS.com i LoveRETRO.co za koje se vjeruje da su u vlasništvu Jacoba Mathiasa odnosno njegove kompanije Mathias Designs LLC. U svojoj optužbi Nintendo je okarakterizirao LoveROMS i LoveRETRO kao najotvorenije, zloglasne hubove za piratluk video igara. One reproduciraju, distribuiraju i javno prikazuju ogroman broj neautoriziranih Nintendo video igara, bez Nintendovog dopuštenja. Također koriste i Nintendov BIOS i zaštitne znakove. Dok neke stranice rade sve nabrojano iz hobija, za ove dvije se vjeruje da stvaraju profit od tih radnji.

Cifra koju Nintendo traži je 150.000$ po igri i 2.000.000$ po zaštitnom znaku. Kako na sajtovima ima preko 140 igara i 40 zaštitnih znakova, novčana naknada bi teoretski mogla odvaliti preko 100 milijuna dolara. Ostvari li se ta presuda, ne sumnjamo da će Mathias i njegova kompanija spasti na prosjački štap. Što bi tek Nintendo rekao na Isozone? Tamo bi mogli ovakvim izračunom ugrabit koju milijardu dolara odštete s obzirom na to koliko tamo Nintendovih igara obitava. Čemu uopće raditi igre? Samo bacaj tužbe na takve stranice i voila. Ako vas slučajno zanima kako ta tužba izgleda, ovdje je PDF dokument dotične pa si pročitajte.

LoveROMS je prije 5 sati naknadno objavio da je izbacio sve Nintendove igra sa svoje stranice dok je LoveRETRO trenutno ugašen do daljenjeg.

{loadposition pratinas}

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano