VijestiZanimljivosti

Videoigre na Olimpijadi 2024.? Možda, ali samo one nenasilne

Ako i dođe do prihvaćanja videoigara kao kompetitivnog natjecanja na Olimpijadi, čini se da možemo očekivati samo igre poput Fife i NBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije ovog mjeseca spominjalo se kako predstavnici za Ljetne olimpijske igre 2024. u Parizu (grad nije još potvrđen kao domaćin natjecanja!) ozbiljno pregovaraju s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) o uvođenju kompetitivnih gaming turnira. Ovo nikako nije isključeno, ali mala je vjerojatnost da na takvom natjecanju očekujemo igre u kojem je centralna tema nasilno nadvladavanje protivnika.

Thomas Bach, predsjednik MOO u izjavi za South China Morning Post naglasio je kako su nasilne igre čista suprotnost olimpijskim vrijednostima koje promiču mir i harmoniju u svijetu.

„Želimo promicati antidiskrimnaciju, nenasilje i mir među ljudima. Ovo se ne podudara s nasilnim igrama koje su prožete nasiljem, eksplozijama i ubijanjem. Tu moramo podvući crtu i to jasno istaknuti“, izjavio je Bach.

„Virtualne sportske igre su interesantne s druge strane, pa ako time promoviramo i ističemo istinsko bavljenje sportom, time bismo bili još i sretniji. Još uvijek ne možemo reći hoće li gaming biti uopće zastupljen na Olimpijadi 2024., ali razgovori o tome se vode. Gaming industrija je jako uspješna, ali nije etablirana na organizacijski način“, objasnio je Thomas Bach.

Dok čekamo na odluku, valja istaknuti kako će se lista olimpijskih aktivnosti formirati u 2019. godini za spomenute Olimpijske igre u (vjerojatno) Parizu 2024., dok službenu listu možemo očekivati nakon 2020. godine i Olimpijskih igara u Tokiju.

U međuvremenu, eSport je barem uvršten u natjecanje Azijskih igara 2022., makar se ne spominje koje su to igre. Poznavajući zaluđenost Južne Koreje sa Starcraftom, bilo bi čudno vidjeti natjecanje bez ovog serijala, ali sve je moguće.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano