Film i glazba

Podjela sadržaja i ekskluzivnost pokrenuli veliki rast piratstva nakon mnogo godina pada

Bilo je pitanje vremena.

Netflix i slični streaming servisi, složit ćemo se svi, genijalna su stvar. U svega nekoliko klikova možete doći do ogromne količine sadržaja, i za nekoliko desetaka kuna mjesečno uživati u istome koji će vas držati prikovanim za kauč, krevet ili gdje god već uživate u medijskom sadržaju. Čak toliko dobar da će se tih nekoliko desetaka kuna isplatiti i odvratiti vas od torrenta… barem je tako bilo do prije nekoliko godina, kad je Netflix bio daleko najveći igrač na tržištu streaming servisa.

Pick me, pick me, pick me…

Netflix je i dalje na vrhu, ali posljednjih nekoliko godina mnoge su kompanije, kako to inače i biva, nanjušile recept Netflixa za uspjeh pa su isti tako „iskopirale“ i pokrenule svoje streaming servise. Oslanjaju se kao i Netflix na sadržaj koji otkupljuju od drugih produkcijskih kuća, ali i ono bitnije, svoj originalni, ekskluzivan sadržaj. Taj ekskluzivan sadržaj postao je prvi argument kad se odlučujete na koji ćete se servis pretplatiti, jer, budimo realni, gotovo pa da ne postoji osoba koja je pretplaćena na sve… I upravo tu nastaje problem. Tržište je još jednom postalo prezasićeno konkurencijom, a sadržaj koji je jedno vrijeme bio gotovo u potpunosti dostupan na jednom ili dva servisa, sada je rastegnut na njih pet, šest… ili čak i više.ž

Toliko love ipak nemamo

Netflix, Hulu, Amazon, HBO… lista se nastavlja, a veliki igrač koji će tek pristići na tržište je i Disney, koji će povući more sadržaja s gore navedenih servisa, i tako još više podijeliti tržište, a naravno i izvući još više love iz džepova potrošača koji su još jednom vraćeni na početak priče. Odjednom je tih nekoliko desetaka kuna postalo nekoliko stotina kuna, a torrenti su postali još jednom iznimno primamljivi. Tako će većina ljudi uzeti pretplatu na jedan od servisa za koji smatraju da najbolje pokriva njihove afinitete, a za ostatak sadržaja će posegnuti na torrent stranice. Upravo to pokazuje najnovije istraživanje Sandvinea koji su u svom „The Global Internet Phenomena Reportu“ za mjesec listopad zabilježili podatak kako je nakon mnogo godina pada, promet na BitTorrentu u ozbiljnom porastu. Tako je 2011., godine kada je torrent manija bila na vrhuncu, više od 52% Internet prometa u SAD-u otpadalo na torrente, da bi se do 2015. godine ta brojka spustila na 26%.

Sve je jasno.

Brojka raste konstantno na globalnoj razini, a zabilježili su podatak kako je u Europi, na Bliskom Istoku i u Africi trenutno 32% prometa upravo zabilježeno preko BitTorrenta. Valja napomenuti kako nije sav sadržaj koji se distribuira preko istoga ilegalan, ali isto tako kako je brojka zapravo i mnogo veća jer se mnogo korisnika skriva iza raznih proxyja i VPN-ova.

Mi nekako sumnjamo kako će se trend podjele sadržaja u skorijoj budućnosti zaustaviti, a očito isto misle i krajnji konzumenti, koji će se uvijek snaći, pa makar to značilo i bacanje u piratske vode.

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close