Vijesti

Nintendo patentirao novu vrstu kontrolera

Nintendo, odnosno pet Nintendovih zaposlenika patentirali su ovog ljeta novi tip kontrolera. Ostaje za vidjeti hoće li patent zaživjeti u simbiozi sa sljedećom konzolom kodnog imena Nintendo NX.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patent za novi kontroler podnesen je tijekom lipnja ove godine, no tek nedavno su informacije o tome postale javne, uključujući opis patenta i okvirne nacrte kontrolera (vijest o tome se prethodno pojavila na NeoGAF forumu).

Što se tiče kontrolera, čini se da je dizajnom prilično netipičan u nekim svojstvima. Tako je neke tipke moguće prenamijeniti za specifične potrebe, a moguće ih je i podesiti da budu ugodnije ovisno o tome služite li se više desnom ili lijevom rukom, tj. s obzirom na dominantnost. Ovo prilagođavanje karakteristika kontrolera uvelike nas podsjeća na nedavno izašli Microsoftov Xbox Elite kontroler, koji je rađen ponajprije za igrače dubljeg džepa i profesionalce (s obzirom na cijenu od približno paprenih 150 dolara, odnosno eura), no vjerojatno će Nintendov kontroler, u slučaju da se pojavi na tržištu, ipak biti skromnijih mogućnosti i niže cijene.

Nadalje, spominje se kako će kontroler biti u mogućnosti na površini projicirati ono što se događa na glavnom TV ekranu. OK, slično smo vidjeli na primjeru Wii U, ali ovdje bi to možda moglo biti malo drugačije. Spominje se ovakav opis na primjeru: „Prikaz igre tijekom igranja igara iz prvog lica prikazan je na monitoru/TV-u i kontroleru u formi prikaza kakav je karakterističan za ljudsko vidno polje radi bolje imerzije u virtualnom prostoru. Primjerice u slučaju FPS igara prikaz pištolja osjetljivog na dodir je na kontroleru, i to igraču omogućuje bolje uživljavanje u igru.“

Zvuči li vam ovo upotrebljivo u praksi? Imajte na umu da nacrti nisu obvezujući niti finalizirani te da se nacrt i funkcije mogu promijeniti s vremenom, ako ovaj tip kontrolera uopće zaživi.

Otkriće patenta je povezano s izvješćem iz 2014. godine u kojem se spominje kako Sharp isporučuje Nintendu novu vrstu LCD savitljivih ekrana, koje je moguće oblikovati i prilagođavati u različite oblike (od kojih bi jedan primijenjen način očito bio i kontroler).

U Wall Street Journalu se spominjalo kako će Nintendova NX konzola ustvari biti hibrid između mobilne i kućne, s naznakom primjene najnovije tehnologije (nadajmo se i one unutar konzole, a ne samo periferije). Uz to, japanski izvori bliski Nintendu otkrivaju kako je plan isporučiti 12 milijuna primjeraka konzole NX u 2016. godini, što svakako zvuči ambiciozno.

S obzirom da je ovakvih vijesti i glasina o Nintendovoj konzoli u zadnje vrijeme sve više, čini se da neće biti potrebno još dugo čekati na službene informacije. Ako su izvještaji točni, najkasnije do E3 2017. godine stvari bi trebale biti mnogo jasnije. Analitičar tvrtke Wedbush Securities, Michael Patcher, Nintendovoj budućoj konzoli daje 60% šansi za uspjeh. Kakva su vaša predviđanja? Javite nam i na FFA forumu.

LINK NA PATENT

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano