FFA Focus

Tele 2 Božićna ponuda – zamka ili povoljna prilika?

Blagdansko je vrijeme. Nošeni adventskom atmosferom i marketinškom propagandom želimo sebi i drugima priuštiti nešto lijepo za pod bor. Često ne razmišljamo i provučemo karticu, pa nakon što božićne ukrase raspremimo u kutije, utonemo u depresiju zbog računa koji stižu na naplatu kroz čitavu sljedeću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan domaći teleoperater je u ovogodišnju božićnu ponudu uvrstio i jedan, za gamere atraktivan paket. Naime, radi se o promociji Tele 2 operatera, u čijem “Tatamata” paketu dobijete Samsung Galaxy A5 mobilni telefon, PlayStation 4 s igrom Star Wars Battlefront te Revolucija 100 tarifu. U ponudi je moguće kombinirati i druge, skuplje tarife, ali u ovom tekstu ćemo se bazirati na ovaj s kojim se i sam operater reklamira u medijima.

tele2.png

Ponuda je dostupna već tjednima. U to vrijeme je definitivno imala veliki utjecaj na tržište, a u nastavku pročitajte našu analizu.

Stvarna cijena ponude

Ako želite kupiti paket, PlayStation 4 ćete jednokratno platiti 495 kuna i ugovorom ćete se morati obvezati na plaćanje tarife Revolucija 100 i Samsung Galaxy A5 mobilnog telefona po cijeni od 249 kuna mjesečno, sljedeća 24 mjeseca. Međutim, ono što svi teleoperateri vješto skrivaju kod reklamiranja svojih tarifa je plaćanje dodatnih 5 kuna mjesečno kao naknadu za uporabu radijske frekvencije, kao i plaćanje još 10 kuna mjesečno kao naknadu za pristup mreži. Te naknade su zakonske obaveze što nas kao krajnjeg korisnika ipak nimalo ne zanima. Zanima nas kolika je ukupna stavka na računu kojeg plaćamo svaki mjesec. Dakle, mjesečni trošak iznosi 264 kune, što je više od 249 s kojima se reklamiraju.

Formula za izračun ukupnog troška ovog božićnog paketa jest 495 + 24 * 264 što iznosi ravno 6831 kuna! Isplati li se to? Saznajte u nastavku teksta.

Samsung Galaxy A5

Radi se o vrlo dobrom pametnom telefonu izdanom krajem prošle godine, s 5-inčnim ekranom, četverojezgrenim Snapdragon procesorom koji kuca na taktu od 1.2 GHz, 2 GB RAM-a i Androidom 4.4. Mobitel je srednje kategorije, a u trenutku izlaska najveća zamjerka bila mu je cijena za koju ste, primjerice, mogli dobiti LG G3, uređaj visoke klase koji je u svakom pogledu bolji uređaj.

Svi poznajemo jednogodišnji ciklus izdavanja Samsungovih mobilnih telefona. Galaxy A5 je tu već jednu godinu, njegovo vrijeme je prošlo, a njegov nasljednih Galaxy A6 samo što nije izašao, stoga je jasan motiv stavljanja Galaxy A5 uređaja u božićnu ponudu jer ipak treba napraviti mjesta za nadolazeći uređaj na policama. Da je kraj jednogodišnjeg ciklusa, dovoljno govori da je uređaj skoro pa već nemoguće pronaći na policama trgovina.

Tako, recimo, uređaj možete nabaviti u samoj Tele 2 ponudi mobilnih telefona po cijeni od 2345 kuna, što je cijenom gornja granica koju biste odvojili za ovaj mobilni telefon. U trgovinama koje ga još imaju cijena se kreće između 2100 i 2300 kuna što je, prema autoru ovog teksta, i dalje visoka cijena za mobilni telefon takvih specifikacija.

Bolja solucija bi bila Njuškalo oglasnik, gdje je upravo zbog božićne ponude Tele 2 nastalo zasićenje tržišta Galaxy A5 telefonima. Primjerice, nov i još zapakirani uređaj možete kupiti za 1300 do 1500 kuna.

PlayStation 4 1TB + Star Wars Battlefront paket

Radi se o paketu s PlayStation 4 konzolom s 1 TB memorije i Star Wars Battlefront igrom. Na našem tržištu smo taj isti paket uspjeli pronaći po cijeni od 3050 kuna na više, dok je, primjerice, PlayStation 4 model s 500 GB memorije moguće pronaći već od 2700 kuna u paketu s nekom igrom.

Na Njuškalu je također nastalo zasićenje kao i kod Galaxy A5 telefona. Paket, nov, zapakiran te s računom i garancijom moguće je kupiti za iznos već od 2000 kuna! Isto tako, cijena samog Star Wars Battlefronta je neobično niska za tek izašlu igru – može ju se kupiti čak za 150 kuna!

Revolucija 100 tarifa

Tarifa je na pretplatu i možete je uzeti bez ikakvog uređaja pa plaćati 115 kuna mjesečno. Uključuje 1500 minuta prema svim mrežama, neograničeno slanje SMS poruka i poziva unutar mreže te 3 GB mjesečnog internetskog prometa. No, budimo realni, ako čitate ovaj tekst, nije vam namjera obvezati se na neku tarifu. Tarifa je jedna od dvije stvari koje su višak u ovom paketu. Uostalom, ima istih ili boljih rješenja kod tarifa na bonove, a cijenom jeftinijih.

Zaključak

Ako želite sebi, partneru, djetetu ili prijatelju za Božić pokloniti PlayStation 4, nemojte ulaziti u bespotrebne troškove. Za obročno plaćanje, PlayStation 4 pakete u trgovinama možete kupiti na rate od 125 do 160 kuna mjesečno, što je u svakom slučaju prilično manje od 264 kune koje bi plaćali Tele2. 

Još povoljnije, ako raspolažete s gotovinom, je kupiti konzolu preko Njuškala, što nikad nije bilo isplativije. PlayStation 4 s igrom, zapakiran, s garancijom, za do 2200 kuna zvuči uistinu povoljno. Dragi Tele 2, hvala što ste nam to (indirektno) omogućili.

Tatamata paket se isplati uzeti isključivo ako ste nekim slučajem baš istovremeno zapikirali PlayStation 4 Star Wars bundle, Samsung Galaxy A5 skupa s Revolucija 100 tarifom, te ako vas zanima isključivo mjesečno plaćanje. Međutim, kolika je šansa za to? U svakom drugom slučaju, Tatamata paket, ilitiga Tata uštedi pare paket, zaobiđite u širokom luku.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano