Vijesti

Bethesda ima razlog za blokiranje preprodaje zapakirane verzije igre The Evil Within 2

Koliko god (ne)voljeli Bethesdu, razlog je posve legitiman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo tako što je Ryan Hupp odlučio prodati svoj primjerak igre The Evil Within 2 na Amazonu. Problem je nastupio onog trena što je igru izlistao kao novu pa mu je za vrat skočila Bethesdina firma Vorys koja se bavi legalnim stvarima. Ryanu su postavili zahtjev za micanjem igre iz prodaje, ili će u protivnom Bethesda podignuti tužbu protiv njega.

Problem leži u tome što je Ryan postavio The Evil Within 2 kao novu igru, a nije autorizirani prodavatelj novih Bethesdinih igara, čime se ogriješio o doktrinu prve prodaje. Time svime je zaključeno da je prilikom pokušaja prodaje Ryan zapravo lažno oglašavao igru. Uz to, igra koja se prodaje na taj način ne dolazi s nikakvim jamstvom te može “biti drugačija nego što bi zbilja trebala biti kao nova” što je također povreda spomenute doktrine.

Napad na second hand prodaju?

Ovaj primjer je, naravno, odjeknuo gaming dijelovima interneta gdje se već spominje kršenje slobode na prodaju rabljene igre. Ako Ryan želi prodati igru, ima na to potpuno pravo i nitko, pa čak i Bethesda, mu to ne može uskratiti. Pete Hines, vicepredsjednik Bethesde, je na Eurogamerov upit o situaciji rekao da Bethesda nema nikakvih problema s time što je Ryan Hupp odlučio preprodati igru, već problem leži u tome što je igru naznačio kao novu. Onog momenta kad se igra dosita prvi put kupi i bude u vlasništvu onoga tko je igru kupio, više nema riječi o tome da je igra “nova” bez obzira na to je li skinut celofan ili ne. Igra je već promjenila jednog vlasnika i na taj način više nije nova. Spada u “preowned” kategoriju. Da je Ryan tako isprva naznačio igru, nebi bilo nikakvih problema.

Hines opravdava prijetnju tužbom dodatnim elaboratom kako uvijek postoji šansa da taj netko tko kupi igru može nju otvoriti, igrati ponešto sati, uzeti sadržaj iz nje, ponovno je umotati u celofan i prodati kao novu. Tada ne postoji način za utvrditi je li igra zbilja nova ili ne. A ako nekom idućem kupcu bude podvaljena nepotpuna korištena igra predstavljena kao nova, tada Bethesda mora ispravljati problem. A inače, Bethesda neće braniti nikako uobičajeno preprodavanje rabljenih igara, ukoliko su igre naznačene kao prethodno korištene.

Izvor: Eurogamer

{loadposition pratinas}

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano