Recenzije

Community recenzija | Rainbow Six: Siege – Operation Red Crow

Operation Red Crow DLC za Rainbow Six: Siege je izašao te nosi nove likove, mape i druge novitete koje je pokrio naš Cro_Ghost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došao je i taj dan, 3 mjeseca nakon brazilskih BOPE opertera dolaze i dugo očekivani japanski SAT operateri. Zanimljivo je da dobrih dva i pola mjeseca nismo ništa znali o njima. Nakon curenja informacija iz japanske podružnice Ubisofta prije sada skoro godinu dana kada smo dobili naslovnicu koji nam je pobudio maštu, nijedna informacija o operaterima koji dolaze iz japanskog Special Assault Teama, odnosno na japanski Tokushu Kyūshū Butai, nije bila poznata do prije 10-ak dana kada su kontrolirano počeli puštati informacije u obliku mrvica.

Što je uopće SAT jedinica?

Special Assault Team osnovan je 1996. godine te je sam po sebi zapravo globalni naziv za više jedinica kojima je cilj borba protiv terorizma. Prava jedinica u koju spadaju naši novi akteri Hibana i Echo je takozvani Special Unit (Tokushu Butai). Važno je napomenuti da je SAT nastao kao jedinica specijalizirana za terorizam, a u želji da se spriječe veliki napadi na japanskom tlu, kao onaj u podzemnoj željeznici u Tokyju 1995. godine kada je u terorističkom činu i napadu bojevim otrovom Sarin ubijeno 13, a teško ozlijeđeno 50 osoba.

Novi operateri i mapa

Yumiko “Hibana” Imagawa

Hibana

Yumiko je rođena u japanskom gradiću Nagoya koji se nalazi na pacifičkoj obali u regiji Chubu, gdje je i odrasla. Kao kćer lokalnog mesara, Imagawa je bila od malih nogu inspirirana i poticana na bavljenje Kyudom; kontrola, preciznost, smirenost i fluidnost pokreta su joj pomogli da danas postane ovo što jest. Yumiko je u raznim treninzima s nekima od najjačih specijalnih jedinica svijeta (SAS, FBI SWAT, GIGN…) razvila posebnu specijalnost i tehniku, nazvanu „Tubular assaults“ što bi ukratko značilo „interveniranje u talačkim situacijama u prometu, bilo u zrakoplovnom, cestovnom ili željezničkom prometu“. Tokom svojeg školovanja u National Police Academy, dobila je nadimak „Hibana“ (prijevod: Iskra) zbog svojeg oružja i briljantnih zapovjednih sposobnosti. Kao sjajan vođa, poznavatelj više stranih jezika, a opet ubojita s bilo kojim oružjem koje joj dođe pod ruku, Hibana nikako nije mogla izbjeći promatrače iz Special Unit (SAT).

Hibana je napadački operater koji ima specijalno oružje koje ispaljuje tri serije od 6 thermite breaching granate te tako radi rupe u ojačanom zidu. Rupe su dovoljne za peeking ili blackbearda, ali ne i za uskakanje u objective room. Uz serijsko pucanje i ispucavanje sva tri breaching chargea dobijemo 9 thermite granata kojima bi (uz pravo ciljanje) mogli napraviti efekt i rupu kakav ima i Thermite breaching charge, odnosno rupu za prolazak operatera.

Hibana ima slab armor i veliku brzinu te je kao takva svrstana u klasu brzih Rush operatera.

  • Primarno oružje: SuperNova (Shotgun) i Type-89 (Assault Rifle)
  • Sekundarno oružje: Bearing 9 (automatski pištolj) i P229 (pištolj semi)
  • Gadget: Claymore mina ili Flashbang granate
  • Specijalno oružje: X-KAIROS Launcher (x3 breaching magazina)

PLUS: Primarna oružja, Bearing 9, X-KAIROS koji sije strah kod prostorija koje su nezgodne za braniti ako su otvore s više od dvije strane, kombinacija s Thermiteom.

MINUS: Bandit ne zaustavlja X-KAIROS/ Mute zaustavlja, nestvaran izgled X-KAIROS-a, mali armor.

POBOLJŠANJA: Definitivno smanjenje brzine na 2/3 i povećanje armora na 2/3 (prije 3/3 i 1/3), realnije bi bilo da Banditova struja zaustavlja X-KAIROS. Primjer. Ash ne može raznijeti štit koji je stavljen pod napon od strane Bandita.

Masaru „Echo“ Enatsu

Echo

Mesaru je rođen u gradiću pod nazivom Suiginami, koji spada pod tzv. posebni okrug Tokyja. Kao mladi tinejđer (16), Enatsu je pokazao veliki interes za robotikom, pojaviše za robotom, tj. dronom koji bi bio sposoban za traženje i spašavanje ljudi u izrazito teškim i nepristupačnim uvjetima i isto takvom terenu. Dvije godine poslije, Enatsu osvaja međunarodnu IARC (International Aerial Robotics Competition) nagradu te postaje internacionalno poznat kao osoba koja je pomakla granice modernog drona i otvara nova vrata njegovih mogućnosti u budućnosti. Enatsu je zamijećen od strane National Police Security Bureau prilikom njegovog studiranja Znanosti i Inženjerstva na Tokyo Metropolitan University koji mu daju priliku da svoj dron isproba na terenu u stvarnim situacijama.

Nakon toga, naš mladi akter ulazi u National Police Academy samo kao stvar formalnosti jer mu je posao već osiguran u Specijalnoj postroji tokijske policije gdje se njegove tehnike koriste za razna izviđanja i nadzore. Nakon talačke krize u Nagoyi 2007., Echo prelazi u Special Unit postrojbe (SAT). Usprkos njegovoj čudnoj naravi, Echo, naime, ne pokazuje previše emocija ili interesa za nekim stvarima, postaje neizostavni član svih antiterorističkih akcija zbog svoje opsesije za savršenstvom. Echo znači buka/jeka i vezano je za njegovu specijalnost.

Echo je obrambeni operater, njegova specijalnost je njegov dron YOKAI (Duh) koji ima mogućnost privremenog omamljivanja protivnika u smislu ispuštanja ultrasonične buke koja na protivnika djeluje na dva načina: (a) ako stoji mirno, efekt vrtoglavice i zvonjave u ušima prolazi brže, ali ga čini nepokretnom metom koja teško da može pružiti neki otpor; (b) ako se kreće, efekt traje dulje, ali uz poznavanje mape može pronaći put za bijeg.

Echo ima veliki armor i malu brzinu, i zbog toga spada u klasu Tank operatera zajedno s Doc, Rook, Kapkan itd.

  • Primarno oružje: SuperNova (shotgun) i MP5SD (SMG)
  • Sekundarno oružje: Bearing 9 (automatski pištolj) i P229 (pištolj semi)
  • Gadget: Prijenosni štit ili Žica (x2)
  • Specijalno oružje: YOKAI lebdeći dron

PLUS: SuperNova, Bearing 9, YOKAI i njegova kamuflaža

MINUS: Mala brzina, veliki armor, nema nikakvog eksploziva (impact ili C4), MP5SD (tvornička puška sa prigušivač nastavkom koji se ne može skinuti)

POBOLJŠANJA: Definitivno smanjenje armora na 2/3 i povećanje brzine na 2/3 (prije 3/3 i 1/3) jer se od takvog operatera očekuje da protivnika nakon omamljivanja i eliminira ako ostane sam, YOKAI bi sve u svemu mogao ispaljivati buku u određenom radijusu, a da se pritom ne mora postavljati i lijepiti na strop i da ne mora ciljati baš u glavu neprijateljskog operatera. Podrazumijeva se da bi se njegov utjecaj u radijusu djelovanja mogao smanjivati odnosno povećavati ovisno o položaju neprijatelja u odnosu na dron, a optimizirati bi se dalo i broj stunova – da se, primjerice, ograniče na 4-5 ukupno s punjenjem od 10 sekundi između valova.

Skyscraper mapa

Kao i na svakom DLC-u ili kako su ih nazvali „seasonu”, i ovdje smo dobili specifičnu novu mapu. Riječ je nekoj vrsti penthousea s vlastitim dvorištem, ni manje ni više već na samom vrhu nebodera u gradu Nagoya.

Skyscraper je do sada jedna od najzanimljivijih mapa prema svemu što smo do sada uspjeli isprobati. Doslovno svaki zid koji ograđuje objective room na ovoj mapi je potencijalni ulaz i samim svojim mogućnostima dosta sliči Faveli (3. sezona, Brazil). Ovu mapu, možemo svrstati u kategoriju „sporih“ mapa, što zbog veličine što zbog tankih „papir“ zidova u kojima iritantni pulse dolazi do izražaja u rukama pravog igrača.

Što je još novo?

Novo je kao i svaki puta do sada da smo uz novu zakrpu dobili još jedan iritantan bug, odnosno, svaki puta kada Hibana po prvi puta želi upotrijebiti X-KAIROS ekran se svima zamrzne na 5-7 sekundi. Uzmimo u obzir sada već istinitu tvrdnju „ne mogu oni izdati nešto novo, a da nešto ne zeznu“.

Svakako bi u super novosti koje drage volje prihvaćamo mogli ubaciti mogućnost izbora uniforme za operatera s kojima igramo (još nije dostupno za sve operatere), pa tako imamo nove uniforme za:

  • napad: Hibana, Capitao, Ash, Twitch, Thatcher i Sledge
  • obrana: Caveira, Echo, Mute i Smoke.

Uz pohvalu za izbor uniforme, dolazi i jedna zamjerka. Ubisoft se silno želi zadržati igrače i privući nove, pa su za cijenu od 1200+ RS bodova (100-tinjak kuna) izdali specijalna Elite odijela sa skinovima, slikom operatera i tauntom za Kapkana, Sledge i Thermitea, što je zaista grozno, pogotovo ako ste kao i ja jedva čekali da se maknete od onih Black Ops 3 sra*** gdje operateri na kraju plešu i igru bacaju u rang male djece koja se „lože“ na svjetlucave stvarčice i opravice, a to igri poput Rainbow pristaje, kako bi rekla moja djevojka, „k’o piletu cica“. 

Rezime

  • Novi operateri: Hibana i Echo
  • Nova mapa: Skyscraper
  • Novi headgearevi
  • Mogućnost izbora uniformi za operatere
  • Novi skinovi za oružja
  • Sitne kozmetičke izmjene na operaterima
  • Rupe prilagođene kalibru oružja (veća puška, veća rupa; mala puška… opet može biti velika rupa ako je kalibar veći)
  • Vrijeme trajanja runde u rankedu smanjeno s 4 na 3 minute

Ubisoft se i sada, godinu dana i nešto sitno više, dodavanjem novih sadržaja trudi zadržati i odgovoriti igrače od prelaska na BF i COD. Kako im to ide, prosudite sami! Ja ću samo dati svoj primjer da sam se na najočekivaniji FPS ove godine (Battlefield 1) prebacio odmah istog dana kada je izašao da malo odmorim od Rainbowa. Nisam dugo izdržao i vratio sam se na Rainbow. Ono što želim reći (a da mi Viper i ostali BF-ovci ne zamjere), nijedna igra se u taktičkom i realnom smislu trenutno na konzolama ne može uopće usporediti s Rainbow Six: Siegeom. Igra pruža odličnu dinamiku, taktičku raznolikost i od igrača traži intelektualno razmišljanje o koracima koje će napraviti. Na cijelo ovo mišljenje, definitivno je utjecao zadnji DLC gdje se vidi da ekipi u Ubisoftu ne nedostaje ideja i prostora za napredak. Možemo se samo nadati kako Ubisoft na ovome neće stati i da će nas i dalje nastaviti ugodno iznenađivati.

PLUS: Uniforme, novi operateri, plan za 2017., nova mapa, destrukcija ovisna o kalibru, kozmetičke izmjene

MINUS: dječje bolesti prilikom izlaska DLC-a, vintage uniforme s pripadajućim dodacima, i dalje nema mogućnosti postavljanja klan TAG-ova, nema mogućnosti izbora mape/moda prije početka meča, i dalje nema sankcija za igrače koji koriste miševe i tipkovnice.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra