FFA Focus

FFA Focus: Osvrnuli smo se na izlazak novih modela PlayStationa

Sudeći prema reakcijama na jučerašnje predstavljanje novih PS4 modela, mišljenja oko novih konzola uvelike su podijeljena. U nastavku donosimo prikaz novih verzija PS4 s posebnim osvrtom na Pro inačicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još od prvog PlayStationa uvriježena je tradicija svojevrsnog pomlađivanja aktualne konzole u vrijeme polovice životnog (tržišnog) vijeka proizvoda. Sony je tako i ovoga puta, pune 3 godine po izlasku PS4 predstavio nove inačice svoje konzole. PS4 Slim tipičan je predstavnik pomlađenog originala utoliko što zadržava sve bitne funkcije u manjem pakiranju, stoga se nećemo zadržavati na seciranju minucioznih razlika spram originalnog PS4.

PS4 Pro svojevrsni je presedan kojim se tržište konzola straficira na bazičnu i premium ponudu. Specifikacije same konzole obrađivali smo u prethodnim člancima, i u tom pogledu dužni smo napomenuti da se nažalost nije obistinila glasina po kojoj bi PS4 Pro bio 3 puta snažniji od prethodnika.

Načelno, PS4 Pro sadržava unaprjeđenja u 4 glavna područja:

  • Podrška za izvođenje igara u 4K rezoluciji
  • Podrška za HDR prikaz slike (istovjetna podrška biti će dostupna na svim modelima PS4)
  • Unaprjeđenje prikaza i izvođenja u 1080p rezoluciji
  • Unaprjeđenje prikaza i izvođenja VR igranja

Osvrnimo se na gore nabrojane četiri stavke

Podrška za izvođenje igara u 4K rezoluciji u praksi će se pokazati kao vrlo dubiozna stavka čija će valjanost prvenstveno ovisiti o subjektivnoj interpretaciji umjesto da se radi o nedvojbenoj tehničkoj činjenici. Nativni prikaz 4K igara iznimno je zahtjevan uvjet kojeg PS4 Pro može ponuditi tek u igrama relativno niske razine vizualnog prikaza, koja je u ovim uvjetima ostvariva u slučaju indie igara te PS3 remastera. Igre aktualne generacije u praksi će se do neke rezolucije (2K) izvoditi nativno nakon čega će se inteligentnim softverskim rješenjima prikaz „upscaleati“ do 4K rezolucije. Prvi dojmovi ove tehnike hvale prikaz slike, stoga je i naš prvotni skepticizam spram kompromisa zbog pomanjkanja računalne snage ovime zatomljen.

Podrška za HDR prikaz slike dobrodošla je novost i nije specifičnost PS4 Pro konzole, ali jest 4K TV-a. Zasad naime ne postoji 1080p TV sa podrškom za HDR. Pozivamo vas i da nam se javite u komentarima ako imate drugačije informacije ili barem ako imate informaciju o najavljenim 1080p TV-ima sa HDR podrškom. Prema trenutno dostupnim informacijama, čini se kako je HDR podrška ograničena na skupe TV-e što bi moglo predstavljati veliku zapreku u širenju ovog standarda među gaming populacijom.

HDR.jpg

HDR pruža očite beneficije, no televizori koji podržavaju tehnologiju još uvijek su relativno skupi.

Unaprjeđenje prikaza i izvođenja igara u 1080p rezoluciji svakako je dobrodošla novost, jer je ovo jedini benefit PS4 Pro koji će obuhvatiti gotovo sve njegove kupce. Prikazane razlike nisu drastične ali je za očekivati da će se disparitet između PS4 Pro i PS4 postepeno povećavati kako u vizualnoj tako i u kvaliteti izvođenja. Naime, kako će originalne PS4 speficikacije zastarijevati, tako je za očekivati i da će se veći naglasak staviti na PS4 Pro, te bi se optimizacija igara za originalni PS4 u nekim slučajevima mogla i zanemariti kao što je to slučaj kod sličnih platformi.

Unaprjeđenje prikaza i izvođenja igara u VR načinu igranja ponovno je nišni benefit koji će doći do izražaja isključivo pod uvjetima da imate PS4 kameru, nabavite VR naočale te da postoji dovoljan broj kvalitetnih i žanrovski raznovrsnih igara za VR. U kontekstu VR-a možemo očekivati sliku sa nešto više detalja, a ponegdje i 90 fps-a umjesto minimalnih 60 fps-a koje će najčešće isporučivati originalni PS4.

Isplati li se kupovina PS4 Pro konzole?

Sony je na ovaj način nastojao približiti 4K standard čim široj publici, što je u nekim segmentima iziskivalo određene kompromise kojima hardcore publika nije previše naklonjena. Sa druge strane, krajem iduće godine dolazi i Microsoftov Scorpio koji će biti osjetno snažniji od PS4 Pro, a koji će cjenovno i performansama ciljati upravo ono tržište čiji apetiti nisu zadovoljeni onim što nudi PS4 Pro.

U konačnici se postavlja pitanje isplativosti nabavke PS4 Pro na koje nije moguće jednoznačno odgovoriti. Skromno mišljenje autora ovih redaka je da PS4 Pro nije zavrijedio novih 400€ ako već imate PS4, ali da je svakako vrijedan razlike od 100€ ukoliko tek kupujete PS4. U svakom slučaju, ako razmišljate o nabavci PS4, osvježene konzole izvrsna su prilika za kupovinu, jer su konzole tehnički pouzdanije spram originalnih modela. Starijim modelima su neminovne razne akcije i rasprodaje (ako su vam cijena i omjer uloženog-dobivenog primarni faktor), te po svemu sudeći još će dosta vremena proteći do uobičajene smjene generacija, tako da imate vremena povoljno uživati u modernom konzolaškom igranju.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano