FFA Focus

FFA konfiguracija za budućnost

Ako želite složiti PC do 1000 eura s provjerenim komponentama, onda je sljedeći primjer upravo za vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro nam stižu nove serije grafičkih kartica iz AMD-a i Nvidije, a nedavni izlazak Skylake serije Intelovih procesora uz novu DDR4 memoriju predstavlja pravo vrijeme za kupnju novog gaming računala. Sljedeće komponente su provjereni i dokazani proizvodi na tržištu, te garantiraju stabilnost i balans cijele konfiguracije. Kao i svako slagano računalo, tako je i ovaj primjer podložan određenim preinakama, ugradnji drugih modela određenih komponenti i naravno prekoračenju zadanog budžeta, koji u ovom slučaju iznosi točno 7500 kuna. Svrha sljedeće konfiguracije je ulaganje u budućnost, odnosno dobar temelj za buduće nadogradnje, a iz sljedećeg primjera se može odmah zaključiti da se to prvenstveno odnosi na grafičku karticu i ugradnju SSD diska.

Odabrano kućište je Thermaltake Chaser A21, koje svojim izgledom i unutarnjim prostorom pruža dovoljno atraktivnosti i mjesta za ugradnju svih komponenti, čak i onih najzahtjevnijih grafičkih kartica. Jednostavnost rastavljanja, mogućnost ugradnje mnoštva ventilatora, pa čak i vodenog hlađenja, te pristupačna cijena glavni su razlozi njegovog odabira. Detalje potražite na sljedećoj stranici.

CASE.jpg

Matična ploča je ASRock Z170 PRO4 s H170 chipsetom, podrškom do 64 GB DDR4 memorije takta 3600 MHz, podrškom za Intelove Skylake procesore iz serije K, te koja pruža stabilnost i sigurnost u radu cijele konfiguracije. Za sve igrače, koji su željni overclocking potencijala, dobra vijest je da s ovom matičnom mogu sigurno podizati taktove adekvatnog procesora i radne memorije, pa je stoga i odabran ASRock, a ne Asus iz istog cjenovnog ranga. Detalje potražite na sljedećoj stranici.

MBO.jpg

Sukladno s navedenom matičnom odabran je najnoviji Intelov i5 procesor 6600K takta 3,5 GHz, koji uz mogućnost overclocka predstavlja odlično ulaganje u budućnost. Vrlo mala potrošnja, niske temperature, moćne 4 jezgre sa Turbo Boost tehnologijom i izvrsne performanse u igranju, predstavljaju lagan izbor za ugodno igranje. Više detalja na službenim stranicama Intela.

CPU.jpg

Umjesto skupih brandiranih radnih memorija, odabrali smo cjenovno pristupačniju, ali prilično moćnu Kingstone HyperX Savage DDR4 seriju. Kingston 8 GB modul, nativnog takta 2800 MHz, je službeno optimiziran za Z170 chipset, a u radu se može automatski prilagoditi mogućnostima matične ploče i procesora, te brzine mogu dostići čak 3000 MHz. Niska potrošnja, atraktivan i nenapadan izgled, te dobro odvođenje topline su glavne prednosti ove gaming serije. Dodatne informacije potražite ovdje.

RAM.png

CoolerMaster G650M je napajanje koje omogućuje stabilan rad cijele konfiguracije. Ovo modularno 650 W napajanje posjeduje 80 PLUS brončani certifikat uz aktivni PFC. Podržava sve trenutne grafičke kartice, pa čak i Titan seriju Nvidije, a kustomizirani DC-DC modul pruža visoku efikasnost i stabilnost napona. Ukupna efektivna snaga je dovoljna za jače grafičke kartice, eventualnu ugradnju SSD diska ili vodenog hlađenja. Detaljnije specifikacije potražite na službenim stranicama.

PSU.PNG

Za pohranu podataka je zadužen Western Digital Black tvrdi disk kapaciteta 1 TB. Black seriju odlikuju visoke rotacije po minuti, konkretno 7200, SATA sučelje od 6 GB po sekundi, te cache memorija od 64 MB. Ova serija je oduvijek bila odličan izbor za igrače zbog svoje pouzdanosti i brzine, a maksimalne performanse se naravno postižu uparivanjem sa dodatnim SSD diskom, koji sadrži operativni sustav.

HDD.jpeg

Kao najbitnija komponenta za igrače, odabrana je grafička kartica Nvidia GTX 960 2 GB u popularnoj MSI izvedbi. MSI GTX 960 GAMING 2 GB je odličan izbor za sve igrače koji planiraju igrati u 1080p rezoluciji uz dobre performanse. Veliki overclok potencijal dodatno je pristupačniji uz tvorničke načine rada, a MSI ih je kategorizirao u tri dijela, OC načina rada, Gaming, te Silent. Igrač vrlo jednostavno uz odgovarajući program, može prilagoditi rad grafičke kartice, kako bi dobio željene rezultate. Sučelje memorije od 128 bita, takt memorije od 7010 MHz, 1190 MHz osnovnog takta pri igranju, te 2 GB radne memorije, predstavljaju osnovne karakteristike ovog proizvoda. Odličan dizajn kartice odmah privlači pozornost, dva velika ventilatora i mnoštvo termalnih cijevi efikasno odvode toplinu i pružaju niske temperature pri velikim opterećenjima. Za sve dodatne informacije posjetite sljedeću stranicu.

GPU.png

Mnogo je nepoznanica oko nadolazećeg DirectXa 12, nove serije grafičkih kartica, zahtjeva nadolazećih naslova i optimizacije istih. Upravo zbog tih razloga naglasak je na dobru bazu konfiguracije. Umjesto navedene grafičke kartice, može se ugraditi odlična GTX 970 sa 4 GB, ali onda izlazimo iz okvira budžeta. Mišljenja smo kako je ovo za sada najbolji izbor u iščekivanju novih proizvoda AMD-a i Nvidije i kako je ovo konfiguracija za bezbrižnu budućnost. U komentarima podijelite vaša mišljenja, predviđanja ili eventualne izmjene.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano