Vijesti

Nove glasine o PS4K konzoli

NeoGAF se unazad nekoliko godina pokazao kao nepresušan te prilično vjerodostojan izvor informacija u kontekstu otkrivanja detalja o novim igrama, konzolama te korporativnim potezima glavnih protagonista industrije videoigara stoga smo odlučili prenijeti i nove glasine o sve izvjesnijem (kvazi) nasljedniku PS4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni PS4 na tržištu je oko dvije i pol godine te bi već neposredno po navršetku pune 3 godine mogao dobiti nasljednika u vidu osnažene varijante originalnog modela. Zahtjevna podrška za VR, sve dostupniji TV-i 4K rezolucije te činjenica da aktualna generacija nije napravila dovoljan skok u performansama ozbirom na prošlu generaciju konzola koja je trajala punih 7 godina, očito su bili kritični argumenti koji su presudili kod Sonyeve odluke da po prvi put u više od 20 godina PlayStation platforme objavi svojevrsnu nadogradnju aktualne konzole. U prošlosti, ovakve nadogradnje imale su dvojben tržišni uspjeh te je vrlo nezahvalno procjenjivati uspjeh sličnih pokušaja danas i ubuduće.

PS4K kako ga se kolokvijalno zove, osnažena je varijanta PS4 koja će (prema trenutno dostupnim informacijama) imati potpunu kompatibilnost sa PS4 igrama i to u oba smjera bez obzira na konzolu. To konkretno znači da će se sve igre izdane za PS4 moći pokretati na PS4K (doduše u istim grafičkim postavkama te eventualno u 4K upscalleu) te će se igre razvijane za PS4K jednako tako moći pokretati i na originalnom PS4 (naravno bez prednosti koje bi nudio PS4K te sa izvođenjem u nešto manjoj rezoluciji te u prepolovljenom broju sličica u sekundi). Moguće je i da aktualne PS4 igre iskoriste neke od prednosti PS4K ukoliko bi developeri bili voljni izdati nadogradnje (tj. svojevrsne patcheve) koje bi to omogućavale.

PS4K imati će GPU otprilike 2x jači od onog u PS4 što znači da bi teoretska snaga mogla iznositi između 3.6 – 4 TF. Radi se o respektabilnim performansama namijenjenim igranju u 1080p rezoluciji u iznimno stabilnih 60 sličica u sekundi. Pretpostavljamo da će navedeni standard prevladavati kod PS4K igara jer su upravo te brojke potrebne za komforno igranje na PSVR. Za one koji i dalje preferiraju igranje ispred TV-a moguće je i da će se svaka igra kvalitetno upscalleati u 4K standard.

Cijena PS4K još nije konačno definirana te bi mogla iznositi 399$ ili 499$ ovisno o tome da li će novi model imati i nadograđeni CPU.

Od igara koje će prezentirati PS4K mogućnosti navode se već skoro otpisana Capcomova ekskluziva Deep Down (pomalo ironično, radi se o igri koja je prikazna na premijeri PS4 kao svojevrsni tech demo mogućnosti te konzole da bi sada gotovo u istoj ulozi prezentirala PS4K) te GOW4 (koji bi također došao gotovo niotkuda).

Kao što smo već rekli, zbog veće snage PS4K nuditi će izvrsnu podršku za PSVR a neki od zvučnijih naslova kojima će PSVR biti u fokusu uključuju Gran Turismo Sport, Eve Valkyrie te Robinson. Za navedene se spekulira da bi mogli biti spremni i kao launch naslovi.

PS4K očekuje se između blagdana 2016. ili tijekom Q1 2017.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano