Dead Space
 

Dead Space  

 

Cole
 Cole
1 XP
Rank: 1
Član: prije 4 godine
Objave: 2369
4. svibnja 2018. 8:51  

Dead Space is a horror media franchise created by Glen Schofield, developed by Visceral Games and published by Electronic Arts.
The franchise centers on a series of video games, and includes two films and a comic book series.
The series began in 2008 as an eponymous video game aimed at creating, in Schofield's words, "the most terrifying game we could acquire";
the game was a success and spawned a prequel and later a sequel released in 2011.

The story is set in the year 2508, and begins when the USG Ishimura (石村, "Stone Village"), a "planet-cracker" starship, designed to extract ore in large masses of billions of tons, sends out a distress signal to the Concordance Extraction Corporation (CEC) during a mining operation on the planet Aegis VII. The CEC dispatches the USG Kellion to investigate. After a guidance system malfunction crashes the Kellion into the Ishimura dock, the crew tries to seek other means of transport.As they explore what appears to be an abandoned ship, they are attacked by grotesque monsters, killing off all but ship systems engineer Isaac Clarke, Commander Zach Hammond, and computer specialist Kendra Daniels. Hammond notices that many of the ship's systems are failing; he and Daniels direct and assist Isaac in fixing them to keep them alive for rescue.

Kakvo putovanje je bio ovaj Dead Space! Neznam koliko god mislio da nastavci mogu bolje, ovo je jedna od onih igara koje atmosferom i gameplay elementima su toliko dobre već u prvoj igri da će ta igra uvijek ostati kao najdraža u serijalu. Nešto kao što je nekome prvi Witcher najbolji iako su nastavci puno dublje, kompletnije i sveobuhvatnije te kvalitetnije igre. Sjećam se da sam Dead Space prvi put igrao tamo prije nešto manje od desetak godina kada je bio aktualan. Tada mi je bio fora, no stao sam nakon uvodnih dva, tri sata; tada mi je bio pretežak i nisam se htio bakčat s igrom. Kako imam sve tri originalne igre, a znam da se radi o predobrom serijalu, krenuo sam prije par mjeseci u pohod. Nažalost također nakon par sati, točnije 4-5 sati i 5-6 chaptera napravio sam pauzu od igre. Da bi sada ju roknuo u dva dana u dva igranja. Ukupno mi je trebalo 12 sati i 35 minuta da pređem ovu fantastičnu igru. Već dugo nisam igrao tako tešku i psihički napornu igru (meni jel).

Atmosfera me podsjeća na Doom 3 iako je ovo miljama bolje. Ali neznam što mi je bolje; neprijatelji koji su stvarno jako dobro odrađeni i raznoliki; atmosfera, gameplay elementi. U odnosu na drugi dio igre, prvi dio je stvarno uvod u sve i do sedmog chaptera uopće nisam vidio dimenziju igre kakva ona zaista jest. Chapter 7 je umjetnost gaminga. A svaki chapter poslije njega je također kvalitetan i u svakom sam maksimalno uživio; tada me je igra maksimalno primila. Iako sam u toku igranja rekao sebi, ovo odigram i više nikad; mislim da će ići sigurno nekad New Game Plus. Ovo je stvarno dragulj gaminga, koji jako dobro stari. Tako da ukoliko se itko boji ovo odigrat, jer misli kako je igru vrijeme pojelo? Nije! Igra jako lijepo još uvijek izgleda. Ono što me je smorilo kada sam ju krenuo igrat, da je kriminal igrat na kontroler. No kombinacija miša i tipkovnice je izvedena savršeno. Kretanje Isaaca mi je brutalno dobro napravljeno. Ne sjećam se kada je toliko ograničeno kretanje u nekoj igri bilo tako kvalitetno zapravo. Jer stvarno ima smisla da se u toni tog željeza od odijela naš Isaac tako kreće...

Ishimurin level design je odličan! Stvarno sam uživao istraživati svaki njen kutak. Rig aka odijelo je kao što sam spomenuo vrhunsko. Bilo je slučajeva gdje sam stvarno se malo mučio kretati kroz levele, jer mi je falilo svega. No već nakon prvih pet-šest chaptera mi je bilo lakše, dobivao sve više resursa, upgradeao sve i svašta i s te strane mi je laknulo. Sviđa mi se jako balans svega kako je dobro urađen. Svih resursa ima dovoljno da svakome pruži kvalitetan omjer akcije, taktiziranja i preživljavanja. Imam dojam da se više ne rade ovakve igre. Igre su svakako danas sve bolje i bolje i kompletnije. No ovakva atmosfera u nekom starom štihu s HC elementima; teško, malo je takvih igara. Zato sam imao brutalan osjećaj postignuća kada sam prešao ovakvu igru. Neopisivo mi je drago da sam krenuo i završio ovo putovanje kakav je bio Dead Space, ovo je 90+ kategorija igre...


Citiraj
Oznake teme
Cole
 Cole
1 XP
Rank: 1
Član: prije 4 godine
Objave: 2369
4. svibnja 2018. 13:26  

Jako dobar video...


OdgovoriCitiraj
Flipper
Moderator
2020 XP-a
Rank: 9
Član: prije 4 godine
Objave: 5540
13. listopada 2018. 21:56  

10 godina danas! Sretan rođendan! Kakva šteta što nema više serijala. Možda se EA opameti...


OdgovoriCitiraj
19Marksman89
815 XP-a
Rank: 6
Član: prije 4 godine
Objave: 4148
13. listopada 2018. 23:05  

Nastavci ni po cemu nisu bolji od prvog! Prvi je bas jedinstvena igra sa specificnom atmosferom i idejom.Sjecam se kako ga nisam mogao igrati od straha zbog one kamere.Gmizao sam kod igru,doslovno skupljao hrabrost da odigram nekoliko minuta.Svaki put kad bi palio igru bilo bi "ajde bar da dodem do kraja onog hodnika"..pa nesto kasnije ajde bar do prvog sejv pointa...i tako mic po mic. U svakom smislu igretina.

I nebi se slozio sa Flipperom da se EA treba opametit.Serijal je zavrsio na vrijeme i netreba ga vise muzat.EA se treba opametit u smislu da prestane navlacit ostale serijale i da konacno opet izbace neki novi IP bar pola kvalitetan kao Dead Space


OdgovoriCitiraj
ibor4you
405 XP-a
Rank: 4
Član: prije 4 godine
Objave: 676
14. listopada 2018. 23:35  

Ja bih se zadovoljio i remasterom. Šteta da ovakva igra padne u zaborav


OdgovoriCitiraj
resident_evil
879 XP-a
Rank: 6
Član: prije 4 godine
Objave: 1430
17. listopada 2018. 12:08  

10 godina danas! Sretan rođendan! Kakva šteta što nema više serijala. Možda se EA opameti...

Kako vrijeme leti 🙁 ko da je jučer bilo kad sam si kupio day one Dead Space i BioShock za PS3.

I meni je prvi dio najbolji. Dvojka je isto super ali više akcijski nastrojena, trojka je izgubila svu čar koju je serijal imao. Igra kao igra je vrlo dobra ali kao Dead Space nije. Također bi bio presretan da izađe neko remaster izdanje jer bi baš volio ponovno preći jedinicu i dvojku na PS4...Baš sam prije mjesec dana upalio malo dvojku čisto iz gušta.


OdgovoriCitiraj
Zero
 Zero
5447 XP-a
Rank: 14
Član: prije 4 godine
Objave: 5898
17. listopada 2018. 14:29  

PC verzija sva tri DS-a je još uvijek superiorna na onom mrskom PC-u, ako je nekome do remastera.: p

Možda je serijal i prerano otišao u mirovinu, ali s obzirom u kojem smjeru ga je EA gurao, drugačije nije ni moglo završiti.


OdgovoriCitiraj
Nenad_87
0 XP-a
Rank: Nula
Član: prije 4 godine
Objave: 1442
24. listopada 2018. 20:10  

Prvi Dead Space je jedna od najboljih i najorginalnijih igara prošle generacije. Svrstao bih ga u sam vrh kao jedan od najboljih survival horrora ikada.
Bio sam oduševljen igrom.
Nažalost ne mogu reći isto za dvojku i trojku.
Dvojka je bila solidna igra ali već tu se vidjelo da su ostali bez novih ideja. Trojka mi je bila loša.
Šteta što je serijal tako završio jer smatram da je DS imao jako puno potencijala.
Samo da su nastavci ponudili više inovacija i da je serijal imao netko"normalan" a ne Electronic Arts.


OdgovoriCitiraj
viper89
Moderator
426 XP-a
Rank: 4
Član: prije 4 godine
Objave: 13442
13. siječnja 2019. 17:46  

Odlican video o stvaranju Dead Spacea. Must watch.


OdgovoriCitiraj