Vijesti

Hoće li PlayStation 5 izgledati kao na slikama koje su iscurile?

Prošli tjedan na internet su procurile slike PlayStation 5 verzije za developere. Ružan “V” izrez na gornoj površini, obli rubovi, glomazno kućište općenito i gotovo pa identičan kontroler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ni čudo da je dobar broj pratitelja ostao razočaran izgledom, međutim, ovdje se čak i radi o prilično solidnom dizajnu kad u obzir uzmemo prošle developerske jedinice. Pa ćemo, prije nego se prisjetimo developerskih jedinica s prošlih konzola odgovoriti na pitanje iz naslova.

Ne. PlayStation 5 neće izgledati kao na slici iznad.

Kako su izgledale developerske jedinice prošlih PlayStation 5 konzola?

Prvi PlayStation

Prvi PlayStation je u ono vrijeme prije 25 godina bio vrhunac dizajna. Oštri rubovi, težak i poveći uređaj prema vani je isijavao poruku o koliko moćnom uređaju se radi.

Prvi PlayStation s drugom verzijom kontrolera, odnosno prvim DualShockom.

A prva verzija PlayStation One verzije za developere izgledala je kao da se netko zeza. Kontroler nalik onome na Super Nintendu, nešto poput VGA konektora i dizajn koji više vuče na nekakav Commodore ili Amigu.

Prva verzija PlayStation za developere. Iznimno je rijetka, a kasnije je Sony nastavljao isporučivati goli hardver na pločicama koje su se umetale u klasična računala.

Drugi PlayStation

Ako je prvi PlayStation bio atrakcija samo takva, što onda reći za PlayStation 2? Crna boja i plavkasta slova, robusne linije, DVD player s ladicom za umetanje… Ipak, mnogi na prvu nisu bili zadovoljni njegovim izgledom, što se kasnije nije pokazalo problematičnim jer radi se o najprodavanijoj konzoli svih vremena.

Originalni PlayStation 2.

Za razliku od prvog, trećeg i četvrtog PlayStationa, PS2 verzija za developere bila je jako slična finalnom proizvodu.

PlayStation 2 za developere bio je znatno deblji, ali i iznimno blizu finalnom izgledu. Ipak, ovo je jedna od posljednjih development verzija koja je ostala aktualna i nakon izlaska PS2. Kako su izgledale prezhodne? Ne znamo,

Treći PlayStation

PlayStation 3 je bio nevjerojatno skup, ali je imao i možda najluksuzniji izgled od svih dosadašnjih popularnih konzola. Reflektirajuća površina, moderne linije, tipke na dodir… Izgled je bio sama suprotnost stanju u kakvom je konzola bila na izlasku.

PlayStation 3.

Verzija PS3 za developere bila je sasvim obična “kutija” koja po ničemu nije iskakala i bila je sličnija MiniDisc uređaju.

Veliki utori su prostori za tvrde diskove. Na jednom bi se nalazio softver konzole, a na drugom je bio smješten virtualni Blu-Ray pogon kako developeri nebi trebali pržiti nebrojene verzije igara na diskove.

Četvrti PlayStation

Po skromnom subjektivnom mišljenju autora ovog teksta, PlayStation 4 je dizajnerski možda i najneprivlačnija Sonyjeva konzola dosad. Jeftinog izgleda s LED linijom koja puno bolje izgleda na promotivnim materijalima nego uživo. S druge strane, kontroler je dobio pozitivno unaprjeđenje.

Kao i kod PlayStationa 3, tako ni verzija “četvorke” za developere nije ni na koji način odavala da se radi o nekom PlayStationu. Osim kontrolera koji je, srećom, kasnije ipak oblikovan znatno atraktivnije.

Peti PlayStation

Prava istina je slijedeća. Sony ni sam još uvijek ne zna kako će vizualno izgledati PlayStation 5 kad jednom izađe na tržište za manje od godine dana. Nekakve konture i ideje postoje, to je sigurno, međutim, finalni izgled konzole bit će zadnji na tapeti.

Istovremeno je moguće da dizajneri PlayStationa 5 ozbiljno razmišljaju o “V” izrezu kao što je to na trenutačnoj verziji konzole za developere i budite sigurni kako ove slike nisu “slučajno” iscurile vani. Znali su iz Sonyja da će kad tad one “procuriti”, posebice kad znamo da u čitavom svijetu gotovo svaki ozbiljniji studio posjeduje jednu ovakvu jedinicu.

I Sony je računa na to. Dizajn konzole ionako najviše ovisi o marketingu. Njihovi ljudi sad osluškuju reakcije igrača, a zatim će pripremiti niz instrukcija koje će proslijediti dizajnerima. Dizajneri će na kraju odabrati jednu verziju, a marketing drugu. Tako to obično biva. Srećom je tako.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano