FFA Focus

Biste li i dalje plaćali PS Plus pretplatu da nije neophodna za multiplayer?

Naslov članka preuzet je iz istoimene teme koju je na FFA forumu pokrenuo član buz, a iz rezultata ankete možemo izvući zanimljive zaključke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PlayStation Plus pretplata je pretplata koja se, očekivano, plaća, a sam servis Sony ju je pokrenuo 29. lipnja 2010. godine. Tada je aktualna konzola bila PlayStation 3, dok pretplatu danas mogu koristiti i vlasnici PlayStationa 4 i PS Vite. Trenutna cijena PlayStation Plus pretplate koju nudi hrvatski PlayStation Store je 51 kunu za 1 mjesec, 145 kuna za 3 mjeseca ili 365 kuna za godinu dana (samo jedna kuna dnevno najisplativija je opcija).

Što to nudi PlayStation Plus pretplata?

Za novac potrošen na pretplatu igrači će dobiti nekoliko beneficija, a oko sljedećih se najčešće lome koplja:

  • Mogućnost igranja online multiplayera
  • Brojni popusti ekskluzivni za vlasnike pretplate
  • 10 GB slobodnog prostora za (automatski) upload spremljenih pozicija u cloud
  • Besplatne igre na mjesečnoj bazi koje su u “vlasništvu” igrača isključivo tijekom trajanja pretplate

Oko isplativosti i opravdanosti navedenih stavki mogla bi se potegnuti zanimljiva rasprava, ali i usporedba s konkurencijom (Xbox Live Gold), no ostavit ćemo to za neki drugi članak i držati se teme.

Online multiplayer vs. besplatne igre

Jedan od najvažnijih razloga za kupnju PlayStation Plus pretplate mogućnost je igranja online multiplayera. Igrači koji su se igrali na PlayStationu 3 u tome su mogli uživati bez ikakve naknade i naslađivati se u osjećaju nadmoći nad vlasnicima Xboxa 360 koji su svoj užitak morali platiti. Ipak, tijekom sajma E3 2013. godine, upravo kad je počela nova era dominacije Sonyja nad Microsoftom, gotovo ispod radara prošla je “obavijest” da će za igranje online multiplayera biti potrebna aktivna PS+ pretplata.

Drugi najbitniji razlog za kupnju PlayStation Plus pretplate su “besplatne” igre koje se u ovom trenutku dobivaju za svaku od gore spomenutih platformi, i to na mjesečnoj bazi. Riječ besplatno namjerno je stavljena pod navodnike, budući da igrač ima pristup spomenutim igrama isključivo tijekom trajanja pretplate. Kad pretplata istekne, te igre ne mogu se igrati, a ponovni pristup dobiva se novom aktivacijom iste.

Mnogi će se sjetiti zlatnog doba PS Plus pretplate kada se nismo mogli načuditi kako je moguće da se dijele igre kao što su Borderlands 2, Metro: Last Light, Batman Arkham City, Tomb Raider, Dragon’s Dogma, Crysis 3, Dead Space 3 i mnoge druge, dok se ponuda igara u posljednje vrijeme svela na mnoštvo indie naslova (doduše, neki od njih su kvalitetni) i tu i tamo poneki hit.

Činjenica je da su igrači koji svoje vrijeme većinom troše na online multiplayer dovedeni pred gotov čin (naravno, uvijek im ostaje mogućnost promjene platforme), no pitanje je kako ostali gledaju na isplativost PlayStation Plus pretplate.

Kako to izgleda kod nas na FFA forumu?

Kao što smo već spomenuli, član buz otvorio je temu na forumu, a iz priloženih rezultata ankete možemo veoma lako zaključiti zašto se kupuje PS+ pretplata.

psplus1

Biste li i dalje plaćali PS Plus pretplatu da nije neophodna za multiplayer?

Icek

Ja bih, čisto zbog svih neodigranih PS+ igara koje bi mi prestankom pretplate bile onemogućene. Međutim, da Sony omogući da i nakon isteka PS+ pretplate besplatne igre budu igrive, kao što je to na Xboxu, ako se ne varam, mislim da više ne bih plaćao pretplatu.

Soul

Eventualno bih uzeo na mjesec dana kad bi bile dobre free igre. Ali svi znamo da to je postalo mit, urbana legenda, fantazija, bajka za djecu prije spavanja.

Ukratko, ne.

PS2MASTER

Ponuda free igara je dobra. Onaj komu smetaju indie igre nek si iskopa grob i nek se tam zakopa.

danex83

Pa ja nisam kupio ps4 bas zbog te pretplate. Tako da jedno veliko NE.

AlexY

Da, bih. Uzeo sam davno PS+ još dok je bio PS3, i to kad *nisam* imao konzolu da pokupim što više igara na plusu dok ne nabavim uređaj. Kad sam ga nabavio, imao sam 30-ak igara spremno u libraryju, od kojih je pola bilo barem dobre kvalitete. Multiplejer me uopće ne zanima, imam plus isključivo radi igara i eventualno kojih ekstremnih popusta u zadnje vrijeme. Shvaćam da sam u manjini, ali meni ne smeta.

Nenad_87

NE

ZoNTrA

Ne bih. PS+ mi u 99% slučajeva služi za online. Tu i tamo se nađe pokoja igra za PS+ koja me zanima, ali većinom ne. Najveći problem je što su 95% ponude indijanci.

Što vi kažete? Glasujte ovdje!

Povezano

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano