Vijesti

AMD potvrdio: PlayStation 5 koristi novu RDNA arhitekturu

Nakon što je Sony u poptunosti otvorio karte i najavio PlayStation 5 putem raznih intervjua i izlaganja, a potom odlučio zaobići E3 sajam, ulogu glasnogovornika nove generacije PlayStationa preuzeli su neki drugi akteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je AMD na otvaranju ovogodišnjeg Computexa potvrdio kako će i PlayStation 5 koristiti novu RDNA arhitekturu za čiju se proizvodnju koristi 7-nanometarski proces.

Prelazak na RDNA arhitekturu naspram GCN znači za četvrtinu više performanse na istom taktu i čak 50% efektivniju potrošnju po vatu energije.

Dosad je bilo potvrđeno kako će PlayStation 5 koristiti Zen 2 procesore, što bi trebao biti izniman skok s dosadašnjih praktički mobilnih procesora koje koriste PS4 i XONE, međutim, zaista nismo mogli pretpostaviti da će PlayStation 5 koristiti AMD-ovu novu grafičku arhitekturu koja donosi već navedeni iznimni skok u odnosu na dosadašnji GCN.

Nove grafičke kartice snažnije od RTX 2070

AMD, dakle, razvija posebni grafički čip za PlayStation 5, dok će RDNA-a arhitektura biti AMD-ov izbor u narednoj dekadi PC komponenti. Baš kao i kod Ryzen procesora koji su se opasno približili Intelu, AMD bi se sad trebao još više približiti i nVidiji.

Radeon RX5000 serije će biti prva serija AMD-ovih novih grafičkih kartica, dok RX57000 koji stiže u srpnju prema prvim testiranjima postiže 10% bolje rezultate od nVidije RTX 2070. Cijene i ostale detalje nove generacije AMD grafičkih kartica trebali bismo saznati 10. 6.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano