Vijesti

Možda je Severina vidjela snijeg u maju, ali Google tvrdi da Stadija donosi stvari koje su apsolutno nemoguće na konzolama i PC računalima

Seve, pa i mi smo vidjeli snijeg u maju. Nisi jedina. Ali, ono što nismo vidjeli kako treba je Google Stadija. Danas od 18 sati bit ćemo puno pametniji. Google će otkriti većinu karata. Saznat ćemo cijenu pretplate(a), datum lansiranja usluge, ali ono najbitnije – vidjet ćemo hrpu starih i novih igara koje stižu na Google Stadiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije nego što zapravo vidimo Stadiju, bitno je da znate što o njoj misli Google. Naravno da će hvaliti svog konja, no svejedno, njihovo poimanje Stadije je prilično zanimljivo.

Stadia nije next-gen konzola, već novo generacijska platforma

Kako bih vam dočarali doslovno što Google misli o Stadiji, u tekstu ćete dalje čitati čitav niz prevedenih citata. Ako vam se to ne da, ukratko ću reći da Google smatra kako je Stadia prava evolucija, revolucija i “next big thing” u svijetu igara. Vrijeme će pokazati jesu li u pravu ili će na kraju biti sve samo jedan veliki “flop.”

Stadia nije “next generation” platforma. Stadia je potpuno nova generacija. Ona je sasvim nešto novo i drugačije što svijet nije vidio ranije. Teško je usporediti Stadiju s bilo kojom drugom uslugom ili konzolom. Ovo je platforma fokusirana na kreiranje igara bez granica.

Fizičke konzole = skupi komadi plastike

Ono što Google planira sa svojom uslugom je maknuti barijere u razvoju “AAA” igara. Igre su sad ograničene naravno hardverom (konzolama) koje Google naziva “skupim komadom plastike.”

Naša misija je donijeti igre (našu ljubav i strast) što većem broju ljudi. Ljudima koji možda ranije nisu mogli igrati igre. Ne želimo zaključati igre iza skupih komada plastike. Želimo da gaming bude slobodan. To je ono što nas motivira. Mi ćemo slomiti te barijere i povezat ćemo igrače kad nikad ranije. Kreirat ćemo iskustva koja nisu bila moguća prije. To je iznimno motivirajuće.

Što je Google Stadia?

Jednostavno zamislite da sve igre možete igrati u bilo kojem trenutku na bilo kojem uređaju. Zapamtite jedno – vaši televizori, laptopi, mobiteli, tableti…oni će samo streamati igre. Ostali posao rade Google Cloud serveri. Na njima rade i vrte se igre, a vama treba samo ekran i internet konekcija.

Google želi da vi recimo kad gledate YouTube ili Twitch video, nekakav trailer za igru jednostavno stisnete jedno jedino dugme i za par sekundi vi tu istu igru igrate. Ne morate ići na Xbox Live/Steam/PSN tražiti igru, skidati je, pa još dodatno čekati da se ona instalira.

Ono najbitnije – Stadia igra možete igrati na običnim kantama od računala, tableta ili što već posjedujete.

Ukratko rečeno – ako ste u mogućnostu streamati video sadržaj kao YouTube, Netflix na vašem laptopu ili drugom uređaju, velika je vjerojatnost da ste spremni za Google Stadiju. Zapamtite, čitav hardverski posao rade Google Cloud Serveri.

Google tvrdi da Stadia jednostavno – radi

Istina je, da ako itko može ovo izvesti to je Google i možda Microsoft. Nitko nema tako razvijenu mrežnu infrastrukturu kao Google. Njihovi data centri su širom svijeta, i ako streaming igranje ne bude radilo dobro na Google infrastrukturi, onda neće nigdje. Zna to Sony koji se zato i udružio s Microsoftom jer Sony i Cloud su dva različita pojma.

Google je uložio više od $30.9 milijardi na stvaranje svojih data centara i privatne mreže. Mreže, koja je 5 puta veća od samog interneta. Da, naša infrastruktura je ogromna. Masivno smo testirali Stadiju i testiranja su pokazala da ona jednostavno radi i funkcionira. Tamo gdje su mnoge kompanije upropastile stvar, mi nismo. Zato smo uložili toliko novaca u infrastrukturu. Stadia je na vrhu te infrastrukture.

A igre…?

Google tvrdi da će developeri imati izbora gdje žele plasirati svoje igre. Mogu to uraditi preko YouTube-a, Twitcha, Twittera ili vlastitog portala. Ili, gdje već to žele. Ideja je kao što smo napisali da vi kao igrači negdje vidite video koji vam se svidio i jednostavno preuzmete igru jednim klikom.

Od ranije je poznato da Google razvija svoje vlastite ekskluzive, ali da će i većina 3rd party developera svoje igre prebaciti na Stadiju. Spominje se već da će Destiny 2 omogućiti igračima cross-save između Stadije, PC-a i konzola. Dakle, igrate Destiny 2 na mobitelu (sjedite na WC-u recimo), sejvate se, a za 20 minuta možete igrati na konzoli ili PC-u ako želite.

Arhitektura nam omogućava da developeri lagano prebace svoje igre na Stadiju. Podijelili smo preko 100 razvojnih jedinica i vidjet ćete fantastične igre koje ćete pokrenuti u sekundi preko bilo kojeg linka na forumima, Redditu, etc.

Već sad na početku Stadije…doslovno smo vidjeli stvari koje su nemoguće, zaista nemoguće na standardnim konzolama i računalima. To je ono što nas čini toliko uzbuđenima oko Stadije. A tek smo na početku…

Ekipa draga, večeras od 18 sati pratimo Google konferenciju. Jedva čekamo. Da, mane streaminga nisam uopće sad spominjao jer u pripremi je navedena kolumna, a i danas ćemo puno više toga doznati.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano