Recenzije

Recenzija | Concrete Genie

Koliko nas gejmera uopće zna crtati? Garantiram da pola nas ima finomotoriku goru od Forda Model T. Svo to treskanje kontrolera i tipkanje po WASD-u mora uzeti svoj danak. Zato ponekad treba malo stati i opustiti se, protresti šačice od viška Doritos mrvica i zaigrati nešto mirno i opuštajuće za naše dembele prstiće. Journey, Abzu, Rime padaju napamet, a sada imamo još jednog potencijalnog kandidata za terapiju nakon grindanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Duhovi su škakljivi, provjereno.

Concrete Genie vas stavlja u ulogu potlačenog Asha, mladog dječaka kojemu ne cvatu ruže. Nije on jedini u škripcu, njegovo rodno mjestašce Denska je vidjelo bolje dane. Ribe više ne grizu, nema struje, ljudi odlaze. Prazninu i dosadu lokalni mangupi ubijaju tako što svakodnevno maltretiraju malog Asha. Ash od toga bježi u svijet crteža gdje stvara prijatelje duhove. Jednog dana nasilnici unište njegovu crtanku, stranice se rasprše, a Asha ostave u napuštenom svjetioniku. No, Ash spletom okolnosti nađe magični kist i započne crtati duhove po zgradama i zidovima…

Vidiš taj svjetionik? Moš’ se popet.

Priča je kratka, slatka i jednostavna. Prilagođena mlađem uzrastu, bez ikakvog pametovanja, jasno i glasno se bavi sveprisutnom temom bullyinga. Dapače, priču mogu objasniti kao alegorijski pamflet za samopomoć namijenjen prosječnom desetogodišnjaku. Ne zazire od ozbiljnih situacija u kojima se djeca često nalaze, ali je sve predstavljeno “piksarovski” čisto tako da svi mogu prožvakati kako treba. Toplo vam dođe pri srcu.

Šareno, šarenije

Duhovi su vegeterijanci, ali šute o tome, na svu sreću.

Kao što je i priča laka za prožvakati, ni sama igra nije ništa teža. Nekoliko sati će vam biti potrebno da skakučete po krovovima i trčite po ulicama Denske. Denska je zapravo jedna veća cjelina podijeljena u nekoliko manjih kroz koji možete slobodno prolaziti većinu vremena. Ash se na trenutke ponaša ko mali Drake i hvata se za cijevi, cigle i grede. Lagani platformerski zadaci su nabačeni svako malo. Ponekad ćete se skrivati od nasilnika i vikati da ih navedete dalje od vašeg odredišta. Mnogo stranica vaše crtanke je skriveno po marini i trebat ćete se potruditi ako ih želite skupiti sve. Što više stranica pronađete, imate više uzoraka za vaš kist.

Luna je prvi duh i ona će vam sve objasniti.

Vrlo brzo primijetite da Denska izgleda, pa, očajno. Ako ste ikad gledali crtić Flapjack, to je tu negdje, samo sa više hrđe i manje ljudi. Tu nastupa Ash sa kistom. Ne možete crtati slobodnom rukom, već imate set predodređenih crteža iz spomenutih skupljenih stranica. Jednostavno počnete slikati sa R2 kad god želite na bilo koji zid. Kist pomičete senzorom na DualShocku, ali ako vam to smeta možete i desnom gljivom. Kontrole pokreta su jako precizne i ne trebate se previše truditi da dobijete točno ono što želite. Vaš osnovni zadatak vrlo brzo postane pronaći i ocrtati sve zidove sa rasvjetom. Obojite sve lampice u veselije boje i otvara vam se slijedeća zona.

Duhovita ekipa

Moj najdraži. Nazvao sam ga Jelash.

Duhove morate prvo pronaći negdje kao skice u kredi na tlu. Oživite ih tako što ih naslikate na zidu i ukrasite s čime želite: rogovi, repovi, dodatne ruke, turbani, svašta nešto. Kad proslave rođendan, lutat će po zidovima samostalno i prolaziti kroz vaše crteže. Imaju puno malih skrivenih interakcija sa crtežima i sa Ashom, svaka jako simpatična. Duhovi vam pomažu u uklanjanju prepreka, navode vas gdje trebate dalje, ali ponekad će vas pokušati i preveslati, kao svaki pravi prijatelj.

Photo Mode stvarno dobro dođe.

Duhovi imaju svoja ograničenja – mogu šetati samo od zida do zida, tj. ne mogu „varati“ i spustiti se na tlo da bi, recimo, prešli cestu. Isto tako, ne mogu preći preko zidova koji su premazani misterioznom Tamom. Tamu riješavate Super Bojom koju vam duhovi daju u zamjenu za crteže koji zahtijevaju. Što su duhovi sretniji, dobijete više Super Boje. Na taj način igra ima lijep ritam otkrivanja i oslikavanja svakog dijela Denske, dio po dio. Što idete dalje, vaša vojska duhova postaje sve veća i šarenija. Dignete kist u zrak sa L1 i svi duhovi koji mogu do vas će doći, spremni da vam razvesele dan.

Karaoke je samo jedan od mnogih hobija duhova.

Sve zagonetke se rješavaju na isti način – ako mislite da duh može nekako pomoći, pozovete ih sa L1 i ako što mogu, kroz pantomimu i simbole će objasniti kako dalje. Duhovi su vrlo pametno skriptirani, a bome i Ash baca komentare koji potvrđuju jeste li na pravom putu. Za iskusne igrače ništa neće biti novo, ali za mlađu publiku je taman kako treba. Čak nema ni jezične barijere, jer duhovi ne pričaju nego se samo glasaju.

Sitnice život znače

I duhovi vole mace.

Kad prođete glavnu kampanju, možete se vratiti i nastaviti skupljati sve preostale sitnice. Osim stranica, imate i skrivene skice koje su duhovi ostavili po zidovima, gdje crtate specifične crteže po njihovim željama. Denska ima i nekoliko reklamnih panoa koje možete uljepšati za otključavanje galerije, a i svjetionik ima svoje tajne za otkriti… Naravno, igra vam daje Densku potpuno praznu u Free Paint modu da je oslikate kako god želite. Ako imate PSVR, postoji i bonus VR mod gdje možete crtati u 3D prostoru sa Move kontrolerima. Dostupno vam je više lokacija iz glavne igre gdje možete crtati po zidovima na isti način kao u glavnoj igri, ali i jedna posebna nizina unutar jednog crteža gdje slikate sa predmetima u punom 3D-u. Sigurno nije nešto za što biste kupili VR, ali je simpatičan bonus, pogotovo za one najmlađe u obitelji.

Splotch je mali nacrtani plamen koji vam pomaže i u glavnoj igri i u VR modu.

Nisam rekao sve o Concrete Genie jer neke stvari ipak morate doživjeti sami. Nemam niti posebne negativne kritike; možda će vam kamera zasmetati tu i tamo, možda vam se neće svidjeti kratko trajanje, ali sve skupa radi se o jako kvalitetnoj i toploj igri koja zna što želi postići i to uspijeva sa ocjenom odličan. Za relativno nisku cijenu od 200KN paket je sasvim solidan. Odigrajte skupa sa vašom djecom, braćom, sestrama, rodbinom, prijateljima. Pogledajte Bob Rossa nakon toga. Svi imaju malo tuge, svi trebaju malo sreće u životu.

Concrete Genie recenzija

85

Kratka, ali slatka igra za sve uzraste. Nazovite mamu.

Kako ocjenjujemo?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra