FFA FocusRetrospektiva

Suikoden: Zaboravljeni biser japanske RPG scene

Suikoden je japanski RPG serijal koji je postigao relativno solidan uspjeh kroz pet glavnih nastavaka i nekoliko spin-offova. Prvi dio izašao je 1995. godine za PlayStation, a zadnji dio, Suikoden V, 2006. godine za PlayStation 2. Glavni kreator originala i dva nastavka poslije je Yoshitaka Murayama. Murayama je, kada je početkom devedesetih došao u Konami, dobio zadatak da sa suradnicima napravi RPG serijal za konzolu na kojoj je radio Konami. Taj RPG trebao je biti Konamijev odgovor na veoma popularne RPG naslove od Enixa (Dragon Quest) i Squarea (Final Fantasy). Na serijalu od samog početka radi i Junko Kawano (dizajner Suikodena V i Tactisa). Konami odustaje od konzole, a Suikoden se prebacuje na PlayStation.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki utjecaj na Suikoden serijal imaju kineske priče Shui Hu Zhuana otkuda je i preuzet koncept „108 Stars of Destiny“, odnosno skupljanja 108 likova u samim igrama. To je, moglo bi se reći, na kraju postao zaštitni znak serijala. Igrač kroz Suikoden igre ima priliku regrutirati preko stotinu likova. Svaki od njih ima svoju priču i svi na neki način utječu na gameplay i radnju. Iako je Murayama prvo imao ideju napraviti igru inspiriranu samo dalekoistočnom kulturom, zbog manjeg potencijala da igra dobro prođe na Zapadu odlučuje se za mješavinu zapadne mitologije i dalekoistočne kulture.

Suikoden igre imaju nešto drugačiji stil priče u odnosu na druge igre istog žanra. Radnja se više vrti oko političkih intriga, korupcije, ratova i utjecaja svega toga na likove. Igrač nije sam protiv svih, naglasak je na zajedništvu. Sveukupno se može reći da Suikoden serijal ima iznadprosječnu priču. Prva tri nastavka kronološki idu jedan za drugim i iako im se priče ne nadovezuju previše, susretnemo, na primjer, neke poznate likove. Četvrti dio ide u relativno daleku prošlost, a petica je dosta blizu događajima iz originala. Svaki nastavak se bez problema može igrat zasebno. Ipak, preporučio bih igranje igara redom kojim su izlazile.

Iako su elementi fantasyja prisutni kroz igre, naglasak nije toliko zastupljen kao u sličnim igrama tog tipa. „The 27 True Runes“ glavni je fantasy koncept kroz cijeli serijal. Inače, Murayama je inspiraciju za True Runes dobio iz kartaških igara. Kroz svaki nastavak igrač kroz regrutaciju likova povećava vojsku i tako uzdiže bazu/dvorac koji s vremenom dobiva sve vise sadržaja poput mini-igara, trgovina itd. Svaki lik ima svoje mjesto u dvorcu te je na neki način koristan – većinu likova možemo koristiti u borbi.

Serijal je također poznat po tome sto postoje tri vrste borbi. Kroz većinu igre borimo se u klasičnim nasumičnim borbama na poteze, u party možemo staviti do 6 likova (iznimka je samo Sukoden IV s maksimalno 4 lika). Pojedini likovi imaju zajedničke specijalne napade. Drugi način borbe su velike bitke u kojima se borimo s jedinicama u kojima mogu biti i likovi koje smo regrutirali. Borbe se uglavnom odvijaju na velikim bojnim poljima gdje kroz taktiziranje trebamo doći do pobjede. Treći način borbe u Suikoden igrama su dueli. U njima se borimo u okršajima „jedan na jedan“ po sistemu škare-kamen-papir.

Suikoden

suiko 1

Prva igra u serijalu izašla je 1995. godine u Japanu, a kroz dvije godine i na zapadno tržište. Bio je to jedan od prvih RPG naslova za PlayStation. Igra je nešto kasnije u Japanu izašla za Segu Saturn, PC i PSP. Borba je klasični turn-base (borba na poteze), vrlo jednostavna, ali i veoma brza bez obzira na to što u partyju imamo šest likova. Likovi nakon naredbi gotovo istodobno napadaju. Uz to, tu je i automatski mode kod borbi koji dobro posluzi pri lakšim borbama kada nije potrebno dublje taktiziranje.

Glavna obilježja igre su regrutiranje brojnih likova, uzdizanje dvorca i taktičke borbe. Magija u igri je predstavljena kroz Rune. Kasnije su nam na raspolaganju i neke mini-igre.

Priča je vrlo dobra, nije spektakularna niti to pokušava biti za razliku od većine  tadašnjih JRPG-ova. Treba naglasit da je Murayama scenarij prvog Suikoden napisao nakon onoga iz dvojke. Priča dvojke je bila ambiciozna pa su preko prvog nastavka htjeli steci iskustvo da bi gameplay dvojke bio na razini. Pokušali su napraviti igru s 3D prikazom koji je na PlayStationu dobio veliki zamah, ali to su bili sami počeci 3D prikaza u igrama pa im se rezultati nisu svidjeli, tako da su se odlučili na „igranje“ na sigurno i 2D prikaz igre. Treba izdvojit odličnu glazbu, prekrasne i ugodne melodije.

Kritika je vrlo dobro prihvatila Suikoden – u to vrijeme važio je kao jedan on najboljih RPG naslova na PlayStationu. Glavne zamjerke bile su ne baš spektakularni vizuali (očito su smatrali da je vrijeme 2D spritova prošlo pa su ostali razočarani). Jedna zanimljivost: Warren Spector (kreator Deus Exa) je prvi Suikoden stavio na peto mjesto najdražih igara te ga je sama igra inspirirala u nekim važnim segmentima kad je kasnije radio igre.

Suikoden II

suiko 2

Suikoden II je po mnogima vrhunac i najbolja igra u serijalu. U Europu je došla tek 2000. godine. Redovito se nalazi na raznim top listama najboljih JRPG-ova na PlayStationu. Gotovo u svakom segmentu je iznad prethodnika.

Ponovno su se odlučili za isti grafički stil bez obzira na to što je to kritičarima bio jedan od najvećih minusa prethodnika i što je konkurencija uglavnom prešla na 3D prikaz. Zbog odlično nacrtanih i dobro animiranih spriteova igra je vrlo dobro odoljela zubu vremena. Portreti likova su ljepše nacrtani, a lokacije detaljnije u odnosu na original.Tada je taj prikaz možda bio veliki minus, ali danas je to i dalje oku ugodna igra za razliku od većine 3D igara s PlayStationa 1 koje nisu baš najbolje ostarjele.

Glazba je ponovno jako dobra, fenomenalne melodije koje zauvijek ostanu u sjećanju. Miki Higashino obavila je odličan posao. Gameplay je manje više isti kao u originalu, ali je zbog iskustva rada na prvom djelu sve na višoj razini. I dalje su tu brojne mini-igre, hrpa likova za regrutiranje, bolje strateške borbe, uzdizanje dvorca, dueli… Borbe su i dalje brze i jednostavne. Sustav Runa je unaprijeđen. Svijet je veći, a sama igra duža u odnosu na prethodnika. Kao i u prethodniku, dizanje levela likova je odlično riješeno. Kako u igri imamo poveći broj likova, a party je limitiran na šest, oni koji su zaostali brzo dižu level, tako da nema potrebe za prevelikim grindanjem. Odlična stvar. Zanimljivo je da ste na početku Suikodena II mogli učitat spremljenu poziciju iz prvog nastavka. Lijepo iznenađenje.

Priča je fenomenalna, jedna od boljih u žanru, a moglo bi se reći i šire. Prekrasna priča o prijateljstvu koje je razdvojio rat. Razni zapleti, nekoliko završetaka, odlični likovi, genijalan negativac. Uvod u igru je nezaboravan, meni osobno jedan od najdražih u gamingu. Potez da ne žure odmah s ovim scenarijem bio je pametan. Zadržali su i unaprijedili sve ono dobro iz originala, tako da je Suikoden II gotovo savršen nastavak.

Kritika je hvalila igru, pogotovo odličnu priču. Nažalost, prodajno nije prošla najbolje. Razlog se vjerojatno krije u lošem tajmingu izlaska, a ni konkurencije nije manjkalo. PlayStation je, dobro znamo, jedna od najboljih konzola što se JRPG žanra tiče.

Bez obzira na sve, Suikoden II s vremenom izrasta u PlayStation klasik. Sam Murayama ističe da mu je to najbolji/najdraži Suikoden nastavak. Zbog malog broja isporučenih primjeraka i igrinog kultnog statusa u žanru kao jedne od najpotcijenjenijih, fizička kopija igre drži nevjerojatno visoku cijenu u online trgovinama. Nakon brojnih molbi i peticija Konami je 2015. napokon poslušao fanove i Suikoden II stavio na PlayStation Store.

Suikoden III

suiko 3

Suikoden III prvi je nastavak na PlayStation 2 konzoli. Prije samog izlaska igre na tržište dio tima koji je radio na serijalu odlazi iz Konamija. Skupa s njima otišao je Yoshitaka Murayama, kreator serijala. Razlozi odlaska nikad nisu bili poznati.

Osim grafičkog prikaza, najveću promjenu u odnosu na prethodnike donio je novi „Trinity Sight System“ sistem. Umjesto fokusiranja na jednog lika, sada smo priču pratili iz tri perspektive. Igra je podijeljena na poglavlja i igrač bira redoslijed kojim će likovima igrati.

Gameplay je doživio velike promjene, pogotovo sama borba. Mape nisu toliko otvorene kao u prva dva nastavka. I dalje imamo šest likova u partjyu, no novost je što su likovi povezani u parove. Nažalost, borbe u ovom nastavka nisu bile brze kao u prethodnicima. Strateške vojne bitke su i dalje tu samo u izmijenjenom obliku.

Tranzicija serijala u 3D je solidno odrađena – likovi su lijepo napravljeni, ali okolina nije na razini. Nažalost, zbog toga je i dio atmosfere starijih igara izgubljen. Konkurencija (Final Fantasy X) je grafički bila nekoliko koraka ispred. Definitivno se moglo uložiti nešto više u taj segment igre.

Intro je fantastičan, praćen prekrasnom glazbom i odličnom animacijom. Miki Higashino zadužena za glazbu prva dva nastavka ne radi na Suikodenu 3, što se odmah osjeti jer glazbom nije toliko dobra kao u prva dva nastavka.

Radnja Suikodena III odvija se petnaestak godina nakon događanja iz dvojke. Priča je vrlo dobra i ponovno se ističe jednostavnom, ali i zanimljivom radnjom. Glavni likovi sada imaju naglašene karaktere.

Suikoden III je od strane kritike dobio veoma dobre ocjene, najbolje u serijalu, IGN mu je dao 9.4/10. U dva navrata završio je na IGN-ovim listama najboljih igara za PlayStation 2. Sve to, nažalost, nije imalo utjecaj na prodaju igre. Prodaja u SAD-u je podbacila što je rezultiralo otkazivanjem izdavanja igre za europsko tržište. Velika nepravda je na sreću fanova ispravljena – trinaest godina kasnije Konami Europljanima napokon donosi igru putem PlayStation Storea.

Suikoden IV

suiko 4

Suikoden IV je prva igra u serijalu bez glavnog kreatora Yoshitaka Murayame. Junko Kawano, koja je od početka upletena u serijal, preuzima rad na Suikodenu IV. Četvorka donosi i nešto drugačiji setting od prethodnika. Velik je naglasak na brodove i plovljenje morem. Tako su strateške borbe na bojnom polju zamijenjene brodskim okršajima.

Gameplay je doživio dosta promjena u odnosu na treći dio. Borba je pojednostavljena i više nalikuje onoj iz originala. Umjesto do tada za serijal karakterističnih šesteročlanih partyja, četvrti dio ima po četiri lika u partyju. Mnogim fanovima serijala to se nije svidjelo, kao ni mijenjanje vrlo dobrog sistem vještina iz trojke. Jedna od zamjerki ide i na račun prelaganih borbi, a sama igra je relativno kratka za žanr.

Ovo je prvi nastavak u kojem likovi imaju glasove. S tehničke strane igra nije bila nešto specijalno. Ujedno je prva igra u serijalu koja nije imala mogućnost prebacivanja spremljene pozicije s prethodnog nastavka. Priča također nije na razini prethodnika, kao ni glavni lik. Radnja igra odvija se 150 godina prije događaja iz prvog Suikodena.

To na kraju rezultira najlošije prihvaćenom igrom od strane kritike i fanova. Mnogi je ističu kao najlošiji dio serijala. Igra je prodajno u Japanu prošla solidno (na razini trojke), ali ne i na Zapadu.

Suikoden V

suiko 5

Rad na Suikodenu 5 započeo je prije nego na četvrtom dijelu. Moglo bi se reći da su se s petim dijelom vratili korijenima.

Radnja igre odvija se 142 godine poslije one iz četvrtog dijela, odnosno sedam godina prije radnje iz originalnog Suikodena, tako su u igri završili neki likovi iz originala i dvojke. Priča je vrlo dobra i igra je pokupila nekoliko nagrada u toj kategoriji.

Prezentacijski su se također na neki način pokušali vratit ugođaju naslova s PlayStationa 1. Iako se radi o 3D igri, zbog udaljene kamere izgled igre dosta podsjeća na prva dva nastavka. Nažalost, prekrasan art Suikodena 2 nisu uspjeli prenijeti u 3D.

Šesteročlani party je ponovno tu, postoji mogućnost mijenjanja formacija na ploči 6×4. Sve to ima utjecaj na sami gameplay. Borba je također slična onoj u počecima serijala, samo je nešto dublja. Vojne bitke su ponovno tu. Sada se odvijaju u stvarnom vremenu i dosta su poboljšane. Dueli i mini-igre su tu. Skill sistem je ponovno vraćen na radost fanova. Mislim da je ovo bio odličan korak naprijed.

Kritika je relativno dobro prihvatila igru ističući odličnu priču i povratak starog Suikodenovskog ugođaja. Najviše zamjerki bilo je usmjereno prema ne baš dobroj grafici za to vrijeme i podužim učitavanjima. Po pitanju prodaje, igra nije prošla dobro. Prodala se lošije od po mnogima inferiornijeg prethodnika.

25 godina serijala

Prošle godine Konami je obilježio 25. godišnjicu serijala, a mi s tugom bilježimo 17 godina od posljednje igre. Međutim, ove godine uslijedit će remasterirano reizdanje prva dva Suikodena. Suikoden 1 and 2 HD Remaster: Gate Rune and Dunan Unification Wars donijet će remasteriranu grafiku, modernizirane animacije i pozadinske ilustracije te automatsko spremanje pozicija te poboljšani gameplay u smislu da ga se može ubrzati.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano