FFA Focus

2020. godina – najbolja godina (do sada) u povijesti svijeta igara?

Znam. Rekli smo to i za ovu još par dana aktualnu godinu. I ona zaista je bila jedna od najboljih. Godina je bila puna igara svih mogućih žanrova i svatko je za sebe mogao pronaći onu koju voli. Na svim mogućim platformama – od PC-a do Nintendo Switcha, bila je ovo jako dobra godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda su nam izdavači odlučili poručiti: “Gospodo, niste još ništa vidjeli. Pred vama su još stotine sati bitaka i otkrivanja svjetova. Pred vama je labuđi pjev jedne generacije konzola, a s druge strane rađa se novi život. Očekujte neočekivano i budite spremni na nova iskustva.”

2020. godina označava početak kraja i novi život. PlayStation 4 i Xbox One konzole su na zalasku. Polako je suton došao na njihov horizont, a Sunce se prebacilo na mlađu braću. Xbox One Series X i PlayStation 5 još se nalaze u proizvodnim halama i nisu spremne za dolazak na svijet, ali biti će kroz 12 mjeseci.

Iduće godine u ovo vrijeme, nadamo se da ćemo igrati nove konzole i nove igre. Nadamo se da će Sony odlučiti lansirati PlayStation 5 u isto vrijeme kod nas kad i u drugim zemljama, a nadamo se iako je nada mala – da će i Microsoft podržati naše tržište i da će Xbox One Series X postati službeno dostupan kod nas.

No, prije nego krene to novo doba, stari dobri PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pa i PC nisu rekli svoje zbogom ove godine. Dapače, iduće godine u prvih 6 mjeseci, ove stare kante su odlučile poslati poruku svijetu i otići uz takav prasak koji će staviti samo točku na “I” ove fantastične generacije.

Nikada u povijesti svijeta igara, prva polovica godine nije bila puna ovakvih hit igara. The Last of Us Part II, Cyberpunk 2077 i Ghost of Tsushima – samo te tri igre da izađu, već bi bilo dovoljno, a gdje su tek ostali naslovi? Stoga, vrijeme je da mi prestanemo pisati i vidimo koje velike igre stižu iduće godine.

Neke od igara nemaju čvrsti datum izlaska, ali znamo da stižu iduće godine. Također, next-gen igre koje će doći krajem godine tek trebaju biti potvrđene. Jasno je i laiku da nas čeka genijalna godina i do sada vjerojatno – najbolja.

Početak godine tih, a od ožujka oluja hit igara!

Kao i svaki put, početak godine je malo tiši i nije prepun hit igara, ali već od ožujka, pa sve do kraja ljeta počinje prava ludnica.

Yakuza: Like A Dragon

Novi nastavak legendarnog serijala je ujedno i eksperiment jer donosi sasvim novu mehaniku igranja i borbe.

DATUM IZLASKA:

16.1.2020. (Japan), ostatak svijeta kasnije

PLATFORME:

PS4

Pillars of Eternity II: Deadfire

Nastavak za mnoge igrače najbolje RPG igre u posljednjih nekoliko godina konačno stiže na PS4 i Xbox One. Najbolja stvar od svega? Igra dolazi sa svim DLC-ovima i ekspanzijama. Ako volite hardcore RPG igre onda ovo nećete propustiti.

DATUM IZLASKA:

8.5.2018. (PC), 28.1.2020. (PS4 i Xbox One)

PLATFORME:

PC, PS4, Xbox One

Ori And The Will Of The Wisps

Prva Ori igra bila je jedna od najboljih platformskih igara na tržištu i jedna od najboljih Xbox One ekskluziva tada. Riječ je o zaista fantastičnom platformeru, a nastavak koji stiže odmah i na PC izgleda zaista predivno. Ako imate Xbox One i dovoljno dobar PC ovo je svakako igra koju ne smijete maknuti s radara. Vjerovat ćete nam kad vidite ocjene.

DATUM IZLASKA:

11.2.2020.

PLATFORME:

Xbox One, PC

Darksiders: Genesis

Darksiders: Genesis je već izašao na PC i pobrao je odlične ocjene igrača, ali i kritike. Iako se ne radi o direktnom nastavku na Darskiders III, već o spin-off naslovu koji podsjeća više na Diablo, kritika i igrači kažu da je ovdje riječ o jako dobroj igri i vjerujemo da fanovi serijala neće preskočiti ovu igru.

DATUM IZLASKA:

5.12. (PC i Stadia), 14.2.2020. (PS4, Switch, Xbox One)

PLATFORME:

PC, Stadia, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Dreams

Dreams je jako teško opisati. Vjerojatno najbolja, najkreativnija igra svih vremena koju mnogi neće zaigrati jer jednostavno nudi toliko toga da je to nevjerojatno. Dreams je igra i alat koji vam omogućava stvaranje igara iz svih mogućih žanrova i samo vaša mašta je granica. Sve što može vaš mozak smisliti, vi to u Dreamsu možete napraviti.

DATUM IZLASKA:

14.2.2020.

PLATFORME:

PS4

Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle

Bayonetta & Vanquish nisu nove igre jer izašle su prije 10 godina, no ova dva naslova jednostavnu zaslužuju svoje mjesto na listi. Deset godina kasnije, ove dvije vrhunske igre stižu na PS4 i Xbox One i to u 4K rezoluciji i 60FPS-ova (PS4 Pro i Xbox One X verzije). Treba li reći da su ove igre legendarne ekipe iz Platinum Gamesa?

DATUM IZLASKA:

18.2.2020.

PLATFORME:

PS4, Xbox One

Marvel’s Iron Man VR

Iduća velika igra za sve PlayStation VR vlasnike. Kao što samo ime igre sugerira – igramo u ulozi Tony Starka, odnosno Iron Mana, ali u VR-u. Sony i Marvel usko surađuju u razvoju igre u koju je Sony uložio prilično veliki novac, pa je sasvim realno da igrači mogu očekivati još jedan veliki “AAA” VR naslov.

DATUM IZLASKA:

28.2.2020.

PLATFORME:

PS4 VR

Final Fantasy VII Remake

Ne znamo što bismo više nadodali. Naslov sam za sebe govori da je treći ožujak dan kad će mnogi ostati doma i uzeti bolovanje. Prva epizoda za mnoge najboljeg FF-a ikada dolazi na PS4, a igra u novom ruhu izgleda jednostavno predivno. Ovo je naslov koji će igrati i fanovi serijala, ali i novi igrači jer igra nudi gameplay mehanike za sve – old school način igranja za starije igrače, i moderni real-time način borbe za novije generacije.

DATUM IZLASKA:

3.3.2020.

PLATFORME:

PS4

Nioh 2

Još jedna PS4 ekskluziva za početak godine. Nioh 2 je nastavak prvog dijela koji je oduševio ljubitelje igara kao što su Sekiro, Dark i Demon Souls. Nioh je nemilosrdna i teška igra koja ima ogromnu bazu fanova. Nioh 2 će sasvim sigurno je biti veliki, veliki hit.

DATUM IZLASKA:

13.3.2020.

PLATFORME:

PS4

Animal Crossing: New Horizons

Iako kod nas nažalost nema puno Nintendo Switch vlasnika, Animal Crossing: New Horizons je definitivno naslov koji će se prodavati kao vruće pecivo. Ovo je već peti nastavak u serijalu, a developer i izdavač igre je sam Nintendo. Riječ je o socijalnoj simulatoru. Ne, nema veza sa Simsima.

DATUM IZLASKA:

20.3.2020.

PLATFORME:

Nintendo Switch

Doom Eternal

Ožujak je mjesec koji označava povratak Dooma na naše konzole i PC. Nakon fantastičnog prošlog dijela koji je oduševio sve Doom fanove, Eternal se ponovno čini kao pun pogodak. Igra izgleda fantastično kao i čitav gameplay koji je oda old school napucavanju u modernom ruhu. Nemojte sumnjati – ovo će biti veliki, veliki hit.

DATUM IZLASKA:

20.3.2020.

PLATFORME:

PC, PS4, Xbox One

Resident Evil 3 Remake

Nakon fantastičnog RE2 Remakea, početkom travnja nam stiže RE3 Nemesis Remake. Naravno, predivna grafika, glazba i igrivost su ponovno tu, ali ovaj put Capcom je u igru ubacio i sasvim novi co-op mode za 4 igrača za kojeg smo svi mislili da je zasebna igra. Stoga možemo slobodno reći da nam stiže RE3 Remake, ali i nova igra Resident Evil Resistance koja podsjeća na Petak 13 i slične survival co-op igre.

DATUM IZLASKA:

3.4.2020.

PLATFORME:

PC, PS4, Xbox One

Cyberpunk 2077

Znate svi već sve – Cyberpunk 2077 je jedna od najočekivanijih igara ove generacije. Igru radi CD Projekt Red (Witcher serijal) i mnogi igrači očekuju jednu od najboljih igara iduće godine, ako ne i više.

DATUM IZLASKA:

16.4.2020.

PLATFORME:

PC, PS4, Xbox One

Predator: Hunting Grounds

Predator: Hunting Grounds je igra za koju nismo imali nikakva očekivanja, ali posljednji traileri i informacije koje dolaze od ljudi koji su igrali igru, govore da je pred nama moguće veliko pozitivno iznenađenje. Riječ je asimetričnoj co-op survival igri gdje jedan igrač igra u ulozi Predatora ili Predatorice, a ostatak ekipe pokušava preživjeti.

DATUM IZLASKA:

20.4.2020.

PLATFORME:

PS4, PC

Marvel’s Avengers

Marvel’s Avengers je igra od koje imamo velika očekivanja. Riječ je o velikoj “AAA” igri na kojoj zajedno rade Marvel, Crystal Dynamics (Tomb Raider), a izdavač je Square-Enix. Igra je kombinacija single playera i live service igara kao što su Destiny i The Division serijali. Jasno, igra je smještena u Avengers univerzum, a mi ćemo preuzeti uloge jednog od njih.

DATUM IZLASKA:

15.5.2020.

PLATFORME:

PC, PS4, Xbox One

Wasteland 3

Pionir postapokaliptičnog RPG-a se konačno vraća na konzole i PC u svibnju. Radi se o squad-based RPG igri koja je nastavak na odlični Wasteland 2 koji je izašao još tamo 2014. godine. Wasteland 3 je smješten u zimom okovani Colorado.

DATUM IZLASKA:

19.5.2020.

PLATFORME:

PC, PS4, Xbox One

The Last of Us Part II

Treba li opis za ovu igru? Najočekivanija PlayStation 4 igra ove generacije za većinu PlayStation igrača i nastavak jedne od najboljih igara svih vremena. Vjerojatno labuđi pjev PS4 konzole.

DATUM IZLASKA:

29.5.2020.

PLATFORME:

PS4

Igre koje nemaju čvrsti datum, ali znamo da izlaze iduće godine

Dying Light 2

Još uvijek nemamo čvrsti datum izlaska, ali developeri ističu “Spring 2020” kao period u kojem igra stiže. Prvi dio je oduševio sve ljubitelje open world igara sa zombie tematikom, a nastavak donosi još brutalniju borbu, još veći svijet i puno bolju priču.

DATUM IZLASKA:

Proljeće 2020.

PLATFORME:

PC, PS4, Xbox One

Ghost of Tsushima

Još jedna ogromna, i vrlo vjerojatno posljednja velika PS4 ekskluziva koja će izaći nedugo nakon The Last of Us-a 2. Vizualno predivna, Ghost of Tsushima je open world akcijska avantura iz trećeg lica smješteno u doba Samuraja. Developer je Sucker Punch, a mnogi kažu da čuvaju novac za tri igre iduće godine – Cyberpunk 2077, TLOU Part II i Ghost of Tsushimu. I tko bi im zamjerio? Sve tri će biti vrhunski naslovi. Znamo to već sada.

DATUM IZLASKA:

Ljeto 2020.

PLATFORME:

PS4

Watch Dogs: Legion

Watch Dogs: Legion trebao je izaći već u ožujku-travnju 2020. godine, ali je Ubisoft odgodio igru jer mu treba još vremena za razvoj iste.

DATUM IZLASKA:

Ljeto ili jesen 2020.

PLATFORME:

PC, PS4, Xbox One (PS5 i Xbox Series X vrlo vjerojatno)

Halo: Infinite

Halo Infinite je 99% launch naslov za Microsoftovu novu konzolu – Xbox One Series X. Ponovno je u fokusu igre legendarni Master Chief i čini nam se prema prvim najavama da se serijal vraća korjenima i svemu onome što su Halo 1 i 2 donijeli svijetu igara.

DATUM IZLASKA:

Zima 2020.

PLATFORME:

Xbox One, Xbox Series X, PC

Godfall

Godfall je prva službeno potvrđena PlayStation 5 konzolaška ekskluziva. Igra stiže na zimu iduće godine i jedan je od launch naslova za PlayStation 5. Riječ je igri koja je smještena u fantasy okruženje, a veliki fokus je na melee borbi, lootu i razbijenim protivnicima.

DATUM IZLASKA:

Zima 2020.

PLATFORME:

PC, PS5

World of Warcraft: Shadowlands

Nova, ogromna ekspanzija za planetarno popularni WoW. Novi kontinent, nove zone, nove gameplay mehanike…ma znamo da će te Shadowlands kupiti odmah. Igra bi trebala doći na jesen-zimu 2020. godine.

DATUM IZLASKA:

2020.

PLATFORME:

PC

A Total War Saga: Troy

Legendarni A Total War serijal iduće godine dobiva novo poglavlje, a ovaj put u fokusu je Trojanski rat u kojem su se borili Grci i Trojanci. A Total War serijal je poznat svim igračima po odličnoj igrivosti, i fantastičnom miksu real-time borbe, strategije i gradnje.

DATUM IZLASKA:

2020.

PLATFORME:

PC

Rainbow Six Quarantine

Quarantine je igra smještena nekoliko godina u budućnosti kad pričamo o Rainbow Six univerzumu. Igru razvija nova ekipa koja je sastavni dio Ubisoft Montreala i nije nastavak na Siege. Riječ je co-op PVE igri za 3 igrača.

DATUM IZLASKA:

2020. godina

PLATFORME:

PS4, PC, Xbox One (PS5 i Xbox Series X vrlo vjerojatno)

Ne, to nije sve…

Popis igara koje smo naveli iznad niti blizu nije kompletan. Iduće godine izlazi još hrpa igara koje ćemo detaljnije obraditi u našim stalnim rubrikama “Ovo su igre koje dolaze u XY mjesecu” i tamo ćemo obraditi detaljnije igre za svaki mjesec posebno.

Sve sportske igre, Call of Duty i next-gen igre…

Zato smo vam rekli da gore navedene igre ne predstavljaju kompletan spisak igara. Ne znamo koje će next-gen igre izaći, ali nagađanja kažu da su Horizon Zero Dawn 2 (prilično izvjesno) i Gran Turismo 7 (manje izvjesno) dvije velike PS5 launch igre. Uz to Bluepoint radi na remakeu za PS5, a nagađanja kažu da je riječ o Dark Souls Remakeu.

Jasno, zimu će obilježiti next-gen konzole i igre, a jesen opet znači dolazak svih onih igara koje izlaze svake godine, a to su: FIFA 21, PES 2021, NBA 2K21 i Call of Duty. Sve ove igre će izaći na sadašnjim konzolama, ali gotovo je sigurno da će doći i na next-gen konzole.

Assassin’s Creed: Ragnarok gotovo sigurno također izlazi iduće godine. Ubisoft je potvrdio puno ranije da ove godine nećemo vidjeti novi Assassin’s Creed (kao što i nismo) već idući Assassin’s Creed stiže 2020. godine. Samo je pitanje u koje vrijeme će biti smješten, a sve glasine kažu da će igra biti okrenuta Nordijskoj mitologiji.

Kompletnu listu znanih, ali i manje znanih igara koje stižu iduće godine, možete pronaći ovdje.

Sad vam je sigurno jasno zašto smo napisali naslov koji smo napisali. Ne sjećamo se je li ikada u povijesti postojala bolja godina (do sada) za gamere?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano