FFA Focus

Koliko će koštati PlayStation 5?

Ray tracing. 120 fps-a. Instantna učitavanja. Custom made procesor. Jači od GTX 2070 grafičkih kartica. 4K rezolucije, pa čak i 8K rezolucije. Što iz službenih, a što iz neslužbenih izvora, sa svim tim informacijama se nabacuje u posljednje vrijeme.

Pa koliko će sve to koštati? Ne znamo, ali pokušati ćemo prognozirati na temelju informacija koje znamo, a kako bismo došli bliže odgovoru osvrnuti ćemo se i na prethodne konzole.

Kako su nas nekad derali domaći trgovci?

Sjećate li se izlaska PlayStationa 2 2000. godine? Cijena u Americi mu je bila tek 300 dolara. Iako je tečaj konverzije dolara u kune bio čak za kunu niži nego danas, dakle oko 5,5 kuna za dolar, kod nas mu je cijena iznosila i do 4800 kuna. Skoro troduplo više.

Srećom, s novim Sonyjevim zastupnikom na ovim prostorima, fer trgovcima i ulaskom u Europsku uniju stvari su se promijenile značajno na bolje, pa je cijena PlayStationa 4 na izlasku u Hrvatskoj bila približno slična cijeni u Velikoj Britaniji i ostatku EU. Dakle, što se tiče domaćeg tržišta, ne treba očekivati neku preveliku cjenovnu razliku u odnosu na ostatak EU.

Tvorac PlayStationa 5 Mark Cerny potvrdio je kako će cijena po izlasku biti “privlačna gamerima”, čime je, kako si dopuštamo tumačiti, odagnao mogućnost visoke cijene tipa 600 eura koliko je iznosila cijena PlayStationa 3 od 60GB.

Koliko god ga volimo, treba priznati da je PlayStation 4 imao najmanji grafički skok u odnosnu na prošle generacije.

Ipak, ako usporedimo PlayStation 4 i sve što dosad znamo o PlayStationu 5, teško je ponovno očekivati cijenu od 400 eura. PlayStation 4, koliko god ga voljeli, je realno imao najmanji grafički skok u odnosu na prošle generacije. Primjerice, štedljivi Jaguar procesor koji je i onda bio namijenjen tabletima i laptopima niže do srednje klase i dalje stvara svojevrsni “bottle neck” i radi se, realno, o komponenti na kojoj se štedilo.

S druge strane, PlayStation 5 obećava ozbiljni skok na nativne 4K rezolucije. Sami procesor će doživjeti značajan skok na Zen 2 mikroarhitekturu proizvodnog procesa od 7nm. AMD-ova Navi grafika od preko 12 (do potencijalnih 14) teraflopsa, uspoređujući s PS4 Pro i 4.2 teraflopsa. Čak i ako zanemarimo značajne CPU i GPU skokove, sam prelazak na SSD diskove je prilično skup i očekujemo najmanje 1TB prostora, dok bi realno bilo možda čak i 2TB što bi dodatno poskupilo cijenu konzole, posebice ako računamo da se niži razred SSD diskova trenutno cijeni nešto manje od $100 u trgovinama, a kod nas ih nema ispod 800 kuna (cca $120).

2007. se predviđalo da Sony gubi i do $300 po prodanoj konzoli.

Znamo da je Sony s PlayStationom 2 i PlayStationom 3 gubio ozbiljan novac na svakoj prodanoj konzoli. Dakle, na početku prodaje ih je prodavao ispod cijene, dok je zarada stizala od igara. Također, znamo da je to bio slučaj i s PlayStationom 4, ali u znatno manjem omjeru, pa je već nakon par mjeseci objavljeno da se konzole prodaju uz profit.

Realno, uz cijenu od 400 eura i očekivane komponente, Sony bi trebao gubiti puno više novca i trebao bi ga gubiti znatno duže. Generacijski gledano u kontekstu vremena u kojem izlaze, PS5 bi trebao biti naprednija konzola od PS4 i teško je očekivati relativno nisku cijenu kakvu je imala “četvorka”. Uz sve navedeno, te uz šuškanja kako bismo s PlayStationom 5 trebali dobiti još jedan razred PS+ pretplate koja bi Sonyju trebala stvarati dodatan novac doslovno iz ničega, smatramo kako će cijena nove konzole biti smještena negdje između 450 do 500 dolara/eura, odnosno između 3400 i 3800 kuna.

Koliko će Sony gubiti?

Cijena će ovisiti i o Microsoftu i novom Xboxu. Sonyu neće biti u interesu imati višu cijenu od konkurencije, a Microsoft se već opekao prošlu generaciju s cijenom od 500 eura za Xbox One. Jednoj od najbogatijih kompanija svijeta, nakon svojevrsnoga podbačaja s aktualnom generacijom konzola definitivno će biti u interesu spustiti cijenu novog Xboxa koliko je to maksimalno moguće.

Također, prema komponentama o kojima se priča, po cijeni koju smo predvidjeli Sony će gubiti ozbiljan novac, jer cijena proizvodnje će teško biti ispod 550 do 600 dolara, a možda čak i više, ovisno o tome hoće li sami proizvoditi SSD diskove ili će ih kupovati. Međutim, prodaja konzole čak i uz 100-ak dolara gubitka, na duže staze će biti profitabilna. Naime, Sony po igri od 60 dolara ima najmanje 10 dolara zarade, dok se na PSN Storeu ona penje i do 18 dolara. Ako tome pridodamo zaradu od PlayStation Plusa, kao i zaradu od sve izvjesnijeg dodatnog PS+ razreda, straha za brigu nema. Za njih. Nama je ionako svejedno. Mi ćemo, kao i uvijek, tražiti što više za naš novac.

Oznake

11
Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Pratitelja
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Danijel KobešćakWekyZeroPsyBorG6of9Boja1964 Recent comment authors
novije starije popularnije
Danijel Kobešćak

Momci pa ima 36 rata bez kamata i to je to
Nekih 100kn+ mjesecno
Bolja opcija nek nadograđivati komp za 4k rezu u high-ultra detalje
Ja sam potrosio preko 12000kn na komp a da sam ostao na ps4 igrao bi igre ko gow horizon rdr2 i sl
Ekskluzive su prava snaga ps konzole a ne 60fps i 4k reza

Master_X

Hehhehe.Cijene iste ko u UK i ostatku razvijene EU a plaće kod nas ko u Albaniji.Moram isto plačat ko bogate zemlje,a kupovna moć nam je strašno jaka.

Boja1964

Kakve to ima veze koliko ti zarađuješ i kolika je kupovna moć u Hrvatskoj? BMW košta otprilike isto i u Albaniji i u Hrvatskoj i u Njemačkoj. Nitko ga ne prodaje na našim prostorima po kupovnoj moći kako bi prodali više komada. Ista stvar je s televizorima, pojačalima itd. Nemaš novca za konzolu, imaš onda pametnijih stvari u životu na koje ćeš trošiti svoje novce. Konzola nije cipela da bi je svatko morao imati.

PsyBorG6of9

kad platis sve predivna davanja i poreze drzavi. btw pdv kod nas je 25%, u njemackoj 19% tak da ono tesko da kosta otprilke isto na par desetaka tisuca eura, tak oda ti usporedba bas ne stoji

Weky

499. Manje od tog se ne isplati, više se ne usude. Bit će 499. Ovaj put će Microsoft i Sony uskladiti cijenu i prepustiti tržištu da presudi.

PsyBorG6of9

haha…koji clanak…. zen2 izlazi za par dana, cijena ssd diskova je vec koliko ono u padu i postaju standard. posto ps5 izlazi koje ono godine, koliko ce te godine kostat ssd disk od tere tada kad ga jedna kompanija kupuje na milione? prognoza autora je na visini vakuline prognoze

Weky

70 dolara

PsyBorG6of9

vidim vidovit si i upoznat s cijenama kretanje flash memorije za godinu, godinu i pol.

Weky

Dobro vidiš.

Zero

Plus 100-200 eura od inače preporučene cijene od 400. Što je to problem za nas Sonyjevce, ha?

PsyBorG6of9

fasicnantno da netko spominje ps3 uopce u nekoj kvazi usporedbi cijene s ps5. koliko me sjecanje sluzi ps3 je gutao blue ray diskove, koje je ono godine izasao blue ray player?!? znaci to je ono cudo u koje ubacis disk i gledas blue ray filmove na tvu, koliko je te 2006. dosao najobicniji blue ray player u usporedbi s ps3…. znaci to nije bio ni ssd kojeg imam vec godinama u kompu, niti zen koji je tu koliko vec i biti ce koliko vec kad ps5 izadze.

Povezano

Back to top button
Close
Close