FFA Focus

Koliko će koštati PlayStation 5?

Ray tracing. 120 fps-a. Instantna učitavanja. Custom made procesor. Jači od GTX 2070 grafičkih kartica. 4K rezolucije, pa čak i 8K rezolucije. Što iz službenih, a što iz neslužbenih izvora, sa svim tim informacijama se nabacuje u posljednje vrijeme.

Pa koliko će sve to koštati? Ne znamo, ali pokušati ćemo prognozirati na temelju informacija koje znamo, a kako bismo došli bliže odgovoru osvrnuti ćemo se i na prethodne konzole.

Kako su nas nekad derali domaći trgovci?

Sjećate li se izlaska PlayStationa 2 2000. godine? Cijena u Americi mu je bila tek 300 dolara. Iako je tečaj konverzije dolara u kune bio čak za kunu niži nego danas, dakle oko 5,5 kuna za dolar, kod nas mu je cijena iznosila i do 4800 kuna. Skoro troduplo više.

Srećom, s novim Sonyjevim zastupnikom na ovim prostorima, fer trgovcima i ulaskom u Europsku uniju stvari su se promijenile značajno na bolje, pa je cijena PlayStationa 4 na izlasku u Hrvatskoj bila približno slična cijeni u Velikoj Britaniji i ostatku EU. Dakle, što se tiče domaćeg tržišta, ne treba očekivati neku preveliku cjenovnu razliku u odnosu na ostatak EU.

Tvorac PlayStationa 5 Mark Cerny potvrdio je kako će cijena po izlasku biti “privlačna gamerima”, čime je, kako si dopuštamo tumačiti, odagnao mogućnost visoke cijene tipa 600 eura koliko je iznosila cijena PlayStationa 3 od 60GB.

Koliko god ga volimo, treba priznati da je PlayStation 4 imao najmanji grafički skok u odnosnu na prošle generacije.

Ipak, ako usporedimo PlayStation 4 i sve što dosad znamo o PlayStationu 5, teško je ponovno očekivati cijenu od 400 eura. PlayStation 4, koliko god ga voljeli, je realno imao najmanji grafički skok u odnosu na prošle generacije. Primjerice, štedljivi Jaguar procesor koji je i onda bio namijenjen tabletima i laptopima niže do srednje klase i dalje stvara svojevrsni “bottle neck” i radi se, realno, o komponenti na kojoj se štedilo.

S druge strane, PlayStation 5 obećava ozbiljni skok na nativne 4K rezolucije. Sami procesor će doživjeti značajan skok na Zen 2 mikroarhitekturu proizvodnog procesa od 7nm. AMD-ova Navi grafika od preko 12 (do potencijalnih 14) teraflopsa, uspoređujući s PS4 Pro i 4.2 teraflopsa. Čak i ako zanemarimo značajne CPU i GPU skokove, sam prelazak na SSD diskove je prilično skup i očekujemo najmanje 1TB prostora, dok bi realno bilo možda čak i 2TB što bi dodatno poskupilo cijenu konzole, posebice ako računamo da se niži razred SSD diskova trenutno cijeni nešto manje od $100 u trgovinama, a kod nas ih nema ispod 800 kuna (cca $120).

2007. se predviđalo da Sony gubi i do $300 po prodanoj konzoli.

Znamo da je Sony s PlayStationom 2 i PlayStationom 3 gubio ozbiljan novac na svakoj prodanoj konzoli. Dakle, na početku prodaje ih je prodavao ispod cijene, dok je zarada stizala od igara. Također, znamo da je to bio slučaj i s PlayStationom 4, ali u znatno manjem omjeru, pa je već nakon par mjeseci objavljeno da se konzole prodaju uz profit.

Realno, uz cijenu od 400 eura i očekivane komponente, Sony bi trebao gubiti puno više novca i trebao bi ga gubiti znatno duže. Generacijski gledano u kontekstu vremena u kojem izlaze, PS5 bi trebao biti naprednija konzola od PS4 i teško je očekivati relativno nisku cijenu kakvu je imala “četvorka”. Uz sve navedeno, te uz šuškanja kako bismo s PlayStationom 5 trebali dobiti još jedan razred PS+ pretplate koja bi Sonyju trebala stvarati dodatan novac doslovno iz ničega, smatramo kako će cijena nove konzole biti smještena negdje između 450 do 500 dolara/eura, odnosno između 3400 i 3800 kuna.

Koliko će Sony gubiti?

Cijena će ovisiti i o Microsoftu i novom Xboxu. Sonyu neće biti u interesu imati višu cijenu od konkurencije, a Microsoft se već opekao prošlu generaciju s cijenom od 500 eura za Xbox One. Jednoj od najbogatijih kompanija svijeta, nakon svojevrsnoga podbačaja s aktualnom generacijom konzola definitivno će biti u interesu spustiti cijenu novog Xboxa koliko je to maksimalno moguće.

Također, prema komponentama o kojima se priča, po cijeni koju smo predvidjeli Sony će gubiti ozbiljan novac, jer cijena proizvodnje će teško biti ispod 550 do 600 dolara, a možda čak i više, ovisno o tome hoće li sami proizvoditi SSD diskove ili će ih kupovati. Međutim, prodaja konzole čak i uz 100-ak dolara gubitka, na duže staze će biti profitabilna. Naime, Sony po igri od 60 dolara ima najmanje 10 dolara zarade, dok se na PSN Storeu ona penje i do 18 dolara. Ako tome pridodamo zaradu od PlayStation Plusa, kao i zaradu od sve izvjesnijeg dodatnog PS+ razreda, straha za brigu nema. Za njih. Nama je ionako svejedno. Mi ćemo, kao i uvijek, tražiti što više za naš novac.

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close