FFA Focus

Najdraži heroji u igrama | vol. 1

Ovoga puta pod svjetla reflektora dolaze naši dragi heroji zbog kojih ne želimo prekinuti igranje igre proživljavajući njihove priče.

Nema ništa bolje nego kada u igri upravljamo odlično karakteriziranim likom oko koje se vrti igra. Time definitivno poboljšavamo iskustvo koje postaje na granici filmskog. Proživljavamo svaki moment života heroja poistovjećujući se s njim bilo da se radi o odlukama koje donosimo za njega ili emocijama koji će njegov odnos spram okoline ili priča izazvati u nama. U nastavku slijedi 10 heroja u igrama koji su našu redakciju impresionirali do te mjere da zaslužuju biti na listi.

Kain – Legacy Of Kain / Blood Omen serijal

Kain_FFA.jpg

Doista je teško izdvojiti serijale videoigara u kojima bi se isti lik izmjenjivao u ulogama antagonista i protagonista. Uz par iznimki kao što je primjerice Big Boss iz Metal Gear Solid serijala, Kain je upravo jedan od takvih primjera. Kain, čiji je postanak iz čovjeka u moćnog vampira prikazan daleke 1996. kroz Blood Omen: Legacy of Kain, polako je prerastao u negativca kojeg smo u početku mrzili u Legacy of Kain: Soul Reaver igrama, ali smo se u isto vrijeme divili toj hladnoj odlučnosti, filozofskim razmišljanjima, karizmi i moći kojom je ovaj lik isijavao. Upravo ovaj paradoks svrstao je Kaina u sam vrh antiherojskih likova koje ste jednostavno morali poštivati, ako već ne simpatizirati/voljeti. U konačnici, Legacy of Kain: Defiance dao nam je razlog više upravo za ovo posljednje, i čini se, zaključio epsku sagu o Kainu koji je “odbio žrtvu”.

– Zero

Edward Kenway – Assassin’s Creed IV: Black Flag

Edward_Kenway-FFA.jpg

Četvrti dio Assassin’s Creed serijala označio je zaokret u pristupu. Dok je većini drugi dio bio najbolji, dijelom zbog izvrsnog Ezia, mene je Black Flag osvojio svojim tirkizno šarenim prikazom Kariba te vrlo unikatnim protagonistom. Edward Kenway svoju avanturu započinje običnom željom za ostvarenjem bogatstva. U potrazi za lagodnim životom, vlastiti je uspjeh spreman ostvariti na sve načine. Međutim, plovidba predivnim i opasnim morem te druženje s Adewaleom i redom Assassina, Kenway spoznaje da u životu postoji više od onog materijalnog. Putovanje kroz karipske otoke nudi nam pogled u transformaciju karaktera, Edward doživljava preporod i postepeno se mijenja te postaje zreliji. Upravo će mi zbog takvog odrastanja protagonista Kenway zauvijek biti na posebnom mjestu.

– FicoLegend

Commander Shepard – Mass Effect serijal

Shepard_FFA.png

Biowareovo revolucionarno putovanje svemirom ne bi bilo toliko posebno da nema Sheparda, čiji je karakter polovično i karakter nas samih. Riječ je o poluizgrađenom liku kojeg naši postupci i odluke u potpunosti oživljavaju i tvore jednog od najboljih heroja u gamingu. Kroz trilogiju je nemoguće ne vezati se uz Sheparda, a time i ne vezati se s lepezom likova koje on upozna tijekom životne avanture za spas galaksije.

– FicoLegend

Trevor Phillips – Grand Theft Auto V

Trevor_FFA.jpg

O Trevoru, jednom od tri protagonista koja vodimo kroz glavnu priču GTA V doista je teško nešto pozitivno za reći. Već na samom početku predstavljanja ovog lika jasno je da se radi o problematičnoj individui. Ok, problematičan je možda i preblaga riječ. Trevor je, psihologijskim rječnikom rečeno, slika i prilika sociopata. K tome ima problema s ovisnošću, stvaranjem i održavanjem bilo kakvih kvalitetnijih odnosa s osobama koje imaju tu nesreću da ga bolje poznaju, kao i pronalaskom nekog svrhovitog posla pored proizvodnje droge i sporadičnog ostalog bavljenja kriminalom.

No uz sve to, Trevor je možda i najbolje utjelovio igrače koji vole divljati kroz GTA svijet, bez previše vođenja brige o savjesti, zakonima i mogućim posljedicama za ostale virtualne likove. A priznajmo sami sebi – nismo li upravo to voljeli napraviti s vremena na vrijeme u GTA igrama? Trevor uz sve prikazano i ispoljeno nasilje (scena s mučenjem je šlag na tortu) uspijeva biti i povremeno duhovit s nekim zabavnim idejama, no ruku na srce, ne bismo htjeli takvog “prijatelja” u stvarnom svijetu. Zbog toga vjerojatno i Michaelu svaki put padne mrak na oči kada ga vidi pred ulaznim vratima svoje vile.

– Zero

Vaan – Final Fantasy XII

Vaan_FFA.jpg

Iako su možda u većem fokusu Ashe, Basch i Balthier, meni je najdraži lik upravo Vaan. On je vrlo simpatičan (iako malo blesav) lik koji želi osvetiti brata, pronaći nekakvo blago te najbitnije postati “sky pirate”. Tijekom igre gledamo kako sam lik shvaća da mu mržnja Empirea ništa ne pomaže. Čak bi mogao reći kako odrasta? Cijela moja ekipa je uvijek upravljala samo Vaanom dok drugi su dolazili u obzir samo ako bi Vaan bio K.O. ili tijekom dizanja nivoa (lv) na likovima. Znači samo Vaan i Zodiac Spear. Čak mu je i “zuza” dobra.

– ThaUrban

Max Payne – Max Payne serijal

Max_Payne_FFA.jpg

Složiti tekst o najdražim i najistaknutijim likovima u igrama bilo bi nemoguće bez Max Paynea, tragičnog junaka po kojemu je i nazvan jedan od ponajboljih TPS serijala. Da ne ulazimo u opis igara i onoga po čemu je serijal toliko dobar, važno je istaknuti da kvalitetnu priču o osveti i traženju pravde čini upravo odlično okarakterizirani Max Payne, čovjek koji je izgubio sve i koji će i dalje gubiti dio sebe i bitne osobe kroz svaku sljedeću igru.

Max Payne bez obzira na sve zadržava veliku dozu sarkazma, čak i ironije, te u trećem dijelu boluje  od izražene depresije uz koju je spojen i alkoholizam. No oštroumne opaske, inteligencija, reminiscencija na sretnija vremena dok mu je obitelj bila još živa, osjećaj za pravdu u stilu Punishera, sve su to elementi zbog kojih smo mogli simpatizirati s Max Payneom, ali istovremeno ga i žaliti koliko je realistično prikazan za čovjeka u takvoj situaciji. Koliko god odličan serijal bio, nadajmo se da je treći nastavak ujedno i zadnji upravo iz ovog razloga. Max Payne je jedan od likova koji su najviše propatili kroz igre, ali vjerojatno i ubili najviše ljudi (negativaca). Karma, možda bi neki rekli.

– Zero

Joel & Ellie – The Last Of Us

Joel_Ellie-FFA.jpg

Glavne protagoniste TLoU-a nemoguće je izostaviti s ove liste, a isto tako nemoguće je o njima pisati odvojeno. Svaki dijalog, svaki događaj u igri, razvoj njihova odnosa i svaka manja scena u igri poput one sa satom odišu dušom i ljubavlju koja je unesena u ove likove. Kroz njihovo putovanje prožeto kako teškim, tako i onim sretnim trenucima zavoljeo sam ove likove i totalno se upustio u njihov svijet te na kraju završio na svom svojevrsnom putovanju. Uz čvrstu direkciju i pisanje Neila Druckmanna i pažljivo odmjerene performanse Ashley Johnson i Troyja Bakera, ovi likovi zauvijek će ostati sa mnom. Jedva čekam vidjeti što nam se sprema u nastavku ove priče…

– CroZac_Drake

Nathan Drake – Uncharted serijal

Nathan_Drake_FFA.jpg

Kako s ovakve liste izostaviti ikonu poput Drakea? Nikako, eto kako. Gotovo 10 godina prošlo je od prve avanture s ovim avanturistom britka jezika, neizmjerne snage i svega ostaloga što ga čini modernom inačicom legendarnog Indiane Jonesa. Kroz svoje četiri avanture osim što nam je poslužio kao odličan vodič na putovanju svijetom, isto tako zabavljao nas je svojim doskočicama, izborom žena i spektakularnim akcijskim scenama kojima bi pozavidjeli i holivudski blockbusteri. Kad znate da je veličina poput Nolana Northa najpoznatija upravo po ovoj ulozi, sve vam je jasno.

– CroZac_Drake

Geralt of Rivia – Witcher serijal

Geralt_FFA.jpg

Geralt je nastao prije više od 20 godina kao plod mašte Andrzeja Sapkowskog. Međutim, Geralt iz knjige i Geralt iz igre se razlikuju. Kada smo se u prvom Witcheru upoznali s Geraltom, patio je od amnezije. To nam je pružalo šansu da se lakše povežemo s bjelokosim herojem. Ipak, karakterizacija nekoga tko u pravilu nema emocija, do svog je vrha došla u trećem Witcheru kada se u čitavu priču uplela Ciri. Emocije koje Geralt pokazuje i neodoljiv sarkazam dovoljan su razlog da vam Vještac nikada ne napusti zbirku najdražih protagonista.

– FicoLegend

George Stobbart – Broken Sword serijal

george-stobbart-1996-2012-FFA.png

Ovaj gospodin nije neki razbijač koji vitla raznoraznim arsenalom oružja čisteći sve pred sobom niti ima neku zeznutu životnu priču iz koje se završio tko zna gdje, s tko zna kim, radeći tko zna što. Gledajući s uobičajenog kuta gledišta, George je sasvim prosječna normalna osoba. Formalni pravnik plave kose koji voli putovanja, povijest, arheologiju, kežualno obučen (s džepovima koji su očito crne rupe) i (ne)uspješan zavodnik. Ono čime se ističe je njegova ogromna doza sarkazma i humora u rečenicama koja će nas nerijetko nasmijati do suza uparena sa pozitivnim pogledom na život. Uz to, svojim determinizmom, brzim razmišljanjem i jakim osjećajem za pravdu se bez problema nosi sa svakakvim problemima u serijalu bez puno muke i paničarenja.

– Yakuza_stinger

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close