FFA Focus

Što očekivati od današnjeg otkrivanja PlayStationa 5?

Jako dugo nismo vidjeli količinu oduševljenih komentara na našim društvenim mrežama kao jučer kada smo proslijedili informaciju kako će danas u 17h Sony i Mark Cerny razotkriti PlayStation 5.

Mnogi očekuju nerealne stvari i zaista je jako teško da će biti otkrivena većina toga što nas zanima. Analizirali smo što će Sony danas sigurno pokazati, što će možda pokazati i što definitivno nećemo saznati.

  • Je li PS5 snažniji od Xbox Series X
  • Koje će igre prikazati?
  • Kako će izgledati konzola?
  • Hoće li prikazati sve nove mogućnosti novog kontrolera?
  • Hoće li konačno objaviti kompatibilnost sa starim konzolama?
  • Cijena?

Što je sigurno?

Sigurno ćemo dobiti kompletan hardverski prikaz konzole. O kakvom se točno procesoru radi s kakvim specifikacijama, hoće li grafičko rješenje biti na tragu Xbox Series X i njihovih 12 teraflopsa, koliko su uspjeli nabrijati propusnost GDDR6 memorije, kolika će biti veličina SSD diska i hoćemo li moći sami nadograđivati memoriju, je li implementirana nekakva izvedba vodenog hlađenja…

Sigurno je da ćemo danas saznati tko je moćniji. PlayStation 5 ili Xbox Series X?

Hoće li predstaviti konačni izgled PlayStationa 5

Sony je uvijek radio show kada je trebalo prikazati izgled samog kučišta koje će narednih 5-6 godina krasiti naše dnevne sobe, kuhinje i kupaonice, stoga smatram da danas nećemo saznati kako će PS5 izgledati u svojem završnom izdanju. To bi trebalo biti otkriveno na nekoj velebnoj pozornici uz milijun fotoreportera. Uostalom, Sony je i sam naglasio da će danas “tek” uroniti u hardversku arhitekturu konzole.

Najava novih igara?

Hoće li biti otkrivene nove igre? Jako teško. Za očekivati je da će Mark Cerny snagu konzole demonstrirati kroz posebno razvijene tech demoe i prikaze starijih igara poput Spider-Mana koje će se usporediti s izvedbama na PlayStationu 4. Predstavljanje igara koje će popratiti izlazak PlayStationa 5 definitivno će biti na nekom zasebnom eventu, zajedno s predstavljanjem izgleda “petice”. Naposljetku, Sony ne želi skretati pažnju sa svoje dvije velike nadolazeće PS4 ekskluzive: The Last of Us Part II i Ghost of Tsushime.

I zapamtite. Ništa napisano iznad ne vrijedi za Knack 3. On će sigurno biti najavljen. Knack je dijete Marka Cernyja i ne vidimo drugu igru s kojom bi on bio sposoban prikazati tehničku moć PlayStationa 5.

A što s novim kontrolerom?

Novi kontroler? Sony je već potvrdio da će DualShock 5 imati haptičku vibraciju i L2/R2 triggere s dinamičkim otporom što su fantastične vijesti, ali postoje indikacije kako kontroler obiluje i drugim mogućnostima poput očitavanja otkucaja srca i znojenja ili LED ekrana. Šanse da će Mark Cerny ležerno ušetati u kadar s novim kontrolerom veće su od onih za predstavljanje izgleda konzole, ali nekako sumnjam da će kontroler danas biti u fokusu.

Danas Sony MORA potvrditi kompatibilnost sa starim konzolama

Kompatibilnost sa starim konzolama? Sony to danas definitivno mora potvrditi. Ako ne potvrdi, poprilično je izvjesno, to znači kako PS5 nije kompatibilan s PS4 (i starijim) igrama. Ipak, šanse da ćemo PS4 igre igrati na PS5 su maksimalne i smatram kako ćemo definitivno dobiti potvrdu. Kompatibilnost sa starijim konzolama ipak je nešto veći pothvat i s tim se ne bismo zalijetali.

Cijena?

Ne postoji nikakva šansa da će Sony baš danas predstaviti cijenu konzole. Kako bi se stvorili preduvjeti za to, smatram da Sony treba najprije kompletno otkriti konzolu, sve njegove mogućnosti, mogućnosti kontrolera, njezin izgled kao i launch igre.

Dapače, ne bismo imali ništa protiv da se već danas otkrije cijena, ali to bi bilo suprotno Sonyjevom ponašanju dosad. Otkrivanje cijene danas moguće je isključivo ako se Sony odluči maksimalno je srezati, gubiti novac po prodanom primjerku i ponuditi je po cijeni od $400 što bi definitivno bio potez kojim bi ošamutio Microsoft i sve glavešine iz Redmonda.

Nešto revolucionarno?

Jučer smo prenijeli izjavu jednog od ljudi koji nema veze sa Sonyjem, a koji već neko vrijeme radi s PlayStationom 5. On tvrdi kako je PlayStation 5 najuzbudljiviji komad hardvera u posljednja dva desetljeća, što nam sugerira kako će nova konzola biti nešto više od pukog napucavanja hardvera.

Posljednja dva desetljeća nagledali smo se inovacija koje su u potpunosti promijenile naše živote, stoga takva izjava od čovjeka iz industrije definitivno ima težinu.

Primjerice, jedna od glasina bila je kako će površina PlayStationa 5 ujedno služiti i kao podloga za bežično punjenje kontrolera. Što je definitivno “uzbudljivo”. Hoće li Sony prikazati danas takvu i ostale slične inovacije? Rekao bih kako je to usko vezano uz predstavljanje izgleda konzole. Jedno ide s drugim.

Kako bilo, svi ćemo danas u 17 sati uzbuđeno pratiti Sonyjeve stranice (i FFA, jer sve ćemo uživo prenositi na našem portalu). Ovo napisano iznad samo su špekulacije temeljene na opažanjima ponašanja Sonyja kroz povijest. Kako bilo, spremni smo na sve.

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close