Recenzije

Recenzija | eFootball PES 2020

This is our year! – rekli bi vam navijači Liverpoola. Ovoga puta, uzviknuli su to i iz Konamija. S pravom?

This is football?

Kao što je sigurno da će sunce izaći na istoku, a zaći na zapadu, tako je sigurno i da ćemo svake iduće godine dobiti novu varijaciju (novi nastavak, kako god to želite zvati) Konamijeve nogometne igre – Pro Evolution Soccera. Svaka godina donosi i novu najavu. „Radikalno ćemo promijeniti čitavu igru“ – vrištali su naslovi, a kako bi nas dodatno uvjerili u to, igri su dodali naziv eFootball.

Demo igre koji je bio besplatno dostupan svima nas je oduševio. Gameplay je uistinu bio drugačiji od svih ostalih nogometnih igara zadnjih nekoliko godina. Grafika, animacije te sama fizika igrača je bila na zavidnoj razini, dok je fizika lopte bila nešto najbliže istinskoj simulaciji što smo vidjeli.

Svako dodavanje i svaki udarac je trebalo jako dobro odmjeriti jer inače lopta postaje ničija pa kreće bjesomučni trk vas i protivnika da uhvatite tu ničiju loptu. Očekivali smo da će to biti temelj i pune inačice igre, no gadno smo se prevarili.

Prva utakmica koju smo zaigrali u novom PES-u i odmah razbijanje Real Mad…ovaj Madrid Chamartina B

PES 2020 (neću ga zvati eFootball, to vam je valjda jasno) je jedna jako čudna biljka zbog koje i pišemo trenutno samo dojmove, a ne punokrvnu recenziju (koja stiže za koji dan). Naime, kada smo upalili igru i započeli svoju prvu utakmicu protiv AI-a na Super Star težini dobili smo prvu pljusku. Griezmann je u Atleticu, isto kao i Godin.

Rabiot nije u Juventusu. Pepe nije u Arsenalu. Pobogu Ramsey nije u Juventusu, a za taj transfer se znalo prije kraja prošle sezone. Dobili smo informaciju kako će Live Update s valjanim transferima izaći 12.9., što znači da ste do tada osuđeni na rostere iz PES-a 2019. No, to nije jedina stvar iz PES-a 19 na koju ste osuđeni.

Willian slavi što je ovdje i dalje Hazard njegov suigrač

Prešao sam preko činjenice da igrači nisu u adekvatnim klubovima. Brzo će 12.9., nije potrebno raditi paniku oko toga. Gledam uvodnu animaciju pred utakmicu. Stadioni izgledaju prekrasno, igrači u tunelu izgledaju kao pljunuti oni, vizualno ne mogu spočitati niti jednu stvar. Izvodim početni udarac, kada ono, šok broj 2!

eFootball nije PES 2019 ili sam lud?

Nakon nekoliko dodavanja shvaćam da ovo nije ni približno isti gameplay kao onaj iz demo igre, već kako se radi o gameplayu iz PES-a 19! Da se razumijemo, PES 19 je po meni osobno imao jako dobar gameplay i što se same nogometne igre tiče, neovisno o svom popratnom sadržaju, to mu je definitivno bio forte nad konkurencijom, no očekivao sam ipak nešto novo i nešto drugačije. Ono što sam dobio je copy/paste gameplaya od prošle godine s minimalnim preinakama koje se rijetko kada osjete.

Španjolci znaju da je centaršut Barišića opasan s te pozicije jer bio je i prošle godine

Nakon završene utakmice krenuo sam dalje kroz istraživanje glavnog menija (koji napokon liči na nešto) i kroz sve ono što mi PES nudi, a nudi u principu iste stvari kao i prošle godine. Master League je i dalje fan favorite mode koji je i ove godine odrađen jako dobro, no bez većih preinaka. I dalje je to pristojan hibrid Football Managera i simulacije nogometa na terenu, a neki noviteti poput onoga da vaš trener izgleda kao Maradona (uz kilo kokaina) i da su animacije uistinu zabavne čine cijelu ovu priču puno zabavnijom.

Uz to par dodatnih detalja kao što je činjenica da transfere nije toliko lako odraditi kao prije (s Napolijem sam optimistično htio kupiti Kantea, no njegova cijena od 120 milijuna eura je bila duplo više od mog budžeta) je na neki način povećalo realizam ovog modea.

Ukratko, fanovi single-player načina igranja će, kao i prethodnih godina, i dalje biti jako zadovoljni s Master Ligom. Sitne preinake čine ovaj mode baš pravom nogometnom pričom vašeg kluba i vašeg trenera te je ovdje napravljen definitivno korak u pravom smjeru.

Maradona pita Maguirea može li u toj glavurdi prošvercat bar 3 kile bijelog

Zadovoljno izlazim iz Master Lige i okrećem se rak rani ovog serijala – online igranju. Brzina matchmakinga me ove godine poprilično iznenadila. Već prvoga dana kada nije mnogo ljudi posjedovalo igru je protivnike nalazilo u roku dvije minute. Da stvar bude pozitivnija, trebalo je dvije do tri minute da mi pronađe protivnika koji igra s klubom jednako jakim kao što je Dinamo s kojim sam pokrenuo online. Naravno, iluzorno je bilo očekivati kako će sve biti divno i krasno.

Prva pucanja veze su se pojavila već u idućoj utakmici te bi moj klik na L1 tipku kako bih promijenio igrača kojeg kontroliram bio zabilježen sekundu i pol prekasno. Dovoljno da primim pogodak. Dakako, trpio je to i igrač s druge strane pa su i moje lopte u for rezale njegovu obranu prilikom čega bih vidio kako je ona ikonica iznad glave njegovog igrača zasvijetlila točno tih sekundu i pol nakon što sam već ja ušao u priliku.

Hoće li to biti ispravljeno s tim famoznim patchom koji nam stiže uskoro ostaje za vidjeti, ali nije zabavno imati nestabilnu vezu pa makar se ona dogodila u tek dvije od 10+ utakmica koliko sam odigrao online.

Ne znamo je li zato što se igra na Nou Campu, ali Modrić izgleda još i najgore od svih naših igrača

To nije bio jedini problem što se tiče online igre. S uzbuđenjem sam upalio co-op mode, meni možda i najdraži oblik igranja ove igre, pogotovo uz kolege, jer sam se ponadao kako su morali ove godine usavršiti taj način igranja. Normalno bi bilo da te igra spoji s još dvoje nasumičnih igrača protiv troje nasumičnih igrača. Prvo spajanje je mene spojilo samog protiv dvojice nakon čega restartam konzolu uz salve psovki.

Nažalost, najinteresantniji modeovi novog PES-a, tzv. Matchday i Online Tournament su u ovom trenutku i dalje nedostupni te će o njima ovisiti u konačnici i finalna ocjena ove igre.

Navedena dva modea su razlog zašto se ova igra sada zove eFootball. Matchday bi trebao biti način igranja gdje će PES postavljati svakog tjedna velike derbije koji se događaju u stvarnom svijetu nogometa, a vi ćete onda odabrati klub i igrati protiv online protivnika.

Akumulirati ćete bodove sa svakom pobjedom, a na kraju tjedna (ili nekog drugog vremenskog perioda) bi najbolji igrači trebali biti izabrani za Grand Finale gdje ćete moći unutar igre uživo gledati susrete tih igrača, ili ih naravno igrati ako ste vi bili među njima. Unutar modea Online Tournament bi stvari trebale izgledati slično, no tamo nam iz Konamija obećavaju turnire kao što su npr.

Europsko prvenstvo i slično, gdje će također igrači diljem svijeta biti rangirani. Zvuči kao ozbiljan e-sport, no nažalost, i dalje nedostupan.

Mogao bi biti posebni gušt voditi naše u Online turnirima dok nas gleda cijeli svijet na streamu

Moj klub!

MyClub je varijacija PES-a na FUT mode FIFE. Otvaranje paketića, treniranje igrača i kreiranje najjače moguće fantasy ekipe – sve je to već viđena klasika. Za razliku od FIFE, PES vam za igranje daje puno više virtualnog novca s kojima kupujete paketiće, točnije agente u slučaju ove igre, pa igranje nije uopće ovisno o mikrotransakcijama.

Već u prvom paketiću ja osobno dobivam Maradonu (i opet kilo kokaina) i to je očito način na koji Konami želi zadržati igrače uz MyClub. Problem je što je apsolutno sve vezano uz MyClub identično u slovo kao i prošle godine. Niti jedna jedina izmjena nije napravljena ove godine, dok su online turniri i dalje zaključani te ostaje za vidjeti da li je bar u tom segmentu uložen nekakav trud.

Nažalost, prošle je godine MyClub nudio rijetke i ne pretjerano zanimljive turnire te tipičan ranked match s online protivnikom što nekima neće biti dovoljno da ih se uvuče u potpunosti. Uzbudljivo je imati sve te silne legende u svom timu i osobno smatram da je MyClub možda i malo podcijenjen jer unutar njega gotovo nikada nemam problema s konekcijom te utakmice budu uistinu zanimljive bez traga nekakvim „skriptama“ i „šablonama“ u igri, ali definitivno je potrebno dodatnog sadržaja.

Odlučili smo se napraviti Fellainija s Kosova. Evo što smo dobili.

Become a Legend je već poznati oblik igranja gdje kreirate svog vlastitog igrača, ubacujete ga u igru i započinjete svoj put od trnja do zvijezda kontrolirajući samo njega tokom utakmica. Sami kreator igrača je izuzetno detaljan pa se možete s fizionomijom svog igrača igrati satima, dok je glavni meni preuzet iz Master Lige.

Daleko je to od spektakla kakav radi konkurent sa svojom Journey pričom, ali dovoljno je pristojno da zabavi igrače koji vole kontrolirati samo svoju varijaciju Boška Balabana u vrhu napada Cittadelle. Utakmice su jednako dobre kao one standardne, a na vama je da povedete svoj tim do krova lige, Europe, Svijeta.

Hoće li lopta završiti u mreži ili ne, saznajte za koji dan kada nam bude dostupno sve što PES nudi!

Korak ili koračić?

U konačnici Pro Evolution Soccer 2020 ima potencijala biti zanimljiva igra kojoj ćemo morati dati još mrvicu vremena kako bi vidjeli funkcionirali sve onako kako su iz Konamija najavili. Čekamo i nove online modeove, i Live Update i gameplay patch, te ukoliko se oni pokažu kao pun pogodak, onda možemo reći da je FIFA ove godine ozbiljno ugrožena.

Ovo što smo vidjeli do sada je korak u pravom smjeru, ali nažalost izuzetno mali korak. Sitne preinake u gameplayu (koji je ionako već prošle godine bio dobar) te nešto brži matchmaking i bolja Master Liga vjerojatno neće biti dovoljni da uvjere nekoga da se prebaci na PES (osim ako FIFA ove godine drastično zakaže).

Također treba napomenuti da PES i dalje nema 80% licenci što možda nije bila mana prije 10 godina, no danas već je. Ukoliko nas Konami u narednih par dana bombardira sa svom silom updateova i patcheva koji će donijeti novitet ovoj igri, onda me ne bi iznenadilo da svi u maniri Nicolasa Anelke zatraže transfer prema PES-u, no ukoliko se i to ispostavi kao farsa, upitno je da li igra u kojoj nije uvedeno ništa novo opravdava svoju cijenu.

Završna ocjena i misao nakon što smo detaljno istestirali igru!
Nakon 5 dana koliko je trebalo i nama i Konamiju da u potpunosti prigrlimo Live Update i tražene patcheve, moramo reći da je igra ipak otišla velikim koracima u pozitivnom smjeru. MyClub je već u prvim danima ponudio nekoliko natjecanja te je matchmaking s protivnicima trajao izuzetno kratko, a odmah je došla i sva sila „Club Selection“ paketića te je Konami ispunio svoje obećanje kako vam neće trebati suludi grind da napravite jaku ekipu što će definitivno zadovoljiti većinu.

Live Update je odrađen perfektno i ono što je najbitnije, aktualan je svakodnevno. Svi igrači su konačno u pravim klubovima i na pravim pozicijama, a Konami ovoga puta uistinu prati sve ono što se događa preko vikenda i preko tjedna u svijetu nogometa pa su tako čak potencirali i igrače poput Amera Gojaka koji je imao sjajnih nekoliko nastupa kako za klub tako i za BIH. Dojam je da igra jako dobro radi posao što se tiče procjene forme igrača što je naravno sjajno za ljubitelje ne samo PES-a, već nogometa općenito.

Online Tournament još nije pokrenut, no zato navedeni Matchday je i izgleda jako zanimljivo. Možda ne izgleda to bajno kao što je najavljeno, ali dodatan mode gdje možete vidjeti kako stojite na svjetskim tablicama dok birate jednu od ekipa koju je Konami postavio za taj dan kao svojevrsni derbi kojeg igraju svi igrači svijeta je definitivno korak unaprijed za održavanje interesa za igrom, pogotovo za kompetitivnom igrom.

Tko bi rekao čuda da se dese. Konami je nešto obećao, ispravio i uspio. Ne možda 100%, ali dobrim dijelom uspio. Kada se podvuče crta, iako smo imali velike skepse prvoga dana, onaj tko izabere PES 2020 ove godine neće pogriješiti. Dapače, kako stvari stoje kod konkurencije, možda će i u potpunosti pogoditi.

eFootball PES 2020

S - 85%

85%

Pet dana nakon izlaska Konami je u potpunosti optimizirao svoju igru koja napokon ima prihvatljiv online play, dok su gameplay, fizika i vizuali dovedeni na najvišu razinu ikada

Oznake

15
Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
10 Comment threads
5 Thread replies
0 Pratitelja
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Boja1964PersonaUserFlipperCondorFenix Recent comment authors
novije starije popularnije
Flipper

Opa, prilično velika ocjena i super recenzija! Bit će ove godine neizvjesno oko kupnje nogometa.

Boja1964

Bit će neizvjesno kao i prošle godine.

Champion20

Naprosto ne kužim kaj je tak teško napraviti transfer da budu kako sada kod izlaska. Pa radi tih transfera ljudi i kupuju igru

Cindra

To je kod pesa tradicija da uvijek kasni😁

MpRi

PES i FIFA iz godine u godinu razocaravaju, sa time da PES za razliku od FIFE radi bar neke promjene.

Boja1964

Daj ne budi smiješan i obriši post.

Ranman

Nadajmo se najboljem

Mlatimudan

Nazalost, ocekiva san vece i bolje promjene, a kako vidin, nece bit toga ove godine

Omfgitsbozo

Probao sam demo igrati i puno mi vise odgovara fifa

Skelly

Hoće li pes ikad išta napravit na vrijeme hahah

zokysk

ja sam uzeo pes,iako sam rekao da ne budem..i jbt eto sada cijelo jutro maintence 🙁

Champion20

Ima li šanse da se objavi link sa pravim dresovima i klubovima? Za Ps4. 

Fenix

Biti će ovih dana čim izbace option fileove

Condor

Jako mi se svida

Povezano

Back to top button
Close
Close