Vijesti

CD Projekt od poljske vlade dobio milijune eura za razvoj Cyberpunka 2077

Kreacija grada, multiplayer, prezentacija… Sve su to stvari koje je poljska vlada odlučila financijski podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se u Hrvatskoj, pogotovo gledano u proračunskim okvirima na gaming industriju još uvijek gleda s podsmijehom, na što se posebno osvrnuo u našem intervjuu i Damir Đurović, član odbora Hrvatske Zajednice Gaming Developera (CGDA – Croatian Game Developer Association), poljska vlada u industriju videoigara ulaže milijune eura.

Tako vrijedi istaknuti kako je poljska vlada za razvoj industrije videoigara kroz samo jedan program ove godine izdvojila preko 26 milijuna eura, što je zbilja impresivno. Tako je CD Projekt Red, studio koji stoji iza Witcher igara dobio poticaje od približno 7 milijuna eura za čak pet svojih projekata, od kojih se četiri vrlo vjerojatno odnose na nadolazeći Cyberpunk 2077, dok se peti odnosi na GOG platformu za distribuciju digitalnog sadržaja.

Dodajmo još kako su od nama poznatijih developera poticaje dobili i Techland za razvoj njihove nove još nenajavljene AAA igre, kao i Flying Wild Hog za RoadHog 2, dok ostale rezultate možete pronaći na stranicama poljske vlade.

Milijuni za kvalitetniju prezentaciju

Iako ni približno ne znamo datum izlaska Cyberpunka, samo na temelju prošlih CDPR igara možemo pretpostaviti kako će se raditi o jednoj iznimnoj igri. Tako je poljska vlada CDPR-u samo za kreaciju grada u kojem će se igra odvijati odobrila 2.3 milijuna eura poticaja, što bi trebalo developeru pomoći u naumu da kreira jedan od najživljih gradova u videoigrama uopće.

Također, vlada je odlučila potaknuti i multiplayer komponentu igre, odnosno “Seamless Multiplayer” koji bi, slično kao i u Ubisoftovim Watch Dogsima, trebao ponuditi multiplayer u single player svijetu, bez dodatnih menija i učitavanja. Istaknimo još kako su odobrena sredstva i za čistu prezentaciju igre, poput one za “Cinematic Feel” i “Animation Excellence”.

Ne zaboravimo ni popularni GOG, za čiji je razvoj Poljska Vlada odvojila približno 350 tisuća eura. Taj novac bi CDPR, kako se navodi u aplikaciji, trebao potrošiti na razvoj međuplatformskog igranja na konzolama i računalima. Spremaju li nam iz CDPR-a iznenađenje u vidu prve univerzalne platforme za konzole i PC?

Informacije o Cyberpunku 2077 još uvijek primamo na kapaljku, stoga je realno očekivati kako sama igra neće izaći iz razvoja prije kraja 2018. godine. Za sad znamo samo kako će igra biti “jebeno opaka”, imati će otvoreni grad i multiplayer.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano