Vijesti

CD Projekt Red će u ime dobrih odnosa ponuditi još love autoru Witcher romana

Čini se kako će autoru Witcher romana doći nova financijska inijekcija. Veća od prvotne, ali manja od njegovog zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku karijere, mlađahni poljski razvojni tim CD Projekt Red je stupio u kontakt sa Andrzejem Sapkowskim koji je autor romana pod imenom The Witcher. CD Projekt Red je imao nakanu kupiti prava na korištenje putem kojih bi mogli raditi igre temeljene na tim knjigama. Sapkowskom su bile ponuđene dvije opcije: uzimati određeni postotak svih profita koje generira budući Witcher serijal igara ili uzeti fiksnu sumu novca u samom startu.

Sapkowski je, kao što znamo, odabrao ovu drugu opciju čime na neki način uopće nije imao vjere u igre. Kakva je to greška bila! Witcher serijal je planetarno poznat i popularan dok CD Projekt Red je postao ogroman (vrijednost mjerljiva u milijardama) i usput otvorio online servis prodaje igara GOG. Sljedeći korak je dokazivanje cijeloj gaming sceni da Witcher nije puka slučajnost, te da će pokoriti svijet sa Cyberpunkom 2077.

A gdje je u međuvremenu Sapkowski? Vjerojatno mu je čelo konačno prestalo biti crveno od količine facepalmanja koje si je napravio shvativši kakvu krivu odluku je napravio. Zašto? Osim ponešto medijske eksponiranosti putem Witcher igara (fanovi serijala cijelog svijeta su naknadno otkrivali knjige kako bi ih pročitali) nije dobio ništa osim te prijespomenute fiksne cifre novaca koja je sada neusporedivo mala u odnosu na to što bi dobio da je uzimao određeni postotak zarade.

Tako je Sapkowski prošle godine zahtjevao svoj dio zarade kojeg je procjenio na 60 milijuna PLN-a odnosno,  nešto više od ogromnih 100 milijuna kuna! Naravno da je CD Projekt RED kategorički odbio takav zahtjev jer su na legalan način priskrbili prava. Sve je bilo riješeno po propisu tada kada je trebalo biti riješeno i to je to.

Ipak, CD Projekt Red ima u interesu održati dobre odnose sa Sapkowskim  kojem zahvaljuju na tome što im je svojim pričama poslužio kao muza za igre pa će mu ponuditi još novaca. Vjerojatno neće dobiti toliko koliko je tražio nego manje, ali bolje išta nego ništa. Koji drugi developer ili izdavač bi ovako izašao u susret?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano