Vijesti

Gase se serveri igre koja je 4v1 konceptom imala potencijal promijeniti čitavu industriju

Jedan od glavnih razloga zašto Evolve nije uspio je apsolutno bizaran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novom generacijom konzola, tamo negdje krajem 2013. godine najavljen je i Evolve, ambiciozna igra nekadašnjih developera iz Valvea koji su radili na odličnim Left for Dead igrama. Evolve je trebao unijeti revoluciju u gaming industriju, međutim, 4 protiv 1 način igranja nije uspio napraviti ono što je danas napravio 1 protiv 99 način igranja – odnosno battle royale trend.

U Evolveu jedan igrač preuzima ulogu čudovišta, bića sa zastrašujućim sposobnostima i mogućnostima, dok ostala četiri igrača ulaze u kožu regularnih likova koji zatim trebaju surađivati kako bi u asimetričnom okruženju porazili nadmoćnijeg protivničkog igrača. Kad je izašao početkom 2015. godine, Evolve je bio jako zabavna igra. Koncept je do tad bio neviđen i igra se jako dobro prodavala, popularni streameri su igrali na Twitchu, razvila se E-Sport scena i sve je krenulo jako dobro, međutim, postojao je problem balansa.

Nisu smjeli nadograđivati igru

Sad kad je igra praktički mrtva i kad je objavljeno kako se serveri gase u rujnu ove godine, čime Evolve prestaje postojati, Matt Collville, jedan od dizajnera koji je radio na igri, je na Redditu pokušao objasniti gdje je bio problem. Pa ćemo iz podužeg posta izdvojiti apsurdnu informaciju kako izdavač 2K nije želio financirati frekventne nadogradnje igre. Često su developeri imali popravke bugova i optimizirane probleme balansa igre u roku od 24 sata nakon što bi se igrači požalili na njih, međutim, Sony i Microsoft naplaćuju svako izdavanje nadogradnje na njihovim konzolama, pa izdavač nije želio financirati nadogradnje češće od jednom u tri mjeseca. Što je pogubno za ovakav tip igre i mnogi igrači su odustali od igre nedugo od njezinog izdavanja.

Tu je bio i više nego očiti problem DLC-ova u obliku novih čudovišta koje je 2K masno naplaćivao, pa možemo zaključiti kako je pohlepni izdavač uspio ubiti ovu, u srži, jako dobru igru. Ipak, Evolve će nastaviti postojati putem P2P konekcije na PC-ju i konzolama i nakon što se ugase serveri, ali zbog značajnog pada kvalitete igranja putem takvog mrežnog protokola, igri ne predviđamo apsolutno nikakvu budućnost. Dakle, Evolve je mrtav. Šteta.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano