Vijesti

Google je optužio developere zbog ‘fejkanog’ 4K na Stadiji

Sjetite se prve prezentacije Stadije servisa. “4K i najveći detalji”, tvrdili su s pozornice dok je ekipa iz Googlea uspoređivala Stadiju s današnjim konzolama i računalima. “Ne trebate potrošiti veliki novac kako biste igrali velike igre”, nastavljali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je, realno gledano, istina da Stadia čak i u ovakvom stanju uz idilične uvjete (kvalitetna i brza internet veza, Chromecast, nativni kontroler…) zaista isporučuje jako dobre rezultate i pruža optimizam za daljnji razvoj ove tehnologije, ispostavilo se kako se prve igre izvode lošije nego na konzolama i računalima, a kako je 4K rezolucija “fejk”.

Iako je Phil Harrison obećavao kako kako će se sve Stadia igre prvog dana izvoditi u 4K rezoluciji, to se nije ispostavilo istinitim. Primjerice, Destiny 2 se na Stadia serverima izvodi tek u 1080p rezoluciji na medium postavkama, koja se upscalea u 4K stream i to izgleda prilično loše.

S druge strane, Red Dead Redemption 2 koji je trebao biti showcase igra ove platforme renderira se tek u 1440p rezoluciji i izgleda lošije od Xbox One X verzije.

Developeri nisu sposobni bolje portati igru

I tu zanemarujemo sve probleme koje ova platforma ima i fokusiramo se samo na rezoluciju koja je fejkana, a Google je uhvaćen u očitoj laži.

Nakon što je internet suočio Google s ovom laži, oni su se oglasili priopćenjem koje ne govori puno toga. Tek u rukavicama: “Pružili smo developerima slobodu kako ostvariti najbolju rezoluciju i gramerate na Stadiji i impresionirani smo što su ostvarili do prvog dana prodaje.”

Drugim riječima, developeri nisu uspjeli pokrenuti igru u 4K na, prema Googleovim riječima, moćnom Stadia hardveru. Međutim, najiritantnije od svega je to kako su iz Googlea nonšalantno pružili odgovor u kojem mnogo toga piše, ali ništa ne govori. Odabran je zbilja hrabri pristup u trenucima kad imaju jedinstvenu šansu na samom začeću jedne inovativne platforme ostvariti fer i otvoren odnos s gamerima. Gamerima koji su, pokazalo se to s godinama, spremni podržati i najveće smeće ako ste fer i iskreni.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano