Vijesti

Google patentirao nove pametne leće koje se ugrađuju injekcijom

Doba kibernetike i stvarnog Deus Exa je sve bliže, čini se. Google Glass naočale možda nisu bile pravi uspjeh zbog ne baš najboljeg načina primjene trenutne tehnologije, no softverski gigant Google sasvim sigurno neće stati samo na tome. Sudeći prema novome patentu, postoji novi način primjene ovakvog uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu patenta, namjena uređaja je direktna zamjena prirodne očne leće putem injektiranja tehnološke nano otopine koja se zgušnjava i prilagođava lećnoj kapsuli. Svrha intra-očnog uređaja je ponajprije popraviti loš vid, ali zapravo je mnogo više od trajnih korektivnih leća ili alternative laserskoj korekciji vida.

Intra-očni uređaj prema dizajnu sastoji se od elektroničke leće, ali i skladišta podataka, senzora, baterije i radio komponenti koje komuniciraju s vanjskim uređajima koji također mogu imati određenu sposobnost procesiranja podataka. Interna baterija uređja unutar oka napajat će se izvorom energije pomoću, kako to patent navodi, antenom za prikupljanje energije (bežični prijenos električne energije). Dakle, potencijal za većom primjenom od samog poboljšanja vida je svakako prisutan.

Googleov fokus na očne jabučice i novu razinu oftalmologije počeo je još 2014. godine s prijavom patenta za pametne kontaktne leće koje uključuju bežični čip i mogućnost nadgledanja korisnikovog nivoa glukoze (korisno za osobe oboljele od dijebetesa).  Patent je došao na korak od stvarnosti kada se Google udružio s zdravstveno-medicinskom tvrtkom Novartis kako bi razvili ovu tehnologiju. Što se tiče konkurencije, Sony je također odlučio ići u sličnom pravcu s patentiranjem pametnih kontaktnih leća koje dolaze s kamerom, mogućnošću zumiranja i razine otvaranja.

Zvuči uzbudljivo, zar ne? S novim patentima, najavom „pametnih“ leća i već postojećom tehologijom laserske operacije očiju, možda će jednog dana naočale doista postati muzejski artikl ili tek modni dodatak za hipstere.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano