Vijesti

Izašla je Google Stadia: Prve recenzije ukazuju na potencijal, ali ne preporučuju kupnju

Kao što smo i predviđali, launch Stadia platforme za cloud gaming i njezini prvi kupci/pretplatnici u biti su tek beta testeri. To govore prve recenzije i dojmovi velikih svjetskih medija koji svi redom NE preporučaju ovaj servis. Barem ne u stanju u kakvom je danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako postoje trenutci kad kristalna slika i relativno nizak odziv dolaze do izražaja, kako piše Eurogamer, nedostaje konstante, pa u ovom trenutku Stadia čak i na optici od 200 mbita svako toliko rezolucija podivlja, zvuk zastajkuje ili se osjeti kašnjenje kontrola.

Igranje igara na TV-u koje podržavaju 4K rezoluciju često je ugodno iskustvo, međutim osjeti se kašnjenje kontrola, a recenzenti javljaju da igre u toj rezoluciji bolje izgledaju na Xboxu One X. Ipak, pohvale stižu za streamanje na mobilnim telefonima, gdje očito smanjenje rezolucije igra svoju ulogu, pa je slika stabilnija, a igre su responzivnije te se može prilično ugodno igrati.

https://www.youtube.com/watch?v=f2C8akwEKzc
Destiny 2 se ugodno igra u 60 FPS-a i 1080p rezoluciji (ako je potrebno spusti se u korist broja sličica) na Google Pixel telefonu.

I drugi recenzenti su potvrdili kako je igranje u 1080p rezoluciji pozitivno iskustvo, slika je kristalno čista, a kašnjenje je zanemarivo ili neprimjetno. Tako je uz korištenje Chromecast Ultra uređaja ili na Pixel mobitelima, dok je igranje kroz Chrome browser na računalima podložno najvećem broju problema, gdje slika prema recenzijama nije oštra kao što se prikazuje na mobitelu ili TV-u. Te je lošija od istih igara na drugim platformama.

Problemi se javljaju čim se udaljite od rutera, primjerice u drugu sobu, gdje kvaliteta slike pada, a kašnjenje kontrola se osjeti više.

Gotovo sve recenzije na koje smo naišli tvrde kako je Stadia definitivno najkvalitetniji cloud gaming servis danas, s boljom slikom i kvalitetnijim odzivom kontrola od aktualne konkurencije. Sve recenzije hvale i jednostavno sučelje, gotovo instantna učitavanja igara bez potrebe za downloadom i gotovo instant transfer igre na drugi uređaj, što je definitivno veliki plus ovog načina igranja u usporedbi s konkurencijom koja igre pokreće na lokalnim mašinama.

https://www.youtube.com/watch?v=yAJtWXp35v0
Transfer igre na drugi uređaj gotovo je instantan.

Stadia ponekad briljira, bolja je od cloud konkurencije, međutim sve recenzije i testeri složni su u jednome. Igranje na Stadiji u ovom trenutku je preskupo, a kvaliteta igranja ne može se mjeriti s klasičnim konzolama i računalima. Dok su napredne funkcije koje bi trebale kompenzirati nedostatke, poput Stream Connecta, Crowd Playa i State Sharea (objasnili smo ih sve ovdje) još uvijek nedostupne i tako će biti još neko vrijeme. Google još treba poraditi na optimizaciji, kako servera tako i korisničke strane u vidu stabilnosti i kvalitete konekcije i softvera. Ipak, perspektiva postoji i ako Google uspije ispeglati nedostatke i nastaviti i dalje ulagati trud i novac u razvoj, te zadržati povjerenje igrača koji, realno, žrtvuju vrijeme i novac, Stadia bi mogla imati svijetlu budućnost.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano