Vijesti

Hoće li PlayStation 5 izgledati kao na slikama koje su iscurile?

Prošli tjedan na internet su procurile slike PlayStation 5 verzije za developere. Ružan “V” izrez na gornoj površini, obli rubovi, glomazno kućište općenito i gotovo pa identičan kontroler.

Nije ni čudo da je dobar broj pratitelja ostao razočaran izgledom, međutim, ovdje se čak i radi o prilično solidnom dizajnu kad u obzir uzmemo prošle developerske jedinice. Pa ćemo, prije nego se prisjetimo developerskih jedinica s prošlih konzola odgovoriti na pitanje iz naslova.

Ne. PlayStation 5 neće izgledati kao na slici iznad.

Kako su izgledale developerske jedinice prošlih PlayStation 5 konzola?

Prvi PlayStation

Prvi PlayStation je u ono vrijeme prije 25 godina bio vrhunac dizajna. Oštri rubovi, težak i poveći uređaj prema vani je isijavao poruku o koliko moćnom uređaju se radi.

Prvi PlayStation s drugom verzijom kontrolera, odnosno prvim DualShockom.

A prva verzija PlayStation One verzije za developere izgledala je kao da se netko zeza. Kontroler nalik onome na Super Nintendu, nešto poput VGA konektora i dizajn koji više vuče na nekakav Commodore ili Amigu.

Prva verzija PlayStation za developere. Iznimno je rijetka, a kasnije je Sony nastavljao isporučivati goli hardver na pločicama koje su se umetale u klasična računala.

Drugi PlayStation

Ako je prvi PlayStation bio atrakcija samo takva, što onda reći za PlayStation 2? Crna boja i plavkasta slova, robusne linije, DVD player s ladicom za umetanje… Ipak, mnogi na prvu nisu bili zadovoljni njegovim izgledom, što se kasnije nije pokazalo problematičnim jer radi se o najprodavanijoj konzoli svih vremena.

Originalni PlayStation 2.

Za razliku od prvog, trećeg i četvrtog PlayStationa, PS2 verzija za developere bila je jako slična finalnom proizvodu.

PlayStation 2 za developere bio je znatno deblji, ali i iznimno blizu finalnom izgledu. Ipak, ovo je jedna od posljednjih development verzija koja je ostala aktualna i nakon izlaska PS2. Kako su izgledale prezhodne? Ne znamo,

Treći PlayStation

PlayStation 3 je bio nevjerojatno skup, ali je imao i možda najluksuzniji izgled od svih dosadašnjih popularnih konzola. Reflektirajuća površina, moderne linije, tipke na dodir… Izgled je bio sama suprotnost stanju u kakvom je konzola bila na izlasku.

PlayStation 3.

Verzija PS3 za developere bila je sasvim obična “kutija” koja po ničemu nije iskakala i bila je sličnija MiniDisc uređaju.

Veliki utori su prostori za tvrde diskove. Na jednom bi se nalazio softver konzole, a na drugom je bio smješten virtualni Blu-Ray pogon kako developeri nebi trebali pržiti nebrojene verzije igara na diskove.

Četvrti PlayStation

Po skromnom subjektivnom mišljenju autora ovog teksta, PlayStation 4 je dizajnerski možda i najneprivlačnija Sonyjeva konzola dosad. Jeftinog izgleda s LED linijom koja puno bolje izgleda na promotivnim materijalima nego uživo. S druge strane, kontroler je dobio pozitivno unaprjeđenje.

Kao i kod PlayStationa 3, tako ni verzija “četvorke” za developere nije ni na koji način odavala da se radi o nekom PlayStationu. Osim kontrolera koji je, srećom, kasnije ipak oblikovan znatno atraktivnije.

Peti PlayStation

Prava istina je slijedeća. Sony ni sam još uvijek ne zna kako će vizualno izgledati PlayStation 5 kad jednom izađe na tržište za manje od godine dana. Nekakve konture i ideje postoje, to je sigurno, međutim, finalni izgled konzole bit će zadnji na tapeti.

Istovremeno je moguće da dizajneri PlayStationa 5 ozbiljno razmišljaju o “V” izrezu kao što je to na trenutačnoj verziji konzole za developere i budite sigurni kako ove slike nisu “slučajno” iscurile vani. Znali su iz Sonyja da će kad tad one “procuriti”, posebice kad znamo da u čitavom svijetu gotovo svaki ozbiljniji studio posjeduje jednu ovakvu jedinicu.

I Sony je računa na to. Dizajn konzole ionako najviše ovisi o marketingu. Njihovi ljudi sad osluškuju reakcije igrača, a zatim će pripremiti niz instrukcija koje će proslijediti dizajnerima. Dizajneri će na kraju odabrati jednu verziju, a marketing drugu. Tako to obično biva. Srećom je tako.

Oznake

7
Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Pratitelja
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
XYZibor4youZeroIcek ™ikral Recent comment authors
novije starije popularnije
Emilijo

Dobar članak.

perusona tsukai

Radije cu pricekati Sonijev prikaz konzole jer konzola nece ovako izgledati

ikral

Nadam se da će ovako izgledati da bude posebna a usto i u obliku slova V kao MGS V, najbolja igra ove generacije. Remaster se podrazumijeva kao launch naslov. I Uncharted 5, ne moram ni reći.

Icek ™

So many goals on these pictures <3

Zero

Može se ovdje uočiti i još jedan drugi detalj (pogotovo u odnosu na prethodne modele) i živo me zanima kako to zapravo izgleda ispod haube s ventilacijom i kakav će biti termalni menadžment u verziji za obični puk. Jer ovaj dizajn s hrpom malih i velikih perforacija daje naslutiti da će se konzola grijati ko blesava. Ovo je praktički otvoren tip kućišta.

XYZ

Rimsko V – petica. Dizajn je isto za 5.

ibor4you

I ja mislim, ovo će biti gore od kuhala.
Mada nemam ništa protiv ovako futurističkog dizajna.

Povezano

Back to top button
Close
Close