Vijesti

Intel se vraća u proizvodnju “onih pravih”, samostalnih grafičkih kartica

Nakon 2 desetljeća, Intel pokušava ući u područje gdje vladaju Nvidia i AMD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se nije pošteno slegla halabuka oko skorašnjeg predstavljanja najnovije Nvidijine uzdanice GeForce RTX 2080 (koja će zasigurno biti zvijer kakve nema), a evo bome iz redova Intela. Čini se kako je dosta bilo borbe crvenih i zelenih na tržištu grafičkih kartica pa je vrijeme da u fajt uđu i plavi. Već se u mjesecu Lipnju najavljivalo kako će Intel napraviti nogu samostalnu grafičku karticu, a sada nema sumnje da će doista biti tako.

Posljednji puta kada je Intel proizvodio samostalne (neintegrirane) grafičke kartice je bilo davne 1998. godine sa modelom i740 koji se baš i nije proslavio. Uz nekoliko novih pokušaja nakon toga, nikada to nije išlo dalje od proizvodnje integrirane grafike i proizvodnje mikroprocesora. Čini se kako su u Intelu zaključili da bi zaključno s ovim desetljećem mogli ponovno ući na teritorij gdje jako dugo nisu bili.

Tako je Intel svojim novim Tweetom objavio kako će “osloboditi svoju grafiku” raspalivši narodne mase video teaserom koji pokazuje konture nove samostalne grafičke kartice:

Sam teaser ne otkriva ništa što se tiče arhitekture i specifikacija. Hoće li to biti high end gaming grafička kartica spremna za otimanje dijela tržišnog kolača Nvidiji? Hoće li to biti tek neznatno jača grafička kartica u odnosu na integriranu grafiku primamljive cijene za one nezahtjevne ili nešto sasvim treće? Ostaje za vidjeti. U prilog tome da Intel ovogap uta misli ozbiljno govori činjenica da je među njegove redove došao Raja Koduri koji je prije toga radio kao šef arhitekture u AMD-u. Kako je preuzeo sličnu poziciju u Intelu, vjerojatno će biti glavna pokretačka sila u Intelu po pitanju svega ovoga.

U svakom slučaju, bit ćemo pametiji 2020. godine kada bi Intelov GPU trebao ugledati svjetlo dana. Nvidia može “mirno spavati” sa budućim RTX 2080.

{loadposition pratinas}

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano