Vijesti

Kako se PlayStation narugao Xboxu i pobijedio ga, a da nije ni došao na E3?

Evo, sad je 6:10am. Ili jutro. Nisam otišao spavati jer sam se nalio kave i energetskih pića, a i svanulo je vani. Nema smisla da idem leći, nego sam sad u miru pogledao neke dijelove Microsoftove E3 2019 konferencije koja je bila najavljivana na sva zvona nekoliko mjeseci unaprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikad važniji E3 za kompaniju. Nikad veći E3 za Microsoft. Nikad duži show i nikad više igara” tvrdili su to iz Microsofta. PlayStationa na sajmu nema i znali su to u Microsoftu da moraju iskoristiti. Samo što – nisu.

Gdje je zapelo?

Konferencija je trajala gotovo 2 sata i zaista je bilo jako malo priče. Traileri su iskakali jedan za drugim, riječ “world exclusive” odjekivala je cijelo vrijeme, ali to nije bilo dovoljno. Zašto?

Prvenstveno jer je MS propustio zakucati Sony. I PlayStation. Ne kod nas u Hrvatskoj. Kod nas je PlayStation svetinja i teško da će se to ikad promijeniti. Mislim na globalnu razinu. Kad, ako ne sad? Kad ako ne sad kad su svi reflektori svijeta upereni u tebe i kad svi očekuju čuda?

A dobili smo zapravo indie konferenciju s tek ponekim bljeskom. Čak su i Gearsi 5 bili razočarenje jer nismo vidjeli gameplay iz kampanje, nego novi MP mode koji je zanimljiv, ali to nije to. Zapravo, čitava konferencija je bila jedan veliki CGI show. Bez duše.

Osim nekoliko igara i to većinom 3rd party. MS je kupio Double Fine koji je za mene osobno genijan studio, ali to nije bitno. Gdje je Coalition studio? Onaj koji je sastavljen od vrhunskih PlayStation prebjega?

Next-gen Xbox

Nikad gora, sramežljivija i slabija najava za next-gen konzolu. Najjače od svega je što su se MS čelnici 2013. godine rugali Sonyju za nešto što su sad oni napravili.

Xbox ne da nije pokazao next-gen Xbox, nego je tako sramežljivo najavio konzolu da čelnici PlayStationa mogu slaviti. Naime, Sony i PlayStation su u običnom intervju otkrili PS5, a to je imalo više učinka na igrače nego ovo. Jer, slabo tko priča o next-gen Xboxu. Svi grme o Cyberpunku 2077 i Keanu Reevesu. Sasvim zasluženo. Cyberpunk 2077 je ukrao kompletan show i Microsoftovu pressicu.

Kad je Sony objavio podatke o PlayStationu 5 bila je tišina u gaming svijetu. Ništa se nije događalo. Danima poslije se pisalo o PS5, a mi smo danas već nakon 2 sata napisali 8 vijesti o Bethesdinoj konferenciji jer toliko toga se događa i fokus ne može biti na samo jednoj stvari kao kad je bio onaj dan kad je Sony odlučio progovoriti o PlayStationu 5.

Znamo samo da Project Scarlett (idući Xbox) dolazi za blagdane 2020. godine. Vjerojatno kad i PlayStation 5. Znamo također da da je identične karakteristike konzole PlayStation otkrio tjednima ranije.

Vidjeli smo samo Halo Infinite trailer koji je launch naslov za Xbox Scarlett. I to je sve. Trailer koji kao da je sklepan na brzinu. Ne sumnjam da će u konačnici Halo Infinite biti vrhunska igra, no ne može Halo sam spasiti marketinški next-gen fijasko.

Koja je poanta onda?

Nakon MS-ove pressice jasno je svima da je Sony ponovno bio spretniji i puno pametniji. Za puno manje love i u puno bolje vrijeme objavio je vijesti o PS5 konzoli, a Microsoftu su pametno pustili da isprezentira igre koje gotovo sve dolaze na PlayStation brand. Sony je samo dobio besplatnu reklamu. Samo su hladno stavili iste te trailere na svoj YouTube ili Twitter, a ne treba reći da su ti traileri klikaniji i gledaniji nego na Xbox kanalima.

I što je onda Microsoft dobio ovom konferencijom? Apsolutno ništa. Oni baš kao i PlayStation nisu realno imali što pokazati. Jasno je sad svima da ovaj E3 nije bitan. Bitan je onaj idući jer 99% znamo da ni PlayStation 5 neće izaći prije “holiday 2020” sezone. Idući E3 će biti taj na kojem ćemo vidjeti kako izgledaju konzole, igre…koje su cijene konzola i kad izlaze.

Možda, baš možda to saznamo prije E3-a na nekim zasebnim eventima, ali sumnjam. Možda, baš možda Sony u prosincu na PSX eventu nešto malo pokaže, ali nekako sam siguran da neće ništa konkretno. Možda nekakav teaser.

Microsoft s druge strane je opet propustio priliku. I kao da nikad neće naučiti što treba, a što ne. Poštenije bi bilo da nisu hajpali sve jer ih je ovako PlayStation pobjedio, a da nije ni došao na E3. Uštedjeli su love dok je MS potrošio hrpu na nikakvu promociju. Na konferenciju koja nema učinak i koju će svi vrlo brzo zaboraviti. Jer, o čemu ćemo pričati? Možemo možda o igri From Softwarea i George R.R. Martina koja će se prodati 100 puta više na PlayStation konzoli?

Nije ovo bila najgora MS konferencija. Najgora je bila ona na kojoj su otkrili viziju za Xbox One i Kinect. Nema gore konferencije od te. MS u gamingu je kao Ferrari zadnjih godina u F1. Imaju love, ali stalno kaskaju za Mercedesom koji stalno vuče dobre poteze. Zapravo, bilo bi i dobro da je Xbox Ferrari. Nije ni to. Ni blizu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano