Vijesti

Može li Sony pretvoriti PlayStation 4 u prijenosnu konzolu poput Nintendo Switcha?

Kako je Nintendo uspio ugurati impresivan hardver u tako male dimenzije, te može li Sony napraviti isto, samo u još jačem izdanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još od kad smo prvi put ugledali Nintendo Switch konzolu, jako brzo smo se zapitali – može li Sony napraviti nešto slično s PlayStationom 4? Nintendo Switch je relativno mala prijenosna konzola, s inovativnim sistemom kontrolera, koja spajanjem na dock u sekundi postaje klasična konzola s prikazom slike na velikom TV ekranu. Istovremeno, Nintendo Switch unatoč malenim dimenzijama uspijeva igre prikazati u atraktivnoj grafičkoj formi, čije nas igre oduševljavaju svaki put.

Ekipa iz Digital Foundryja tako je odlučila ispitati ima li šanse da uskoro ugledamo sličnu konzolu od Sonyja koja bi replicirala hardver PlayStationa 4 u dimenzije prijenosne konzole, a koja bi se samo “naslonila” na PS4 i mogla vrtiti sve dosad izašle igre, pa barem u nešto inferiornijem prikazu. Dakle, obrnuto od onoga što je PlayStation 4 PRO, koji je veći i jači, PlayStation 4 “Switch” bi bio manji i nešto slabiji.

NE MOŽE, ali…

Ukratko, ne može, a sve zbog AMD-ovog Jaguar procesora kojeg je nemoguće replicirati u manjoj formi, a da istovremeno troši 10 puta manje struje poput Nvidijinog Tegra X1 čipa u Nintendo Switchu. U teoriji, Sony i AMD bi mogli smanjiti svoj hardver na razinu dostatnu manjih dimenzija Nintendo Switcha, međutim, baterija takvih dimenzija izdržala bi u najboljem slučaju pola sata. Tegra X1 u Switchu je ipak modernije riješenje, modernije arhitekture, te iako nije sposobna izvoditi igre poput PlayStation 4 hardvera, impresivno je koliko je snage spremna producirati u tako malenoj formi.

Dakle, klasični PlayStation 4 u Nintendo Switch formi je nemoguć i takvo riješenje, a koje bi bilo kompatabilno s aktualnom konzolom, gotovo sigurno nikad nećemo vidjeti od Sonyja. Što ne znači kako Sony neće nikad izbaciti Switchu sličnu konzolu, a koja bi bila zasebni komad hardvera poput PlayStation Vite. Dapače, šuškanja po internetu govore kako Sonyjevi inžinjeri već rade na nečem takvom, što ni ne čudi. Jer čak i ako njihovo riješenje ne ugleda police trgovina, to bi bio samo jedan od stotine izrađenih prototipa koji nikad nisu izdani.

https://www.youtube.com/watch?v=nqj6i8bWUb4

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano