Vijesti

Na prvim testiranjima PS5 je otpuhao GeForce RTX 2070 Super grafičku karticu

Ako ćemo vjerovati glasinama koje dolaze od prilično respektabilnog PC Mag portala, PlayStation 5 GPU (grafička) je u prašini ostavila jednu GeForce RTX 2070 Super grafičku kartica koja sama košta oko $500. Nismo gledali cijenu koliko dođe kod nas, nego smo cijenu vidjeli na Nvidija stranici, a slična je i na Amazonu.

9.2 teraflopsa RDNA; 14 teraflopsa GCN

Sony već neko vrijeme provodi testiranja 3 verzije AMD-ovog Oberon APU-a. APU vam je nešto što je AMD nekad zvao Fusion. Najlakše rečeno, APU je marketinški izraz za 64-bitni mikroprocesor koji se ponašao kao CPU (procesor) i GPU (grafička) u jednom.

Zadnja testiranja pokazuju da AMD-ov Oberon gura PlayStation 5 GPU na 2GHz. Usporede radi – PS4 Pro GPU radi na 911MHz. Također, kako bi olakšali usporedbe reći ćemo (kad pričamo o teraflopsima) da PS4 Pro GPU maksimalno dostiže 4.2 teraflopsa, a Xbox One GPU X 6 teraflopsa. PS5 GPU je dakle trenutno na 9.2 teraflopsa što je i više nego duplo u odnosu na PS4 Pro.

Ako ćemo uspoređivati s grafičkim karticama onda trebate znati da GeForce RTX 2070 dostiže 7.5 teraflopsa, a GeForce RTX 2070 Super nešto malo iznad 9 teraflopsa.

Jedna od najboljih i najskupljih grafičkih kartica GeForce RTX 2080 ($799,99 na Amazonu) dostiže 10.1 teraflopsa što znači da se PS5 GPU nalazi između RTX 2070 Super i RTX 2080 što je prilično impresivno kad znamo da kompletna konzola ne bi trebala biti skuplja od maksimalno $500.

Još bitnije za konzolaše je činjenica da je jasno svima da će PS5 predstavljati prilično veliku nadogradnju u odnosu na PS4 i PS4 Pro. Ranije smo pisali da bi PlayStation 5 veliko predstavljanje trebao dobiti u veljači iduće godine.

Treba naravno i reći da PS5 izlazi tek krajem iduće godine i da će do tada PC tržište dosta napredovati i da ćemo dobiti i puno jače PC komponente nego sada, ali ostaje pitanje za koju lovu?

Oznake

6
Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Pratitelja
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
WooddieBoneDanijel Kobešćakikralibor4youBoja1964 Recent comment authors
novije starije popularnije
Danijel Kobešćak

Ima ljudi koji govore kako bude ps5 kad iziđe biti u rangu mid range pc-a kakve to veze ima, igre se budu svejedno bolje vrtile nego na tom mid range kompu, i jos k tome ekskluzive za ps5

ikral

Na stranu sad pošumljavanje i eventualno hortikultura, najveći kuhar ovdje je Flipper koji senzaciinališčkim naslovima burka vodu. Kako “otpuhao” kad je razlika minimalna?

WooddieBone

Di je ono doba kad smo svi bili sretni samo kaj izlazi dvojka.Nisu bili bitni ni FPSi ni rezolucija ni ništa. Samo novih igara daj na novoj plejki.

Zero

Znači uz neke optimizacije i prilagođenost hardveru konzole ovo bi trebao biti manje-više pandan 5700 XT. Ok, nije loše, ali opet u tom slučaju i definitivno nije za [email protected] fpsa, što se može vidjeti iz benchmarka na netu koji su rađeni na igrama. Onima koje su sada dostupne, dakle bez next gen grafike, ray tracinga i sličnog, pogonjene na najjačem Intelovom i9 9900K procesora na 5 GHz.I gdje smo onda, kada sljedeće godine umjesto tih 3500kn za takvu karticu bude bilo potrebno izdvojiti oko 2000 kn? Na mid range hardveru, eto gdje. Izuzev procesora koji bi ovaj put trebao biti… Read more »

Boja1964

Nije sve crno bijelo. Konzola je zatvoren sistem namijenjen isključivo igranju što računalo definitivno nije. Igranje na računalu je jedna od opcija. Sjeti se izlaska prvog uncharteda te kako je izgledao na sonyevoj konzoli? Svi smo ostali paf. Sada se sjeti specifikacija te iste konzole. S tim specifikacijama nisi mogao podići windowse a kamo li pokrenuti bilo kakvu igru na računalu. No na konzoli s tim specifikacijama uncharted je briljirao.

ibor4you

Tako nekako.
Ali ovi samoprozvani pc experti, tech magovi, gurui, i sl. to nikako da skuže.
Mislim boli me čisto racku ako će neka budala dati i 10k kn za grafičku, ali me smeta kada tu seru o tome.

Povezano

Back to top button
Close
Close